«Βουνό» τα προβλήματα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι  με «σοβαρές δυσκολίες και κινδύνους στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών» να παρατηρούνται συχνά.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους «συνεχώς επιδεινώνεται λόγω αποχωρήσεων γιατρών και προσωπικού». Η κατάσταση που περιγράφουν είναι «χαοτική» καθώς «σημαντικές κλινικές και τμήματα υπολειτουργούν και κάθε μήνα μένουν πολλές κενές εφημερίες σε κρίσιμες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και κίνδυνοι στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και να γίνονται συχνά διακομιδες ασθενών σε άλλα νοσοκομεία».

Κενές εφημερίες σε κρίσιμες ειδικότητες και σοβαρές δυσκολίες και κίνδυνοι στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι ανήρτησε λεπτομερή ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία.

Κενά και κλειστή κλινική

«Στο πρόγραμμα εφημεριών του Αυγούστου υπάρχουν 7 κενές εφημερίες στο αναισθησιολογικό, 9 στο καρδιολογικό, 10 στο χειρουργικό, 8 στη ΜΕΘ και 15 στο ακτινολογικό, καθώς επίσης πολλά κενά στις μονηρεις ειδικότητες (ΩΡΛ, ουρολογικό, δερματολογικό, οφθαλμολογικό, γαστρεντερολογικό, ογκολογικό,  κλπ).

Η καρδιολογική κλινική έχει κλείσει από τις 6/8 ως τις 14/8, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τον Απρίλιο λόγω έλλειψης ιατρών έχει μειώσει τις κλίνες από 6 σε 4 και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κλείσει τελείως από τις 24/8 ως τις 30/8 επειδή δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο Τμήμα Επειγόντων και στην Παθολογική Κλινική όπου οι εφημερίες του μήνα καλύπτονται με βοήθεια με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία και από άλλες δομές υγείας», γράφει.

Η ανησυχία είναι έκδηλη με αναφορές πως «η λειτουργία του νοσοκομείου έχει συρρικνωθεί και το νοσοκομείο δεν είχε βρεθεί ποτέ στο παρελθόν σε τόσο δύσκολη κατάσταση».

Παράλληλα γίνεται αναφορά σε σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας και στα άλλα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου που «δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση των περιστατικών και σε συνεχείς διακομιδές ασθενών από το ένα νοσοκομεία στο άλλο, ακόμα και σε τρίτο νοσοκομείο κάποιες φορές».

Επικίνδυνες καταστάσεις

Παραθέτουν μάλιστα και κάποιες σχετικές περιπτώσεις συνεχών διακομιδών που υπήρξαν τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο:

«Τη Δευτέρα 8/7/24 στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λόγω έλλειψης ιατρών δεν εφημέρευε το αναισθησιολογικό τμήμα, ούτε η Μονάδα Εντατικής θεραπείας, ούτε το καρδιολογικό τμήμα, ούτε το τμήμα γενικής χειρουργικής.

Εκείνη την ημέρα, ασθενής που νοσηλευόταν στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με κοιλιακό άλγος διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου εφημέρευε αναισθησιολόγος και γενικός χειρουργός.

Την επομένη ημέρα 9/7/24 διακομίστηκε από εκεί με το ΕΚΑΒ πίσω στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, όπου λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του χειρουργήθηκε με πολύωρο χειρουργείο. Μετά το χειρουργείο κρίθηκε ότι υπάρχει ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά επειδή στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου η ΜΕΘ ήταν προσωρινά κλειστή λόγω διαδικασίας απολύμανσης και έλλειψης ιατρών, ο ασθενής διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, όπου λίγες ημέρες μετά κατέληξε.

Το Σάββατο 20/7 επειδή δεν εφημέρευε το αναισθησιολογικό τμήμα στο ΓΝΑΝ, ασθενής με σκωληκοειδίτιδα διακομίστηκε από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στο νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Την επόμενη ημέρα την Κυριακή 21/7 διακομίστηκε πίσω στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου δεν εφημέρευε το αναισθησιολογικό. Τελικά ο ασθενής χειρουργήθηκε στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου το πρωί της Δευτέρας 22/7, μόλις ήρθε αναισθησιολόγος.

Την Τετάρτη 31/7/24 που δεν εφημέρευε ακτινολογικο σε κανένα νοσοκομείο του νομού Λασιθίου, δύο χειρουργικά περιστατικά διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Ηράκλειο για αξονική τομογραφία. Ένας ασθενής μαχαιρωμενος από Σητεία (που τελικά δεν είχε κάτι σοβαρό και διακομίστηκε για νοσηλεία πίσω στο ΓΝΑΝ) και ένας ασθενής με κοιλιακό άλγος που μετά την αξονική διακομίστηκε πίσω στο ΓΝΑΝ και χειρουργήθηκε με πολύωρο χειρουργείο».

Τις πταίει

Σημειώνουν πως για τις συνεχείς αποχωρήσεις γιατρών και προσωπικού και τις άγονες προκηρύξεις θέσεων «ευθύνονται η υποαμοιβή, η υποχρηματοδότηση, ο περιορισμένος αριθμός προσλήψεων και οι  άσχημες συνθήκες εργασίας» και κρίνουν πως «μοναδική λύση για τη σωτηρία των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου είναι η ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται και η ενεργή συμμετοχή και στάση των πολιτών στην κατεύθυνση αυτή».