Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κολομβία: Επανεκκινεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του ELN

Κολομβία: Επανεκκινεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του ELN

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας επανεκκινούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ELN μετά τη λήξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας ανακοίνωσαν πως επανεκκινούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του αντάρτικου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) μετά τη λήξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η εκεχειρία μεταξύ της αντάρτικης ομάδας και της κολομβιανής κυβέρνησης έληξε το Σάββατο και δεν ήταν σαφές αν θα ανανεωθεί, παρά το γεγονός ότι τα δύο μέρη βρίσκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Οι επιθετικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Και αυτή είναι η εντολή του γενικού διοικητή των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκεθ.Μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, η ειρηνευτική αντιπροσωπεία του ELN κατηγόρησε την κολομβιανή κυβέρνηση για μη τήρηση των συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από το τέλος του 2022.

Είπε ότι θα εξέταζε την ανανέωση της εκεχειρίας εάν η κυβέρνηση αφαιρούσε τον ELN από το επίσημο μητρώο των οργανωμένων ένοπλων ομάδων. «Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί πάντα να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης», δήλωσε ο Βελάσκεθ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα αιτήματα του ELN.

Για τους τέσσερις εικονιζόμενους αντάρτες των ELN, η ολική ειρήνη θα αργήσει λίγο ακόμα. Πέραν των προθέσεων της κυβέρνησης, είναι δύσκολο να πεισθούν όλοι, να αφήσουν το αντάρτικο και να πιάσουν μια καθημερινή εργασία, μετά από χρόνια ως μαχητές.

Το όραμα του Γκουστάβο Πέτρο αποδεικνύεται δυσκολότερο από όσο νόμιζε

Ο Γκουστάβο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, ο οποίος εξελέγη το 2022, προσπάθησε να βάλει τέλος σε έξι δεκαετίες συγκρούσεων διαπραγματευόμενος με τους αντάρτες και ορισμένες ισχυρές συμμορίες. Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προσπάθεια αφοπλισμού των περίπου 5.800 μελών του ELN κινείται πολύ αργά.

Ο ELN, μια μαρξιστική αντάρτικη ομάδα εμπνευσμένη από την κουβανική επανάσταση, έχει λάβει μέρος σε αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τις πέντε τελευταίες κυβερνήσεις της Κολομβίας.

Το κενό που άφησε η μερική αποστράτευση του FARC, o οποίος αποσχίστηκε, έσπευσαν αρχικά να καλύψουν ομάδες όπως ο ELN.

Αντάρτης του ELN φτιάχνει την μπαντάνα που έχει περασμένη ως περιβραχιόνιο.

Τι απαντά ο ELN

«Στο πλαίσιο της επιθυμίας για ειρήνη, ο ELN δεν θα πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του στρατού, της αστυνομίας ή των δυνάμεων ασφαλείας του κολομβιανού κράτους», ανέφερε ο ELN σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο, η ομάδα δήλωσε ότι θα ενεργήσει σε αυτοάμυνα αν δεχθεί επίθεση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες πάγωσαν τους τελευταίους μήνες και ο ELN τερμάτισε την αναστολή των απαγωγών, οι οποίες σύμφωνα με πηγές ασφαλείας παρέχουν στην ομάδα την απαραίτητη χρηματοδότηση, αντιπροσωπεύοντας την επιστροφή ενός από τα πιο επίφοβα στοιχεία της σύγκρουσης στην Κολομβία. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ELN κατέρρευσαν λόγω των ριζοσπαστικών θέσεων της ομάδας, της διάχυτης αλυσίδας διοίκησης και των διαφωνιών στις τάξεις της.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο, του πρώτου αριστερού ηγέτη της Κολομβίας, ξεκίνησε εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ELN στο τέλος του 2022 στο πλαίσιο της πολιτικής της για την απόλυτη ειρήνη, επιδιώκοντας να τερματίσει την εξαετή σύγκρουση της χώρας που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 450.000 νεκρούς.

Έξι δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων στην Κολομβία με εμπλοκή των καρτέλ έχουν αφήσει 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους, δολοφονημένους, απαχθέντες ή αγνοούμενους.

Πηγές: Reuters και έτερα διεθνή μέσα.

Sports in

Ιπτάμενος Τεντόγλου: Χρυσός Ολυμπιονίκης με άλμα στα 8.48μ (vids)

Ο σπουδαίος Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και ανάγκασε όλο τον πλανήτη να υποκλιθεί στο μεγαλείο του!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024