Ο θρυλικός κινηματογραφικός παραγωγός και ατζέντης μεγάλων ονομάτων του Χόλιγουντ Jay Kanter άφησε την τελευταία του πνοή στα 97 του χρόνια.

Ο Jay Kanter, ο οποίος ήταν ατζέντης για αστέρια όπως ο Μάρλον Μπράντο και η Μέριλιν Μονρόε, πέθανε την Τρίτη στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς.

Ο γιος του Jay Kanter, Adam kanter, δήλωσε στο TMZ ότι ο πατέρας του πέθανε «ειρηνικά από φυσικά αίτια» και είχε γύρω του την οικογένειά του.

Ο θρυλικός παραγωγός υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ατζέντης των Warren Beatty, Grace Kelly, Ronald Reagan και Gene Kelly.

Τελικά ο Jay Kanter μεταπήδησε στην παραγωγή ταινιών και εργάστηκε σε θρυλικές ταινίες όπως τα Blade Runner, Thelma and Louise, Alien, Star Wars και Police Academy.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Jay Kanter κατέκτησε μια θέση σε ένα εξέχον πρακτορείο στο Χόλιγουντ, όπου τον καθοδηγούσε ο αείμνηστος θρυλικός μεγιστάνας του κινηματογράφου Lew Wasserman.

Η συνεργασία που οδήγησε στη φιλία με τον Μάρλον Μπράντο

Στα 22 του μόλις χρόνια ο Jay Kanter έπεισε τον Μάρλον Μπράντο να γίνει πελάτης του. Η επαγγελματική τους σχέση κράτησε για όλη την καριέρα του Μάρλον Μπράντο και μετατράπηκε σε μια δια βίου φιλία.

Ήταν επίσης φίλος με τον Mel Brooks και συνεργάστηκαν για τα Spaceballs, Silent Movie, Young Frankenstein, High Anxiety και Life Stinks.

Μετά την εξαγορά της Universal Pictures από την MCA, ο Jay Kanter μετέφερε την οικογένειά του στο Λονδίνο για να επιβλέπει την παραγωγή για το ευρωπαϊκό τμήμα του στούντιο.

Όταν έκλεισαν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Elliott Kastner και τον Alan Ladd Jr. (Laddie) για να σχηματίσουν μια εταιρεία παραγωγής.

Αργότερα ο Ladd επέστρεψε στο Λος Άντζελες για να αναλάβει μια εκτελεστική θέση στην 20th Century Fox, προσκαλώντας τον Jay Kanter να πάει μαζί του.

Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας συνεργασίας που κάλυπτε ηγετικούς ρόλους στην 20th Century Fox, τη The Ladd Company και την MGM/UA.

Ο Jay Kanter γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1926, στο Σικάγο του Ιλινόις, από τους Muriel και Harry Kanter.

Παντρεύτηκε τρεις φορές. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την ηθοποιό Roberta Haynes και κράτησε λιγότερο από έναν χρόνο.

Στη συνέχεια παντρεύτηκε την Judy Balaban, κόρη του πρώην προέδρου της Paramount Pictures και επίτιμου προέδρου Barney Balaban.

Ο τρίτος του γάμος ήταν με την Kit Bennett, που πέθανε το 2014 μετά από 49 χρόνια κοινής πορείας.