Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που είτε από απελπισία είτε από ωχαδελφισμό επιστρατεύουν κάθε μέσο για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση πάρκινγκ έξω από το σπίτι τους ή την επιχείρησή τους. Καρέκλες, γλάστρες, καφάσια, πινακίδες «μη παρκάρετε» και ό,τι άλλο εύκαιρο καταλαμβάνει το οδόστρωμα προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο οδηγός ή οι πελάτες.

Τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάζονται αλλά όχι ο αριθμός των θέσεων πάρκινγκ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται ολοένα πιο αγχωτική για τους οδηγούς. Το να «κρατήσεις» μια θέση φαντάζει καλή ιδέα μέχρι να σκεφτεί κάποιος τι πρόστιμο επισύρει αυτή η ιδέα. Διότι είναι ιδιαίτερα τσουχτερό.

Το να μην επιτρέπουν, έτσι αυθαίρετα, σε άλλον οδηγό να παρκάρει το αυτοκίνητό του εκεί που υπάρχει κενό για στάθμευση είναι κάτι που αντιβαίνει στον νόμο, καθώς ο δρόμος είναι δημόσιος.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όσους προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, αλλά και για να γλιτώσουν χρόνο, αφήσουν το όχημα τους σε σημείο που απαγορεύεται η στάθμευση ή παρκάρουν πάνω σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία.

Την επόμενη φορά που θα βάλετε καφάσι, καρέκλα ή ό,τι άλλο για να «πιάσετε» τη θέση ξανασκεφτείτε το…

Ποιο είναι το πρόστιμο

Σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφο 1 του Κ.Ο.Κ. («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») απαγορεύεται η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Αυτό σημαίνει πως ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία είναι δημόσιος και σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για αυτόν που έχει βάλει παράνομα πινακίδα «No Parking» χωρίς να τη δικαιούται ή να μην έχει πάρει άδεια από τον Δήμο και την Τροχαία. Για να ληφθεί μια τέτοια άδεια, θα πρέπει να κατατεθεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο της οικοδομής, να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα του αιτήματος, να πάρει αριθμό αδείας και να εγκριθεί από την τροχαία. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι παράνομη η τοποθέτησή της.

Η εξαίρεση

Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό και η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από τη γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.