Τέσσερις επιθέσεις δέχθηκε το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου Delta Blue στα ανοικτά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Reuters.

O καπετάνιος του είπε ότι πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλείς.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν μαχητές Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Την Πέμπτη δύο μικρά σκάφη, όπως είπε ο καπετάνιος,  πλησίασαν και εκτόξευσαν μια χειροβομβίδα με ρουκέτα, η οποία εξερράγη κοντά στο πλοίο με σημαία Λιβερίας, περίπου 45 ναυτικά μίλια νότια της Μόκα. Σε κάθε ένα από τα δύο μικρά σκάφη επέβαιναν τέσσερα άτομα, ανέφερε το πρακτορείο UKMTO. Ώρες αργότερα, άλλος ένας πύραυλος εξερράγη κοντά στο δεξαμενόπλοιο.

Το πλοίο συνεχίζει το περαιτέρω ταξίδι του

Την Παρασκευή, το UKMTO το πλοίο ανέφερε άλλη μια επίθεση από ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας και μία από έναν πύραυλο που προσγειώθηκε κοντά στο πλοίο.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα περιστατικά, η Delta Tankers με έδρα την Αθήνα δήλωσε στο Reuters ότι το πλήρωμα και το πλοίο είναι ασφαλή.

«Το πλοίο συνεχίζει το περαιτέρω ταξίδι του», πρόσθεσε ο διευθυντής της Delta Blue.

Τα αντίποινα

Οι επιθέσεις προκάλεσαν αμερικανικά και βρετανικά αντίποινα και διατάραξαν το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι πλοιοκτήτες ανακατευθύνουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ για να διανύσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στην ελεγχόμενη από τους Χούθι Υεμένη την Τετάρτη, καταστρέφοντας δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έναν επίγειο σταθμό ελέγχου των Χούθι και τρεις πυραύλους κρουζ κατά πλοίων, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Νωρίτερα, το κίνημα των Χούθι δήλωσε ότι επιτέθηκε σε ένα άλλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα και σε δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στον Κόλπο του Άντεν. Οι επιθέσεις δεν επιβεβαιώθηκαν από την CENTCOM ή τον διαχειριστή του πλοίου, ο οποίος δήλωσε ότι το πλοίο και το πλήρωμά του ήταν ασφαλείς.

Πηγή: ΟΤ