Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Cryptobros – Ναρκισσιστές άνδρες με νοοτροπία θύματος που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας

Cryptobros – Ναρκισσιστές άνδρες με νοοτροπία θύματος που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας

Ένας αξιοσημείωτος αριθμός επενδυτών κρυπτονομισμάτων τείνει να παρουσιάζει τυπικά σκοτεινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως ο μακιαβελισμός και η ψυχοπάθεια, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν έχει εξαπλωθεί εξίσου σε όλη την κοινωνία. Στην κουλτούρα του διαδικτύου, η πιο δυναμική ομάδα επενδυτών κρυπτογράφησης έχει χαρακτηριστεί ακόμη και ως cryptobros: ένα συγκεχυμένο μείγμα αρσενικών, εριστικών, αλαζονικών χαρακτήρων.

Το 2022, μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Τορόντο και του Μαϊάμι αποφάσισε να αναλύσει πώς είναι πραγματικά οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων: διεξήγαγαν μια έρευνα σε 2.001 ενήλικες Αμερικανούς και το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατέχει ψηφιακά νομίσματα.

Και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των επενδυτών κρυπτονομισμάτων συνέπιπταν με την υπόθεση των ερευνητών: πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, υποστηρίζουν τον πολιτικό εξτρεμισμό και έχουν τα γνωστά ως σκοτεινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας (ναρκισσισμός, μακιαβελισμός, ψυχοπάθεια και σαδισμός). Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

«Ψυχολογικά μη-κανονικοί» και «πολιτικά αντισυμβατικοί»

Τα διαδικτυακά μιμίδια είχαν ήδη διαισθανθεί ότι αυτό το σύνολο χαρακτηριστικών ήταν αυτό που καθόριζε τους λεγόμενους Cryptobros. Αρχικά, οι ερευνητές δεν είχαν στο μυαλό τους αυτή τη στερεοτυπική έννοια, αλλά τα συμπεράσματά τους έρχονται πολύ κοντά στη δημοφιλή ιδέα.

«Ίσως είναι μια αστεία σύμπτωση ότι τα ευρήματά μας φαίνεται να υποστηρίζουν κάπως την ιδέα των cryptobros», αναγνωρίζει ο Shane Littrell, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ένας από τους συν-συγγραφείς της έρευνας. Η αρχική τους πρόθεση ήταν να ανακαλύψουν τι διακρίνει τους κατόχους κρυπτονομισμάτων, αν ήταν πραγματικά «ψυχολογικά μη-κανονικοί» και «πολιτικά αντισυμβατικοί» άνθρωποι.

«Αυτός ο τομέας των χρηματοοικονομικών επενδύσεων έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα αρκετά γρήγορα τα τελευταία χρόνια, οπότε ήμασταν περίεργοι να μάθουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι έλκονται από αυτόν και άλλοι όχι», εξήγησε ο Littrell.

«Αυτός ο τομέας των χρηματοοικονομικών επενδύσεων έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα αρκετά γρήγορα τα τελευταία χρόνια, οπότε ήμασταν περίεργοι να μάθουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι έλκονται από αυτόν και άλλοι όχι»

Εναλλακτικά/περιθωριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πηγή ειδήσεων

Οι μεταβλητές που συσχετίζονται πιο έντονα με την κατοχή κρυπτονομισμάτων «είναι το να είναι κανείς άνδρας, να έχει νοοτροπία θύματος και να βασίζεται σε εναλλακτικά/περιθωριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πηγή ειδήσεων», σύμφωνα με τη μελέτη.

Άλλα χαρακτηριστικά που προβλέπουν σε μεγάλο βαθμό ποιος κατέχει κρυπτονομίσματα είναι το φύλο (άνδρας), η επιχειρηματολογία, το υψηλότερο από το μέσο όρο εισόδημα και η αποστροφή προς τον αυταρχισμό.

Από όλο τον μακρύ κατάλογο των χαρακτηριστικών που χρησιμεύουν για να προβλέψουν την κατοχή κρυπτονομισμάτων, όπως η θρησκευτικότητα, η πιθανότητα να θέσει ποτέ υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα ή η ηλικία, ένα από τα χαρακτηριστικά που προβλέπει ακριβέστερα ότι ένα άτομο δεν θα έχει κρυπτονομίσματα είναι να είναι γυναίκα.

Εκεί, στα σκοτεινά

«Τα λεγόμενα σκοτεινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με μη-κανονικές συμπεριφορές», λέει ο Littrell.

«Για παράδειγμα, προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο εμπλέκεται σε επικίνδυνες οικονομικές συμπεριφορές, όπως ο τζόγος και οι επικίνδυνες επενδύσεις στο χρηματιστήριο, μπορεί να προβλεφθεί από τα επίπεδα ορισμένων σκοτεινών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, όπως ο ναρκισσισμός ή η ψυχοπάθεια.

»Σε πολλές περιπτώσεις, τα κρυπτονομίσματα είναι μια εγγενώς υψηλού κινδύνου χρηματοοικονομική επένδυση, οπότε είναι λογικό ότι τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την επικίνδυνη χρηματοοικονομική συμπεριφορά γενικά θα εμφανίζονταν και σε αυτόν τον τύπο», προσθέτει.

Από το Telegram στο 8kun

Οι εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης είναι επίσης ένας άλλος βασικός προγνωστικός παράγοντας για την ιδιοκτησία κρυπτονομισμάτων: «Ένα αποτέλεσμα που βρήκα ενδιαφέρον είναι ότι οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων είναι πιο πιθανό να μαθαίνουν τα νέα τους από δευτερεύουσες πηγές κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram, το Truth Social και το Reddit και λιγότερο πιθανό να αναζητούν πληροφορίες από παραδοσιακές, αξιόπιστες πηγές.

»Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι η μελέτη μας μπορεί να είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν αυτή τη σχέση», εξηγεί ο Littrell, ο οποίος προσθέτει ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να συνδέεται με την υποτίμηση του κινδύνου που συνεπάγεται η χρήση αυτού του είδους του νομίσματος.

«Οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων μπορεί να έχουν μια πιο στρεβλή αντίληψη των κινδύνων που ενέχει αυτό το είδος επένδυσης, επειδή φαίνεται να προτιμούν λιγότερο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης», προσθέτει.

Δεν έχουν συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση

Οι πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων είναι το Telegram, το YouTube, το Reddit, το Twitter (η έρευνα έγινε πριν το δίκτυο μετονομαστεί σε X), τα blogs και το 8kun, το ανώνυμο φόρουμ που αρχικά ήταν γνωστό ως 8chan. Οι λιγότερο πιθανές πηγές ήταν το Facebook και οι ψηφιακές εφημερίδες.

Η έρευνα δεν επιβεβαιώνει ότι όλοι οι επενδυτές κρυπτογράφησης είναι έτσι, παρά μόνο ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως έχοντες τέτοιου είδους χαρακτηριστικά σε αυτή την ομάδα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.

Τα άτομα που αναλύθηκαν έδειξαν ποικίλο ενδιαφέρον για τη δεξιά όσο και αριστερά, γεγονός που καθιστά δύσκολο να τους αποδοθεί μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο να μάθουμε τι είδους προσωπικότητες είναι πιο πιθανό να έχουν οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων, αλλά όχι, για παράδειγμα, αν υπάρχει διαφορά μεταξύ εκείνων που επιλέγουν το Bitcoin, το πιο παραδοσιακό είδος κρυπτονομίσματος, ή τις νέες, πιο ασταθείς μορφές.

*Με στοιχεία από elpais.com | Αρχική Φωτό: Wikimedia Commons

Only in

Ο Ντόναλντ Τραμπ, οι εκλογές και τα… κατοικίδια στο Σπρίνγκφιλντ

Τι συμβαίνει πραγματικά στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε στο ντιμπέιτ ότι μετανάστες «τρώνε τα κατοικίδια» των κατοίκων;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024