Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί για νέα βίαια ρατσιστικά επεισόδια

Βρετανία: Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί για νέα βίαια ρατσιστικά επεισόδια

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Βρετανία έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου σε διάφορες περιοχές που βίωσαν επεισόδια.

«Καζάνι που βράζει» είναι η Βρετανία. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται για όγδοη ημέρα σε επιφυλακή, στον απόηχο των βίαιων ρατσιστικών επεισοδίων και συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία των τριών παιδιών στο Σάουθπορτ στη βορειοδυτική Αγγλία τη Δευτέρα 29 Ιούλιου.

Μετά τη σύντομη ανάπαυλα της χθεσινής νύχτας, οι Αρχές ετοιμάζονται σήμερα για διαδηλώσεις από ακροδεξιές ομάδες σε πάνω από 35 τοποθεσίες της χώρας. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σχεδόν 6.000 αστυνομικοί, εξειδικευμένοι στη διατήρηση της τάξης, βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτροπα που θα σημειωθούν απόψε και τα επόμενα 24ωρα, ενώ «έχουν κλειδώσει» πάνω από 500 θέσεις στις φυλακές για τον εγκλεισμό ταραχοποιών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Daily Mail, μηνύματα με ακραία ρατσιστικό περιεχόμενο που αναρτώνται στο Telegram και προτρέπουν σε βία, συνθέτουν μια «λίστα πιθανών στόχων» των ταραχοποιών, οι οποίοι δείχνουν να μην πτοούνται από τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η βρετανική κυβέρνηση για τους σταματήσει.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, του Εργατικού Κόμματος, υποσχέθηκε «γρήγορες» καταδίκες των ταραχοποιών

Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι συντάκτες αυτών των μηνυμάτων βάζουν στο στόχαστρο δομές για πρόσφυγες, ακτιβιστές κατά του ρατσισμού και δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου σε διάφορες περιοχές που βίωσαν επεισόδια.

Νοσοκομεία ακυρώνουν τα ραντεβού τους με ασθενείς επειδή το προσωπικό φοβάται να πάει για δουλειά. Μια από τις νομικές φίρμες που έβαλαν στο στόχαστρο οι διοργανωτές επειδή αναλαμβάνει υποθέσεις μεταναστών κάλυψε με σανίδες την  πρόσοψή της για να προστατευθεί από βανδαλισμούς. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες επιχειρήσεις στην  περιοχή, όπως παμπ και εμπορικά καταστήματα.

Οι περιοχές που θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Βάσει των πληροφοριών που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπορεί να λάβουν χώρα σήμερα σε 39 περιοχές της χώρας.

Στη λίστα των περιοχών που δημοσιεύει η Daily Mail περιλαμβάνονται και πολλές πόλεις όπου σημειώθηκαν άγρια επεισόδια με ξυλοδαρμούς αστυνομικών και λεηλασίες καταστημάτων τις προηγούμενες μέρες.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το Μπράιτον, το Μπρίστον, το Λίβερπουλ, το Σαουθάμπτον, το Σάντερλαντ και το Μπέρμιγχαμ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων των προηγούμενων ημερών πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 συλλήψεις, ενώ ασκήθηκε δίωξη σε περισσότερους από 100 συλληφθέντες.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, του Εργατικού Κόμματος, υποσχέθηκε «γρήγορες» καταδίκες των ταραχοποιών και κατήγγειλε το «μίσος της άκρας δεξιάς».

«Θα πράξουμε ούτως ώστε όλοι αυτοί, οι οποίοι θα καταδικασθούν σε ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή για τις ταραχές, θα έχουν μια θέση στη φυλακή που θα τους περιμένει», διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC η υφυπουργός Δικαιοσύνης Χάιντι Αλεξάντερ.

Η κυβέρνηση ενήργησε ώστε να απελευθερωθούν θέσεις στις φυλακές που θα ήταν διαθέσιμες «αργότερα μέσα στο μήνα», εξήγησε αναφέροντας τον αριθμό των 567 θέσεων.

Μιλώντας στο Times Radio, η υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης πως έχουν κινητοποιηθεί 6.000 αστυνομικοί εξειδικευμένοι στη διατήρηση της τάξης, διευκρινίζοντας τη σχετική ανακοίνωση που είχε κάνει ο Κιρ Στάρμερ.

Η ίδια δήλωσε ακόμα μιλώντας στο ραδιοσταθμό LBC, που έχει έδρα το Λονδίνο, πως τα δικαστήρια «θα μπορούσαν» να αρχίζουν να συνεδριάζουν «το βράδυ, τη νύχτα, τα σαββατοκύριακα» ώστε να δικάζουν γρήγορα τους ταραχοποιούς.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο ή που έχουν τη φήμη ότι φιλοξενούν τους ανθρώπους αυτούς, έγιναν στόχοι, όπως και τζαμιά.

Η κυβέρνηση επιμένει στη ευθύνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X Ίλον Μασκ δέχεται επικρίσεις επειδή έγραψε πως ένας «εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος», μια δήλωση «αδικαιολόγητη» και «βαθιά ανεύθυνη», σύμφωνα με την υφυπουργό Δικαιοσύνης.

«Βλέπουμε αστυνομικούς να τραυματίζονται σοβαρά, κτίρια να πυρπολούνται, πιστεύω αληθινά ότι όλοι αυτοί που έχουν μια πλατφόρμα θα έπρεπε να ασκούν την εξουσία τους με υπεύθυνο τρόπο», επέμεινε η Χάιντι Αλεξάντερ.

Sports in

Στο MEGA ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ την Πέμπτη

Το MEGA προθερμαίνεται για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν και φέρνει στις οθόνες μας την πιο δυνατή φιλική αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024