Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αράχνη ερημίτης: Τι γνωρίζουμε για το αρθρόποδο που φέρεται να τσίμπησε τον 48άχρονο;

Αράχνη ερημίτης: Τι γνωρίζουμε για το αρθρόποδο που φέρεται να τσίμπησε τον 48άχρονο;

Φαίνεται πώς ο 48άχρονος που κατέληξε στον Πύργο, είχε τσιμπηθεί από την καφέ αράχνη - ερημίτη. Τι γνωρίζουμε γι'αυτήν και τι πρέπει να προσέχουμε;

Τσίμπημα από καφέ αράχνη φαίνεται ότι ήταν η μοιραία αιτία, που οδήγησε στο θάνατο του 48άχρονου στον Πύργο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατρών.

«Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη η διευθύντρια της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου Αγγελική Σαραντοπούλου.

«Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει, σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση», συμπλήρωσε. Τόνισε ότι όλοι είναι συγκλονισμένοι από το θάνατο του 48άχρονου, ο οποίος  δέχθηκε το θανατηφόρο τσίμπημα ενώ βρισκόταν στο νομό Ηλείας για διακοπές.

«Δυστυχώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ», είχε πει νωρίτερα.

Καφέ Αράχνη – Ερημίτης

Αν δεχτούμε ότι πράγματι ο άτυχος άντρας τσιμπήθηκε (για την ακρίβεια »δαγκώθηκε») από την καφέ – αράχνη ερημίτη, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε  κάποια πράγματα γι’αυτήν. Πώς μπορούμε να τις ξεχωρίζουμε και τι πρέπει προσέχουμε;

Σύμφωνα με άρθρο της Αντωνίας Χαιρετάκη, μοριακής βιολόγου – γενετίστριας, η καφέ αράχνη ερημίτης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.  Φέρει μεν μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, σε σχήμα βιολιού, αλλά κατά τα άλλα δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.

Αν όμως υπάρχει υποψία ότι κάποιος έχει δαγκωθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα.

Οι αράχνες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του – π.χ. σε ένα φορεμένο ρούχο ή μέσα σε παπούτσια.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.

Εφίδρωση.

Γενικότερη αδιαθεσία.

Δημιουργία εξανθημάτων.

Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.

Άμεση μεταφορά στα επείγοντα

Εάν κάποιος θεωρεί πιθανό να έχει τσιμπηθεί από μια καφέ αράχνη ερημίτη, συνίσταται να επικοινωνήσει αμέσως με κάποιον ιατρό και να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο. Η μοριακή βιολόγος συστήνει αν κάποιος τσιμπηθεί, εκτός του ότι πρέπει να πάει αμέσως στο νοσοκομείο, είναι καλό αν μπορεί να παγιδεύσει την αράχνη σε ένα βάζο, και να την πάει στο γιατρό, ώστε να ταυ ταυτοποιηθεί το είδος της και να επιβεβαιωθεί το δυνατόν συντομότερο η διάγνωση.

Δεν υπάρχει αντίδοτο

Η ίδια λέει ότι δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης – κάτι που συμφωνεί με τις μαρτυρίες των γιατρών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται απλά ξεκούραση, εναπόθεση πάγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.

Σπάνιες αλλά επικίνδυνες οι επιπλοκές

Η αρθρογράφος – βιολόγος υποστηρίζει ότι το τσίμπημα από καφέ αράχνη – ερημίτη συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου και θεραπεύεται μόνο του, χωρίς την παρουσία επιπλοκών.

Φυσικά η ίδια δεν είναι γιατρός, άρα η εκτίμησή της δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές. Εξάλλου το πρώτο που συστήνει είναι να πάμε στο νοσοκομείο.

Οι επιπλοκές είναι μεν σπάνιες, αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρές, και περιλαμβάνουν:

διαταραχές στην πήξη του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι στα παιχνίδια μας»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα συμπεράσματά του από το φιλικό του Ολυμπιακού με τη Νότιγχαμ αλλά και για τους στόχους της ομάδας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024