Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Οι ευρωπαϊκοί «παράδεισοι» μακριά από τον υπερτουρισμό και τα «διαμάντια» της Ελλάδας

Οι ευρωπαϊκοί «παράδεισοι» μακριά από τον υπερτουρισμό και τα «διαμάντια» της Ελλάδας

Λιγότερο γνωστά μέρη σε χώρες που ηγούνται στον τουρισμό προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία για σύγχρονους Ροβινσώνες μακριά από τον υπερτουρισμό

Με τον υπερτουρισμό να απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλους τους δημοφιλείς προορισμούς στους οποίους συρρέουν οι λάτρεις των ταξιδιών, η ανάγκη να αναδειχθούν λιγότερο γνωστοί αλλά εξίσου πανέμορφοι προορισμοί αυξάνεται.

Οι κορυφαίοι προορισμοί αντιστέκονται, με τους ντόπιους να προτρέπουν τους τουρίστες να «πάνε σπίτι τους», όπως στη Μαγιόρκα και στη Βαρκελώνη με τις ακραίες αντιδράσεις των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.

Στον αντίποδα, προσφέρονται λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί που αποζημιώνουν τον επισκέπτη όχι μόνο με την ομορφιά και την πλούσια κουλτούρα τους αλλά και με την ηρεμία που προσφέρουν καθώς και το χαμηλότερο budget.

Δείτε παρακάτω 10 δημοφιλείς προορισμούς που διαθέτουν ανεξερεύνητα διαμάντια για όσους δεν αρκούνται στα τετριμμένα.

1. Γαλλία: Γραφικά χωριά και αμμώδεις παραλίες

Το 80% των ταξιδιωτικών προορισμών στη Γαλλία παραμένει προς εξερεύνηση. Η πιο επισκέψιμη χώρα στον κόσμο είναι γεμάτη από κρυμμένα διαμάντια μακριά από τον υπερτουρισμό. Ένας εύκολος τρόπος να τα εντοπίσετε είναι να κάνετε ένα οδικό ταξίδι φροντίζοντας να έχετε οδηγό πλοήγησης ώστε να αποφεύγετε τους δρόμους με διόδια.

Η αγροτική Γαλλία είναι αποκαλυπτική. Περιπλανηθείτε ανάμεσα σε γραφικά χωριά που μαγεύουν, σταματήστε για ένα μικρό γεύμα, δοκιμάστε ελαιόλαδο. Αν θέλετε παραλία, κατευθυνθείτε προς τη δυτική ακτή, όπου τα κύματα του Ατλαντικού σκάνε πάνω σε χιλιόμετρα άμμου. Οι πόλεις Μπιαρίτς, Αρκασόν και Λα Ροσέλ προσφέρουν κοσμοπολίτικη γαλλική κουλτούρα.

Κρυμμένα «διαμάντια» στους τοπ τουριστικούς προορισμούς για σύγχρονους Ροβινσώνες

Αρκασόν, Γαλλία

2. Ισπανία: Πολύ περισσότερα από διάσημες ακτές

Πρόσφατη έρευνα της Google και της Deloitte αναφέρει ότι μέχρι το 2040 η Ισπανία θα έχει ξεπεράσει τη Γαλλία ως ο πιο τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Μέχρι τότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκμεταλλευτείτε όλα όσα προσφέρει.

Ζωντανή και πολύχρωμη, η Ισπανία διαθέτει πολλά περισσότερα από τις διάσημες ακτές της. Ιστορικές πόλεις, απόκρημνες οροσειρές και μια άγρια ακτή του Ατλαντικού κάνουν την Ισπανία ιδανική για περαιτέρω εξερεύνηση.

3. Αλβανία: Για όσους αναζητούν την περιπέτεια

Η Αλβανία διαθέτει πολλά παρθένα τοπία κατά μήκος μιας άγριας ακτογραμμής. Ο μαζικός τουρισμός δεν την έχει αγγίξει ακόμα, κάνοντάς την ιδανική για τους περιπετειώδεις τύπους. Το Γαλάζιο Μάτι (Blue Eye), οι πόλεις με τις οθωμανικές επιρροές και οι παραλίες που συναγωνίζονται την Καραϊβική είναι τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Αλβανίας.

Την πραγματική ομορφιά, πάντως, θα την βρείτε μέσα στα κρυμμένα φαράγγια, στις τεράστιες λίμνες και στα δυσπρόσιτα βουνά.

Ksamil, Αλβανία

4. Ιταλία: Μακριά από την πεπατημένη

Οι λιγότερο γνωστές πόλεις της Ιταλίας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία για σύγχρονους Ροβινσώνες. Ένα οδικό ταξίδι στην Τοσκάνη, μακριά από τα πλήθη που συρρέουν στους δημοφιλείς προορισμούς, θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε διάσημα τοπία και χωριά στους γύρω λόφους.

Η εμπειρία γίνεται έτσι πιο αυθεντική και εναλλακτική, κοντά στην έννοια του αγροτουρισμού. Υπάρχουν κάποια ιταλικά αγροκτήματα που θα σας διαθέσουν κατάλυμα και ζεστά γεύματα. Οι παράκτιες πόλεις της Απουλίας, τα αρχαία μνημεία της Σικελίας και οι παρθένες παραλίες της Καλαβρίας ξεπερνούν σε ομορφιά πολλά αξιοθέατα της βόρειας Ιταλίας.

5. Ολλανδία: Τουλίπες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι

Η μικροσκοπική χώρα είναι εντυπωσιακή, αλλά παραμένει σχετικά ανεξερεύνητη έξω από το Άμστερνταμ. Οι πόλεις της είναι ιδιαίτερα φιλικές στον πεζό και βεβαίως στον ποδηλάτη μέσα σε ένα απροσδόκητα υπέροχο τοπίο που περιλαμβάνει κανάλια, ανεμόμυλους και περίπου 24.685 εκτάρια με τουλίπες.

Η χώρα διαθέτει ένα από τα καλύτερα σιδηροδρομικά δίκτυα, καθιστώντας την εύκολα και άνετα περιηγήσιμη. Με το τρένο, κανένας προορισμός δεν απέχει περισσότερο από τρεις ώρες από το Άμστερνταμ. Ρότερνταμ και Γκρόνινγκεν είναι δύο από τις πόλεις που είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες.

Πολύχρωμες τουλίπες, Ολλανδία

6. Πορτογαλία: Πολιτιστικός και ιστορικός πλούτος

Η Λισαβόνα και το Πόρτο προσφέρουν πολιτισμό, ιστορία και αξιοθέατα που συναγωνίζονται τους περισσότερο γνωστούς γείτονές τους. Η απόσταση μεταξύ τους είναι 331 χιλιόμετρα. Μπορείτε να εξερευνήσετε απρόσκοπτα τα ιστορικά μνημεία, τους αμπελώνες και τις ακτές του Ατλαντικού της Πορτογαλίας χωρίς να θυσιάσετε πολύτιμο ελεύθερο χρόνο.

Ξεκινήστε από την εντυπωσιακή παραλία του Ναζαρέ και τα μεγάλα κύματα, δείτε τα μνημεία της UNESCO, και μετά επισκεφθείτε το μοναστήρι της Μπατάλα και την Παναγία της Φάτιμα. Μεταξύ των πόλεων, κάντε μια στάση στους αμπελώνες του Τόρες Βέντρας, βόρεια της Λισαβόνας.

Παραλία του Ναζαρέ, Πορτογαλία

7. Σλοβενία: Φυσικά θαύματα

Ο σλοβενικός πολιτισμός συνδυάζει επιρροές από την Κροατία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Τρίγκλαβ που είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, αν και στα βόρεια κυριαρχούν οι Ιουλιανές Άλπεις. Το όρος Τρίγκλαβ, η παρθένα λίμνη Μλεντ και η λίμνη Μποχίν προσφέρουν περιπέτεια και υπαίθριες δραστηριότητες ανάμεσα σε ποικίλη χλωρίδα και πανίδα.

Στο Καρστ, μπορείτε να επιλέξετε ημερήσιες εκδρομές από την ακτή της Αδριατικής, όπου θα δείτε τα υπόγεια ποτάμια και τα εκτεταμένα συστήματα σπηλαίων της UNESCO, μέσα σε μια έντονα βενετσιάνικη ατμόσφαιρα.

8. Γερμανία: Θεματικά οδικά ταξίδια

Αν και τα γνωστά γερμανικά αξιοθέατα, όπως το Oktoberfest του Μονάχου και η Christkindlesmarkt της Νυρεμβέργης προσελκύουν πλήθος τουριστών, οι λιγότερο γνωστές πόλεις έχουν να επιδείξουν εξαίσια αρχιτεκτονική και εκλεπτυσμένο πολιτισμό. Με περισσότερα από 150 θεματικά οδικά ταξίδια και τουριστικές διαδρομές, η Γερμανία διπλασιάζει τα πολύ καλά δημόσια μέσα μεταφοράς και τα οδικά της συστήματα για να απομακρύνει τους επισκέπτες από την πεπατημένη και να γνωρίσουν ακόμη περισσότερα μέρη της χώρας.

Διαλέξτε ανάμεσα σε θέματα όπως κάστρα, παραμύθια, σπίτια με καφασωτά, κρασί, ακόμη και σπαράγγια. Οι δύο πιο γνωστές διαδρομές είναι ο Ρομαντικός Δρόμος, ένα απολαυστικό ταξίδι μέσα από μερικές από τις ομορφότερες πόλεις της νότιας Γερμανίας, και ο Γερμανικός Αλπικός Δρόμος, μια συναρπαστική διαδρομή μέσα από τα βουνά της Βαυαρίας.

Το κάστρο Neuschwanstein στη Γερμανία

9. Νορβηγία: Ιστορία και παρθένα τοπία χωρίς πολυκοσμία

Αν οι ιστορικές πόλεις της Ευρώπης έχουν αρχίσει να σας φαίνονται πάνω κάτω ίδιες και με μεγάλο συνωστισμό, η Νορβηγία προσφέρει την τέλεια ανάπαυλα με τους μεγάλους ανοιχτούς χώρους της και την ιστορία των Βίκινγκς. Τα δυτικά φιόρδ προσφέρουν εκπληκτικά τοπία και τολμηρές υπαίθριες δραστηριότητες όπως κολύμπι και πεζοπορία.

Αν και οι εικόνες συνωστισμού στο Trolltunga και το Preikestollen εμφανίζονται συχνά στο Instagram, ξεπεράστε λίγο τα όρια για να βρείτε αξιόλογες πεζοπορίες με λιγότερο κόσμο.

10. Οι επιλογές στην Ελλάδα

Διακοπές στην Ελλάδα δεν σημαίνει σίγουρα μόνο Μύκονο και Σαντορίνη που ήδη υποφέρουν από τον υπερτουρισμό. Η χώρα μας διαθέτει εκπληκτικούς προορισμούς, με μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορία, παρθένες παραλίες και απαράμιλλη φυσική ομορφιά.

Αστυπάλαια, Ελλάδα

Ένας από αυτούς είναι η Αστυπάλαια, γνωστή ως η πεταλούδα του Αιγαίου. Απείραχτη ομορφιά, ανεμοδαρμένα βράχια και ανεξερεύνητες σπηλιές. Αξίζει να περπατήσεις στα πανάρχαια σοκάκια που διακλαδώνονται στο νησί και να χαθείς στην άγρια φύση. Ένας περίπλους που πάντα καταλήγει σε μια βουτιά στις βοτσαλωτές απάνεμες Πλάκες, στα αμμουδερά Καμινάκια, πλάι στους σταλακτίτες στη σπηλιά του Νέγρου στις Βάτσες ή στα ρηχά, φιλόξενα νερά του Σχοινώντα.

Άλλοι εναλλακτικοί προορισμοί μακριά από τον υπερτουρισμό, με τις πολύ υψηλές πληρότητες και τα υπέρογκα κόστη, είναι το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, η Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια στην Ήπειρο. Ο αλιευτικός τουρισμός στη Σκιάθο έχει το ενδιαφέρον του, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μεταξύ άλλων τη βουτιά του στα γαλαζοπράσινα νερά των μικρών όρμων στους οποίους προσεγγίζουν τα ψαροκάικα και να φάει με τους ψαράδες υπέροχους μεζέδες.

Τέλος, η Σάμος έχει ξεχωρίσει τουλάχιστον στις προτιμήσεις των ιταλών τουριστών ως ένας προορισμός απαλλαγμένος από τα στερεότυπα του μαζικού παραθερισμού. Σύμφωνα με το δημοφιλές ταξιδιωτικό σάιτ MyGreekSalad, «αυτό που κάνει τη Σάμο μοναδική είναι η εκλεπτυσμένη γοητεία της που συνδυάζει πολιτισμό, μυθολογία, ένα μεγαλειώδες παρελθόν, ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, ονειρικές γεύσεις, σαγηνευτικές παραλίες για χαλάρωση ή τόνωση της ενέργειας και χωριά με έντονο χαρακτήρα».

Sports in

Με μπλούζες Βεζένκοφ, Μπαρτζώκα, Γκουντούρα και Χριστινάκη ο ΜακΚίσικ (pic)

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ δημοσίευσε φωτογραφίες με μπλούζες όπου υπάρχουν ισάριθμες μορφές αθλητών και προπονητών που τον έχουν σημαδέψει το φετινό καλοκαίρι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024