«Καλώς ήρθατε Ρώσοι» – Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν ως «κερκόπορτα» της ΕΕ;
Νέο κεφάλαιο στο φιλορωσικό «αντάρτικο» του Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργού της προεδρεύουσας για το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, λατρεύει τις προκλήσεις.
Το κατέστησε σαφές με το «καλημέρα» της ανάληψης της εκ περιτροπής εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από τη Βουδαπέστη, την 1η Ιουλίου.
Εξόργισε τις Βρυξέλλες με την αυτόκλητη «αποστολή ειρήνης» σε Κίεβο, Μόσχα και Πεκίνο.
Έσπευσε να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, αμέσως μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Ως «κερασάκι στην τούρτα» η Ουγγαρία ανοίγει τώρα τα σύνορά της, και κατ’ επέκταση της ΕΕ, σε Ρώσους και Λευκορώσους.
Επισήμως τους επιτρέπει να εισέλθουν ως «φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι», χωρίς ελέγχους ασφαλείας ή άλλους περιορισμούς.
Τους ενέταξε σχεδόν αθόρυβα προσφάτως στο πρόγραμμα «Εθνική Κάρτα», διευρύνοντας τη λίστα των χωρών σε οκτώ.
Απευθύνεται σε πολίτες εκτός ΕΕ, που ενδιαφέρονται να εργαστούν ή να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ουγγαρία.
Έως τώρα αυτές οι κάρτες ήταν διαθέσιμες σε Ουκρανούς και Σέρβους.
Από τον Ιούλιο, ωστόσο, η δυνατότητα αυτή παρέχεται επίσης σε πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Βάσει των υπολογισμών της Βουδαπέστης, αναμένονται να φτάσουν στα ουγγρικά εδάφη περίπου 65.000 «φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι».
Πρακτικά η κυβέρνηση Όρμπαν χαλαρώνει το καθεστώς θεώρησης εισόδου, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τη διαδικασία σε σχέση με τις κανονικές άδειες εργασίας ή τις επιχειρηματικές βίζες.
Οι κάτοχοι της Εθνικής Κάρτας μπορούν να εργαστούν στη χώρα για έως δύο χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης της ισχύος της.
Μπορούν να φέρουν μαζί τους τα μέλη των οικογενειών τους.
Θεωρητικά παρέχεται επίσης η δυνατότητα υποβολής αίτησης για άδεια μόνιμης διαμονής μετά από τρία χρόνια.
Όσοι προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, μπορούν με την πάροδο άλλης μιας οκταετίας να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση της ουγγρικής υπηκοότητας.
Ένα «εισιτήριο» για εργασία, διαμονή και ταξίδια σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Για τις Βρυξέλλες, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσει ως «κερκόπορτα».
«Παραθυράκι» για κατασκόπους;
Η κίνηση της Ουγγαρίας εγείρει «σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει σε σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) -του μεγαλύτερου στο ευρωκοινοβούλιο- Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Θα δημιουργήσει σοβαρά κενά για κατασκοπευτικές δραστηριότητες και ενδεχομένως να επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό Ρώσων να εισέλθουν στην Ουγγαρία με ελάχιστη επίβλεψη», προειδοποιεί στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας γνωστοποίησαν πρώτοι οι Financial Times.
«Αυτή η πολιτική θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τους Ρώσους να μετακινούνται στη Σένγκεν, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς που απαιτούνται από τη νομοθεσία της ΕΕ», επισημαίνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βέμπερ καλεί τους ηγέτες της ΕΕ «να υιοθετήσουν τα πιο αυστηρά μέτρα για την άμεση προστασία της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, να περιορίσουν τον κίνδυνο ασφάλειας που έχει ήδη προκύψει και να αποτρέψουν τα κράτη μέλη από το να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον».
Ζητά να τεθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής των «27», τον προσεχή Οκτώβριο.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι οι Βρυξέλλες θα έρθουν σε επαφή με την Ουγγαρία για να «αποσαφηνίσουν το πεδίο εφαρμογής αυτού του καθεστώτος και κατά πόσον εμπίπτει ή όχι στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ».
«Ακόμη μια υποκριτική επίθεση κατά της Ουγγαρίας από τη φιλοπόλεμη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή ελίτ», σχολίασε στο Χ ο Ζόλταν Κόβατς, εκπρόσωπος του Βίκτορ Όρμπαν, κατηγορώντας τον Βέμπερ ότι λέει «ψέματα».
«Το ουγγρικό μεταναστευτικό καθεστώς είναι το αυστηρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.
«Οι φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο κάτω από ένα ρυθμισμένο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει έλεγχο εθνικής ασφάλειας, και μπορούν να παραμείνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα αποκλειστικά και μόνο για λόγους απασχόλησης».
Δεν έχασε την ευκαιρία, δε, να επιτεθεί ξανά στο ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου, κατηγορώντας τη Γερμανία «και τους πολιτικούς συμμάχους της» ότι «έχουν διοχετεύσει εκατομμύρια παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη, εκθέτοντας τα κράτη της ηπείρου και τους λαούς της Ευρώπης σε μια σοβαρή απειλή για την εθνική και δημόσια ασφάλεια».
«Στα μαχαίρια»
Η κόντρα μεταξύ του Βίκτορ Όρμπαν και του ΕΛΚ κρατά από παλιά, απ’ όταν το εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού ανήκε στην κεντροδεξιά ευρωομάδα.
Παρά το «μαύρο» μητρώο της Βουδαπέστης σε θέματα κράτους δικαίου, δεν αποπέμφθηκε από τις τάξεις της, αλλά ανεστάλη η συμμετοχή του.
Τελικά το Fidesz αποχώρησε από το ΕΛΚ προ τριετίας.
Πλέον, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δημιούργησε νέα ακροδεξιά ευρωομάδα, τους «Πατριώτες για την Ευρώπη».
Μετά δε την προσχώρηση των ευρωβουλευτών της γαλλικής ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, έγινε η τρίτη μεγαλύτερη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επικεφαλής των «Πατριωτών» ανέλαβε μάλιστα ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του κόμματος της Λεπέν και επίδοξος μελλοντικός πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Από αυτό το «μετερίζι» ο φιλορώσος Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει το εθνικιστικό του «αντάρτικο» στην ΕΕ, κατέχοντας μάλιστα τα «ηνία» της προεδρίας της μέχρι το τέλος του έτους.
Η Βουδαπέστη ζητά τώρα παρέμβαση της ΕΕ για τη διακοπή παραδόσεων ρωσικού πετρελαίου της Lukoil στην Ουγγαρία, μέσω αγωγού στην Ουκρανία.
Κατηγορεί την κυβέρνηση του Κιέβου για εκβιασμό, επειδή συμπεριέλαβε τη ρωσική εταιρεία στη λίστα κυρώσεων, τον Ιούνιο, απαγορεύοντας τη διαμετακόμιση πετρελαίου.
Παρέμβαση της ΕΕ ζητά και η -επίσης επηρεαζόμενη- Σλοβακία, που όπως η Ουγγαρία έχουν εξασφαλίσει εξαιρέσεις από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.
Πιέζοντας τις Βρυξέλλες, η Βουδαπέστη συνδέει τώρα την επανάληψη των παραδόσεων από το Κίεβο με το βέτο της στη δόση των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης.
«Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί η Ουγγαρία θέλει να είναι μέλος οργανισμών που δεν της αρέσουν τόσο πολύ και που υποτίθεται ότι της φέρονται τόσο άσχημα», δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Βλάντισλαβ Τεόφιλ Μπαρτοσέβσκι, αναφερόμενος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
«Γιατί», αναρωτήθηκε ειρηνικά, «δεν σχηματίζει απλά μια συμμαχία με τον Πούτιν και άλλα παρόμοια αυταρχικά κράτη;»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις