Συνολικά 7 Αμερικανοί τραυματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας από την επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, ελάχιστες ημέρες μετά τον θάνατο τεσσάρων Ιρακινών μαχητών της Καταέμπ Χεζμπολάχ και ενός εκπαιδευτή από την Υεμένη από αμερικανικό πλήγμα.

«Πέντε στρατιώτες και δύο συμβασιούχοι (μισθοφόροι ή πολιτικό προσωπικό) τραυματίστηκαν από την επίθεση» με δύο ρουκέτες (που βρήκαν τον στόχο τους) στην αεροπορική βάση Αΐν αλ Άσαντ, ανέφερε η πηγή. Οι πέντε από τους τραυματίες νοσηλεύονται στη αμερικανική βάση ενώ δύο μεταφέρθηκαν αλλού, ανέφερε, διευκρινίζοντας πως βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Το Πεντάγωνο απέδωσε την επίθεση σε «παραστρατιωτικές ομάδες που συνδέονται με το Ιράν».Μια προηγούμενη ανακοίνωση του Πενταγώνου σχετικά με μια κλήση μεταξύ του Όστιν και του ισραηλινού ομολόγου του Γιοάβ Γκάλαντ περιέγραφε τα πυρά με ρουκέτες ως «επίθεση παραστρατιωτικών οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων» και ανέφερε ότι οι δύο συμφώνησαν ότι «σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Χάρις «συζήτησαν μέτρα για την προστασία των δυνάμεών μας» και τον τρόπο απάντησης σε επιθέσεις εναντίον του στρατιωτικού προσωπικού. Η ιρακινή κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι οι αρχές κατέσχεσαν το φορτηγό από το οποίο έγιναν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών των 122 χιλιοστών, 2 από τις οποίες χτύπησαν σε ρεζερβουάρ καυσίμων μέσα στη βάση με αποτέλεσμα την έκρηξη.

Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, μετά τα πυρά πυραύλων στο Ιράκ, από τα οποία τραυματίστηκαν επτά Αμερικανοί στρατιώτες.

Η επίθεση της Δευτέρας ήταν η τρίτη μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες στη βάση Άιν αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα καθώς και άλλο προσωπικό του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Μην κάνετε κανένα λάθος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εναντίον του προσωπικού μας στην περιοχή», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στην Ανάπολη. Ο Όστιν λέει ότι «το Πεντάγωνο είναι σίγουρο ότι η επίθεση κατευθύνθηκε από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Η ομάδα Αλ Θορίν, η οποία είναι κομμάτι της Καταέμπ Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη στρατιωτική βάση Άιν Αλ Ασσάντ στο κυβερνείο Άνμπαρ. Οι πολιτοφύλακες χρησιμοποίησαν ρουκέτες Αράς των 122 χιλιοστών εναντίον της εγκατάστασης. Ιρακινοί πολίτες κατέγραψαν βιντεοσκοπημένο υλικό από το έργο της αεροπορικής άμυνας C-RAM του αμερικανικού στρατού που προσπαθεί να αναχαιτίσει τα βλήματα αυτά.

Η πρώτη είδηση για τον θάνατο ενός εκπαιδευτή από την Υεμένη ονόματι Αλ Σαμπάλ δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Alam. Πηγές της Υεμένης ανέφεραν ότι αξιωματούχος της Ανσάρ Αλλάχ (των Χούuι στην Υεμένη), δήλωσε ότι ο Χουσεΐν Αμπντουλάχ Μαστόρ Αλ Σαμπάλ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας «αποστολής εκτός Υεμένης». Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim πρόσθεσε ότι σκοτώθηκε στην πρόσφατη αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ.