Κλιμακώνει το Ισραήλ τις απειλές προς το νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Μετά τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών ότι «είναι επιτακτική η εξόντωση» του Σινουάρ, τη σκυτάλη πήρε ο Ερζί Χαλέβι, επικεφαλής  του γενικού επιτελείου των Ενοπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. O Χαλέβι δήλωσε ότι ο στρατός των IDF «θα βρει και θα εξοντώσει» τον νέο αρχηγό της Χαμάς.

«Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τον βρούμε, να του επιτεθούμε και (η ηγεσία της Χαμάς) να αντικαταστήσει για άλλη μια φορά τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου» της, είπε ο στρατηγός Χαλέβι.

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα επί μια επταετία, ανακηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ισραήλ για Σινουάρ: «Είναι ένας δολοφόνος»

Μιλώντας σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, ο Χαλέβι ειρωνεύτηκε την «αλλαγή τίτλου» του Σινουάρ.

«Αυτός ο νέος τίτλος δεν θα αλλάξει τίποτα στο γεγονός ότι είναι ένας δολοφόνος, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όσων συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου και, επομένως, αυτή η αλλαγή τίτλου, όχι μόνο δεν μας εμποδίζει να τον αναζητήσουμε αλλά μας ενθαρρύνει», είπε.

Απειλές και από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισράηλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς είχε δηλώσει από το βράδυ της Τρίτης ότι θα πρέπει «να εξοντωθεί γρήγορα» ο Σινουάρ.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τον ορισμό του Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προχώρησε στην παρακάτω εμπρηστική ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ:

«Ο διορισμός του αρχιτρομοκράτη Γιαχία Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια, είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε σύντομα και να εξαφανίσουμε αυτήν την απαίσια οργάνωση από προσώπου γης».

Είχε προηγηθεί η κυνική και απάνθρωπη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς  ότι θα ήταν «δίκαιο και ηθικό να αφήσουμε δύο εκατομμύρια  Παλαιστίνιους να λιμοκτονήσουν».

Η δήλωση του ακροδεξιού υπουργού έγινε τη Δευτέρα, στο Συνέδριο Κατίφ για την Εθνική Ευθύνη στην πόλη Γιαντ Μπινιαμίν. «Είναι αδύνατο στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα να διεξάγουμε πόλεμο – κανείς στον κόσμο δεν θα μας επέτρεπε να αφήσουμε να πεινάσουν και να διψάσουν δύο εκατομμύρια πολίτες, παρόλο που μπορεί να είναι δίκαιο και ηθικό μέχρι να επιστρέψουν τους ομήρους μας», είπε, προσθέτοντας ότι αν το Ισραήλ έλεγχε τη διανομή βοήθειας αντί της Χαμάς, ο πόλεμος θα είχε τελειώσει μέχρι τώρα και οι όμηροι θα είχαν επιστρέψει.