Βίντεο από το σπίτι της υπαλλήλου του e-ΕΦΚΑ που κατηγορείται για δωροληψία δείχνει τα χιλιάδες ευρώ από τις μίζες που έπαιρνε για «εξυπηρετήσεις» πολιτών.

Τα πλάνα δείχνουν πάκους με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, τα οποία η επίορκη υπάλληλος, η οποία έχει τεθεί σε άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων, αποθήκευε σε φακέλους σε διάφορα σημεία της οικίας της.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν σε διάφορες «εξυπηρετήσεις» που έκανε με το αζημίωτο, ενώ ζητούσε από τους πολίτες που βρίσκονταν σε ανάγκη να τις δίνουν τα χρήματα ακόμα και σε δόσεις.

Η τελευταία υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψή της αφορούσε σε εκβιασμό για διευθέτηση υπόθεσης καταβολής επιδόματος αναπηρίας. Συγκεκριμένα, η υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ απαιτούσε από μια γυναίκα το ποσό των 4.000 ευρώ για να διεκπεραιώσει την υπόθεση καταβολής του επιδόματος αναπηρίας της μητέρας της.

Καθώς η γυναίκα αδυνατούσε να καταβάλει τέτοιο ποσό, η υπάλληλος είχε το θράσος να της ζητήσει τη μίζα… σε δόσεις, όπως συνήθιζε να κάνει όταν έβλεπε οικονομική δυσπραγία από την πλευρά των θυμάτων της.

«Θα δώσεις 2.000 ευρώ με την έγκριση του επιδόματος αναπηρίας και άλλες δύο χιλιάδες, όταν καταβληθεί» ήταν η συμφωνία για να καταβληθεί το επίδομα.

Η επίορκη υπάλληλος του ΕΦΚΑ έβαζε τα χρήματα από τις μίζες σε φακέλους και τα έκρυβε σε διάφορα σημεία του σπιτιού

Το SMS και η καταγγελία

Η υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ μάλιστα έσπευσε να το υπενθυμίσει με ένα SMS, μόλις ολοκληρώθηκε η έγκριση της αίτησης: «… τα μισά όπως είχαμε πει».

Ύστερα από καταγγελία από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, η υπάλληλος συνελήφθη για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εφαρμόστηκαν και ειδικές ανακριτικές τεχνικές και προέκυψε η εμπλοκή της υπαλλήλου, η οποία για την παρέμβασή της και τη θετική έκβαση του αιτήματος ζήτησε την καταβολή του χρηματικού ποσού σε δύο ισόποσες δόσεις.

Σε αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες της Τετάρτης, 7 Αυγούστου 2024, η κατηγορούμενη συνελήφθη σε περιοχή της Αθήνας μετά την παραλαβή προσημειωμένων χαρτονομισμάτων.  Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 61.850 ευρώ, το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, κινητό τηλέφωνο, usb stick κα ιδιόχειρες σημειώσεις.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος της περιλαμβάνεται και ο σύζυγός της κατηγορούμενος για συνέργεια σε δωροληψία.

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι η υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα, καταδικάζοντας κατηγορηματικά το φαινόμενο διαφθοράς και προαναγγέλοντας ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «την άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπομπή στο πειθαρχικό για την υπάλληλο που κατηγορείται για δωροληψία αποφάσισε σήμερα η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο διαφθοράς. Το περιστατικό αυτό για το οποίο κατηγορείται η υπάλληλος, πέρα από τη σοβαρότητά του, αντιβαίνει στις αξίες της διαφάνειας, της ηθικής και της ακεραιότητας που διέπουν τη λειτουργία του Φορέα μας».

«Η Διοίκηση του Φορέα παραμένει προσηλωμένη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοκρατικής αξιολόγησης σε κάθε πτυχή της λειτουργίας των υπηρεσιών του. Οι εσωτερικοί έλεγχοι θα ενισχυθούν και θα συνεχιστούν με αυστηρότητα, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.