«ΚΑΙ Ο ΜΗΝΑΘ ΕΧΕΙ ΕΝΝΙΑ». Με αυτή τη φράση και τον Θανασάκη να λιάζεται σε μια ελληνική παραλία, υποδέχθηκε την Παρασκευή ο Αρκάς και ήταν σαν να μπήκε στο μυαλό όλων μας. Από τη μια είναι η τελευταία (εργάσιμη) ημέρα της εβδομάδας για αρκετούς από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με το δεύτερο κύμα της εξόδου από την πόλη, λογικό είναι η σκέψη των περισσότερων να βρίσκεται ήδη σε κάποια παραλία και σε στιγμές χαλάρωσης.

Άλλωστε, η φράση «ο μήνας έχει εννιά», που όλοι έχουμε γνωρίσει μέσα από το ομώνυμο τραγούδι , έχει συνδεθεί με την όμορφη, ήρεμη και ανέμελη ζωή. Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει τη φράση να προήλθε από το ξεκίνημα του ελληνικού κράτους, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν στις 9 του μήνα και ήταν μια μέρα χαράς για αυτούς.

Μια άλλη εκδοχή μας πηγαίνει πίσω στην Αρχαία Ελλάδα και τη μάχη του Μαραθώνα, όταν οι Αθηναίοι ζήτησαν βοήθεια από τους Σπαρτιάτες. Εκείνοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά ο νόμος τους απαγόρευε να πολεμήσουν πριν από γεμίσει το φεγγάρι, έτσι απάντησαν «είναι εννέα του μήνα και το φεγγάρι δεν είναι γεμάτο». Όταν τελικά έστειλαν στρατό, η μάχη είχε τελειώσει και η φράση έγινε συνώνυμο της ασφάλειας μακριά από τον πόλεμο.

Δείτε το σκίτσο του Αρκά:

Η σημερινή καλημέρα του Αρκά.