Κρυπτονομίσματα: Νόμο για την εξόρυξη υπέγραψε ο Πούτιν – Πού ποντάρει
Μόνο ρωσικά νομικά πρόσωπα και μεμονωμένοι επιχειρηματίες θα μπορούν να εξορύξουν κρυπτονομίσματα
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Υπεγράφη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν νόμος, ο οποίος νομιμοποιεί την εξόρυξη σε κρυπτονομίσματα στη χώρα. Ο νόμος αυτός εισάγει νέες έννοιες, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης ψηφιακών νομισμάτων, της δεξαμενής εξόρυξης, του φορέα εκμετάλλευσης υποδομής εξόρυξης, του αναγνωριστικού διεύθυνσης και του ατόμου που οργανώνει τις δραστηριότητες της ομάδας εξόρυξης. Η ίδια η εξόρυξη αναγνωρίζεται ως στοιχείο του κύκλου εργασιών και όχι ως η έκδοση ψηφιακού νομίσματος.
Δικαίωμα στην εξόρυξη, έχουν μόνο ρωσικά νομικά πρόσωπα και μεμονωμένοι επιχειρηματίες που θα περιλαμβάνονται σε ένα μητρώο και θα αποκτούν το σχετικό δικαίωμα. Επίσης, άτομα τα οποία δεν θα υπερβαίνουν τα όρια κατανάλωσης ενέργειας που έχει ορίσει η ρωσική κυβέρνηση, θα έχουν το δικαίωμα να εξορύξουν ψηφιακό νόμισμα χωρίς να περιλαμβάνονται στο μητρώο.
Προβλέπεται επίσης, μια σειρά μέτρων για τον αποκλεισμό της δυνατότητας χρήσης ψηφιακού νομίσματος για το ξέπλυμα χρήματος.
Ο Πούτιν έκανε λόγο για έναν πολλά υποσχόμενο τομέα, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί τη στιγμή
Πότε μπαίνει φρένα στα κρυπτονομίσματα
Σύμφωνα με το έγγραφο, τα ξένα ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να διαπραγματεύονται σε ρωσικές πλατφόρμες blockchain και η Τράπεζα της Ρωσίας θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την τοποθέτηση μεμονωμένων εκδόσεων εάν βρει απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο Πούτιν συζήτησε την εισαγωγή και χρήση ψηφιακών νομισμάτων με την κυβέρνηση σε μια συνάντηση για οικονομικά θέματα. Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο οικονομικό τομέα και είναι σημαντικό για τη Ρωσία «να εκμεταλλευτεί τη στιγμή» να δημιουργήσει αμέσως το νομικό πλαίσιο και τους κανονισμούς, να αναπτύξει υποδομές και να δημιουργήσει συνθήκες για την κυκλοφορία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ δέκα ημέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή του, εκτός από τις διατάξεις για τις οποίες ορίζεται διαφορετική ημερομηνία έναρξης ισχύος.
Ψηφιακό ρούβλι
Ξεχωριστά, η Ρωσία διερευνά επίσης την εφαρμογή της ψηφιακής έκδοσης του ρουβλίου. Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, ή CBDC, είναι διαφορετικά από τα κρυπτονομίσματα. Σε αντίθεση με το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν έχουν κεντρική αρχή που να τα ελέγχει, τα CBDC εκδίδονται απευθείας από μια κυβέρνηση και έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν νομίσματα fiat με τη μορφή ψηφιακού διακριτικού.
Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα εξήγησε τον περασμένο μήνα ότι η ρυθμιστική αρχή θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την πιλοτική φάση και να προχωρήσει προς τη μαζική εφαρμογή του ψηφιακού ρουβλίου από τον Ιούλιο του 2025.
Μπορεί η κρυπτογράφηση να βοηθήσει τις χώρες να αποφύγουν τις κυρώσεις;
Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να παρακάμψει τους οικονομικούς περιορισμούς μέσω της κρυπτογράφησης.
Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορηθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτογράφηση για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση διαφόρων κρατικών προγραμμάτων και να αποφύγει τις ξένες κυρώσεις.
Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζονται επίσης ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δίκτυα που τα στηρίζουν, τα λεγόμενα blockchains, είναι δημόσια και εμφανίζουν ένα ιστορικό αρχείο συναλλαγών που είναι κρυπτογραφικά ασφαλές και δεν μπορεί να αλλοιωθεί.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις