Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mαρκ Ζάκερμπεργκ, γνωρίζει ότι το Facebook -το κοινωνικό δίκτυο που ίδρυσε πριν από 20 χρόνια- έχει πέσει σε δυσμένεια από τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με το BI.

Για πολλούς, τώρα θεωρείται απλώς ως εκείνο το μέρος όπου η θεία σας μπορεί να αναδημοσιεύσει «εμπνευσμένα» αποσπάσματα ή όπου κάποιος που δεν σας άρεσε από το γυμνάσιο μοιράζεται τις φωτογραφίες του γάμου του. Η Gen Z είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει το TikTok ή το Snapchat.

Το Marketplace θα κάνει πιο ελκυστικό του Facebook στην GenZ;

Αλλά ο Ζάκερμπεργκ είπε τον Ιούλιο ότι πριν από μερικά χρόνια η Meta άρχισε να εστιάζει την εφαρμογή περισσότερο σε νεότερους ενήλικες. Και ένα σημαντικό πράγμα που κάνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το Facebook: Τη λειτουργία Marketplace.

Το Facebook Marketplace έχει «δει ιδιαίτερη έλξη στους νέους ενήλικες» και ήταν «ένας από τους οδηγούς δύναμης στους νέους ενήλικες» για τη Meta, δήλωσε η CFO Susan Li.

Το Marketplace είναι μια πλατφόρμα αγορών που φιλοξενείται στο Facebook και επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν αντικείμενα τοπικά και όχι μόνο. Είναι παρόμοιο με το Craigslist αλλά χωρίς την ανωνυμία, αφού πρέπει να έχετε λογαριασμό στο Facebook για να το χρησιμοποιήσετε. Αυτό προσθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας.

Ο Max Willens, αναλυτής κοινωνικών μέσων για την αδελφή εταιρεία του Business Insider, Emarketer, δήλωσε ότι το Marketplace είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι «αρκετά ελκυστικό για τους χρήστες της Gen Z» και οι ανταγωνιστές του δεν μπορούν να το αντιγράψουν τόσο εύκολα.

«Εάν η Meta θέλει να συνεχίσει να προσελκύει νέους ανθρώπους στο Facebook, θα πρέπει να βρει τρόπους να τοποθετήσει το Facebook ως ένα μέρος για να πάρει πράγματα που θέλουν, φθηνά», δήλωσε ο Willens στο BI.

Είτε πρόκειται για μια διαφήμιση για έναν μεταχειρισμένο καναπέ Ikea αξίας 300 δολαρίων είτε για καθαρισμό ντουλάπας, το Marketplace είναι η ψηφιακή έκδοση μιας πινακίδας από χαρτόνι “Yard Sale”, που σας προσελκύει σε ένα μέρος όπου μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένα αντικείμενα σε λογική τιμή.

Η Karissa Franklin, μια 28χρονη Νεοϋορκέζα, είπε ότι το χρησιμοποιεί δύο έως τρεις φορές το μήνα όταν θέλει να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα της ή να αγοράσει νέα έπιπλα.

Πετάει η δημοφιλία

Μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Marketplace είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικού εμπορίου, σύμφωνα με την έρευνα Capital One Shopping.

Σε έναν μέσο μήνα, έως και 1.228 δισεκατομμύρια διαδικτυακοί αγοραστές παγκοσμίως πραγματοποιούν αγορές από το Facebook Marketplace και το 51.2% όλων των χρηστών κοινωνικών μέσων έκαναν την τελευταία τους αγορά κοινωνικών μέσων από αυτό.

Η αγάπη της Gen Z για τη λιτότητα vintage ή μεταχειρισμένων αντικειμένων τα καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλα δημογραφικά στοιχεία για ένα προϊόν όπως το Marketplace.

Οι νεαροί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανεβάζουν αντικείμενα που απέσπασαν απότομα με έκπτωση, αν όχι δωρεάν, από το Facebook Marketplace ή δημοσιεύουν λίστες λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούν για να φιλτράρουν για καλύτερα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων όρων όπως “vintage” και “MCM”, αναφερόμενοι στο μοντέρνο στυλ των μέσων του αιώνα.

Χάρη εν μέρει στο Marketplace, ο Zάκερμπεργκ είναι «ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την πρόοδο που κάνουμε με τους νέους ενήλικες στο Facebook», δήλωσε στην κλήση κερδών τον περασμένο μήνα.

«Οι αριθμοί που βλέπουμε, ειδικά στις ΗΠΑ, έρχονται πραγματικά σε αντίθεση με τη δημόσια αφήγηση γύρω από το ποιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή», είπε. «Πριν από μερικά χρόνια, αρχίσαμε να εστιάζουμε τις εφαρμογές μας περισσότερο σε άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών και είναι καλό να βλέπουμε ότι αυτές οι προσπάθειες οδηγούν σε καλά αποτελέσματα».

Πηγή: ΟΤ