Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Χανίγια: Η δολοφονία του ενέχει κίνδυνο «ευρύτερης σύγκρουσης», προειδοποιεί ο ΟΙΣ

Χανίγια: Η δολοφονία του ενέχει κίνδυνο «ευρύτερης σύγκρουσης», προειδοποιεί ο ΟΙΣ

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη βρίσκονται Ιράν, Χεζμπολάχ και Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Η «επαίσχυντη» δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κινδυνεύει να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια «ευρύτερη σύγκρουση», προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάμπιας, Μαμαντού Τανγκάρα, απήθυνε ομιλία κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού που γίνεται στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτή η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ζητήθηκε από το Ιράν, το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

«Αυτή η επαίσχυντη ενέργεια κλιμακώνει μόνο τις υπάρχουσες εντάσεις και τους κινδύνους που οδηγούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Τανγκάρα, η χώρα του οποίου ασκεί την επί περιτροπής προεδρία του ΟΙΣ.

Η δολοφονία Χανίγια «δεν θα καταπνίξει την παλαιστινιακή υπόθεση, αλλά αντίθετα θα την ενισχύσει, δίνοντας τον χαρακτήρα του επείγοντος για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα για τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε. «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των εθνών-κρατών είναι θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν τη διεθνή τάξη», συμπλήρωσε.

Η συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας αναμένεται να εξετάσει «τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΙΣ.

Πότε θα έρθει η απάντηση του Ιράν;

Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κάνι, σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Το Ιράν και η οργάνωση Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στην ισλαμική πρωτεύουσα στις 31 Ιουλίου. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει, ούτε αρνηθεί την ευθύνη για τη δολοφονία.

Η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η δολοφονία Χανίγια δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Παράλληλα, είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το Ιράν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποφύγει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ προκειμένου να «αποφευχθεί» ένας περιφερειακός πόλεμος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Sports in

Η λίμπιντό της έκανε φτερά και μου πρότεινε να την απατήσω - Το αδιέξοδο ενός παντρεμένου μεσήλικα

To αδιέξοδο δύο παντρεμένων και η λύση που προτείνει μια ειδική

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024