Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Σε έλλειψη Ozempic και Victoza – «Με μέτρο η συνταγογράφησή τους σε νέους ασθενείς»

Σε έλλειψη Ozempic και Victoza – «Με μέτρο η συνταγογράφησή τους σε νέους ασθενείς»

Την περιορισμένη διαθεσιμότητα γνωστοποίησε η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk μέσω επιστολής της στον ΕΟΦ - «Μην τα συνταγογραφείτε για απώλεια βάρους, για να έχουν οι ασθενείς που τα χρειάζονται»

«Καμπανάκι» για ελλείψεις στα σκευάσματα Ozempic και Victoza για τον διαβήτη από την παρασκευάστρια εταιρεία Novo Nordisk στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Μέσω επιστολής της στον ΕΟΦ, η φαρμακευτική εταιρεία γνωστοποιεί την περιορισμένη διαθεσιμότητα ή και πολλές φορές τις ελλείψεις των σκευασμάτων Ozempic και Victoza για τον εφοδιασμό της αγοράς.

Με μέτρο η συνταγογράφηση στους νέους ασθενείς

Ως εκ τούτου, η εταιρεία Novo Nordisk συνιστά στους γιατρούς να συνταγογραφούν με… φειδώ τα εν λόγω σκευάσματα στους νέους ασθενείς προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ελλείψεις των φαρμάκων ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, για τους οποίους είναι απαραίτητα τα φάρμακα Ozempic και Victoza.

Για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 τα συγκεκριμένα σκευάσματα – «Μην τα συνταγογραφείτε για απώλεια βάρους»

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή της εταιρείας Novo Nordisk προς τον ΕΟΦ, «οποιαδήποτε άλλη χρήση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους, θέτει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των Ozempic και Victoza στον πληθυσμό για τον οποίο ενδείκνυται η χρήση τους».

Η Novo Nordisk σημειώνει ότι η αυξημένη ζήτηση για το Ozempic σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα σε ορισμένα εργοστάσια, έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα του φαρμάκου. Γι’ αυτό υπήρξαν ελλείψεις οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν περιοδικά κατά το 4ο τρίμηνο του 2024.

Έτσι, συνιστάται η περιορισμένη συνταγογράφηση στους νέους ασθενείς να συνεχιστεί έως ότου βελτιωθεί η διαθεσιμότητα, κατάσταση που αναμένεται από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις του Ozempic, η εταιρεία είχε μειώσει προσωρινά τον εφοδιασμό της αγοράς με Victoza από το 4ο τρίμηνο του 2023, προκειμένου να αυξήσει τη διαθεσιμότητα του Ozempic και βελτιώνοντας ταυτόχρονα την παραγωγική ικανότητα.

Να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα έχουν φάρμακα

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της φαραμακευτικής εταιρείας, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς που ήδη βρίσκονται σε θεραπεία μπορούν να τη συνεχίσουν, δεν θα πρέπει να ξεκινούν θεραπεία με Victoza νέοι ασθενείς» ενώ ξεκαθαρίζει ότι «οι ελλείψεις δεν σχετίζονται με οποιοδήποτε ζήτημα ποιότητας ή ασφάλειας των προϊόντων».

Εάν παρατηρηθεί έλλειψη σε ασθενείς που ήδη κάνουν θεραπεία με το ένα ή το άλλο φάρμακο, η εταιρεία συνιστά να μεταβαίνουν με ασφάλεια σε άλλο ενέσιμο προϊόν της ίδιας ή διαφορετικής κατηγορίας φαρμάκων. Αυτό θα το αποφασίζουν οι γιατροί κατά την κρίση τους.

 Για ποιους ασθενείς προορίζονται

Τα δύο φάρμακα είναι εγκεκριμένα στην χώρα μας για την θεραπεία ενηλίκων με ανεπαρκώς ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση:

  • Είτε μόνα τους (μονοθεραπεία), όταν η μετφορμίνη θεωρείται ακατάλληλη λόγω δυσανεξίας/αντενδείξεων
  • Είτε σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για τον διαβήτη

Το Victoza ενδείκνυται επίσης για εφήβους και παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 2. Και στους ανηλίκους χορηγείται σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.

Το Ozempic περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη. Λαμβάνεται με ένεση μία φορά την εβδομάδα. Αντίστοιχα το Victoza περιέχει τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη και λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

«Οποιαδήποτε άλλη χρήση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους, αποτελεί χρήση εκτός ενδείξεων», υπογραμμίζει η εταιρεία στην επιστολή της. Και προσθέτει πως η χρήση αυτή «θέτει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των Ozempic και Victoza στον πληθυσμό για τον οποίο ενδείκνυται η χρήση τους».

-Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ την επιστολή της Novo Nordisk στον ΕΟΦ.

Sports in

Live streaming: Ισραήλ – Ελλάδα (Eurobasket U16)

Δείτε σε live streaming την αναμέτρηση της Εθνικής Παίδων κόντρα στο Ισραήλ για την πρεμιέρα του Eurobasket U16, από το επίσημο κανάλι της FIBA στο YouTube.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024