Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Χαμάς: Τα σημεία – σταθμός στην ανέλιξή του Γιαχία Σινουάρ ως ηγέτη

Χαμάς: Τα σημεία – σταθμός στην ανέλιξή του Γιαχία Σινουάρ ως ηγέτη

Ο επονομαζόμενος και αρχιτέκτονας της «Πλημμύρας του Αλ-Ακσά», ξεκίνησε με την πρώτη σύλληψη σε ηλικία 19 ετών και μετράει 42 χρόνια μάχης και φυλακίσεων.

Ο Γιαχία Αλ-Σινουάρ, του οποίου το όνομα μεταφράζεται στα αραβικά ως «ο ψαράς» ή «ο κατασκευαστής αγκιστριών», κατάγεται από την παράκτια πόλη Ασκαλάν (στα εβραϊκά Ασκελόν), μια περιοχή της οποίας η κοινότητα είχε ως επίκεντρο την αλιεία πριν εκτοπιστεί από τις σιωνιστικές (με την ισραηλινή χρήση της έννοιας του σιωνισμού) πολιτοφυλακές.

Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Γάζα από γονείς που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της Νάκμπα του 1948, ο Γιαχία Σινουάρ ή Αμπού Ιμπραχήμ συμμετείχε ενεργά στον πολιτικό ακτιβισμό από νεαρή ηλικία. Ενώ ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, ηγήθηκε του Ισλαμικού Μπλοκ και απέκτησε πτυχίο στις Αραβικές Σπουδές από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Συνελήφθη στα 19 του, το 1981, για «συμμετοχή σε αντισιωνιστική επαναστατική δραστηριότητα». Κατά τη διάρκεια των πολλών μηνών της φυλάκισής του αφοσιώθηκε περισσότερο στην παλαιστινιακή υπόθεση και δημιούργησε δεσμούς με άλλους Παλαιστίνιους επαναστάτες.

Συνελήφθη ξανά το 1985 και γνώρισε τον Σεΐχη Αχμάντ Γιασίν, τον ιδρυτή και ηγέτη της Χαμάς, η οποία θα ιδρυθεί λίγα χρόνια αργότερα. Αυτή η σύνδεση θα άνοιγε αργότερα το δρόμο για την άνοδό του μέσα στη Χαμάς.

Σε ηλικία 25 ετών ανέλαβε την δημιουργία της Al-Majd της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Γάζας

Μετά την απελευθέρωσή του το 1985, επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική οργάνωση και μετακινήθηκε από τον ακτιβισμό στον ένοπλο αγώνα κατά τις κατοχής, ιδρύοντας την οργάνωση Al-Majd, μια ένοπλη ομάδα που αργότερα θα γινόταν οι Υπηρεσίες Εσωτερικής Ασφαλείας της Χαμάς. Η Al-Majd είχε δεσμευτεί να εξαλείψει τους θεωρούμενους προδότες στη Γάζα, με τον Σινούαρ να ηγείται επιχειρήσεων για τον εντοπισμό και την εκτέλεση ντόπιων συνεργατών και κατασκόπων.

Το έργο του Σινουάρ στον τομέα της αντικατασκοπείας αποτελούσε κρίσιμο μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καθιέρωση της Γάζας ως βασικού κέντρου αντίστασης και κομβικού σημείου στον αγώνα για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων. Τους προδότες ή ακόμα και «προδότες» σε πολλές περιπτώσεις αναλάμβανε να τους εκτελέσει ο ίδιος ακόμα και με κουτάλι. Έμαθε από νωρίς είτε να εμπνέει σεβασμό, είτε φόβο. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν του εναντιώνεται, όπως μεταφέρει το BBC.

Το 1988, σε ηλικία 25 ετών, ο Σινουάρ συνελήφθη για τρίτη φορά και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την αποτροπή της ισραηλινής κατασκοπείας και των ανατρεπτικών δραστηριοτήτων στη Γάζα.

Το 2011, ο Σινούαρ απελευθερώθηκε στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων που περιελάμβανε 1.027 άτομα μεταξύ της Παλαιστινιακής Αντίστασης και του Ισραήλ.  Το 2018, ο Σινουάρ ηγήθηκε της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής σε μια προσπάθεια να σπάσει ειρηνικά η πολιορκία της Γάζας και αντιμετωπίστηκε με ωμή ισραηλινή δύναμη που σφάγιασε ειρηνικούς διαδηλωτές.

Το σημείο καμπής ήταν η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής που πνίγηκε στο αίμα

Τρία χρόνια αργότερα, ο Σινουάρ ηγήθηκε της επιχείρησης Πλημμύρα του Αλ-Ακσά (στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τον όρο «Καταιγίδα», όμως η Χαμάς το μεταφράζει στα αγγλικά ως flood, πλημμύρα) και έσπασε τον αποκλεισμό της Γάζας για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια. Μόνο για λίγο όμως, καθώς άμεσα άρχισε ο ανηλεής βομβαρδισμός της Γάζας και αργότερα εισέβαλαν οι χερσαίες δυνάμεις.

Σήμερα επιβλέπει δεκάδες ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα ως στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς στη Γάζα, ενώ ανέλαβε και την πολιτική διοίκηση της οργάνωσης.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συνεχάρει σήμερα τον Γιαχία Σινουάρ για την επιλογή του ως νέου ηγέτη της Χαμάς, λέγοντας ότι «επιβεβαιώνει τους στόχους που επιδιώκει ο εχθρός (Ισραήλ) από τη δολοφονία ηγετών και αξιωματούχων, αποτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα (στο πεδίο)».

Σημειώνεται πως ο Σινουάρ είναι στην λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών στις ΗΠΑ.

Sports in

«Κρέμασε» την ΑΕΚ: Οι δύο απίστευτες γκέλες του Στρακόσα (vids)

Σε… άλλο γήπεδο ο Στρακόσα, με τον Αλβανό τερματοφύλακα να «κρεμάει» την ΑΕΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024