Το αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναμένεται να κηρύξει την επόμενη εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα χιλιάδες κρούσματα mpox, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει για τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου στελέχους σε άλλες ηπείρους.

Το mpox, γνωστό παλαιότερα ως «ευλογιά των πιθήκων» μεταδίδεται με τη στενή σωματική επαφή και προκαλεί συμπτώματα γρίπης καθώς και εξανθήματα που εξελίσσονται σε αλλοιώσεις με πύο.

Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια, όμως ο ιός μπορεί να σκοτώσει.

Το νέο στέλεχος, γνωστό ως Κλάδος lb, έχει προκαλέσει χιλιάδες κρούσματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και δείχνει να μεταδίδεται πιο εύκολα, ειδικά μεταξύ παιδιών.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αφρικής, Ζαν Κασέγια, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα κρούσματα στην ήπειρο αυξήθηκαν κατά 79% το διάστημα 2022-23 και κατά 160% τη χρονιά που ακολούθησε.

Όπως είπε σχεδιάζει να επικοινωνήσει την Τρίτη με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης και την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης προκειμένου να «πάρει τις ευλογίες του» πριν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε.

Ασθενής του mpox σε νοσοκομείο του Γκόμα στη ΛΔ Κογκό (Reuters)

Η επίσημη κήρυξη θα επιτρέψει στο Κέντρο να συντονίζει τα διασυνοριακά μέτρα και θα υποχρέωνε τις χώρες-μέλη να αναφέρουν τα κρούσματα, εξήγησε ο Κασέγια.

Θα επιτρέψει επίσης την κινητοποίηση τοπικών και διεθνών πόρων και θα επιτάχυνε τη διάθεση εμβολίων.

Ο Κασέγια είπε μάλιστα πως βρίσκεται σε επαφή με τη γερμανική εταιρεία BioNTech για αύξηση της παραγωγής εμβολίων.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική είναι πρωτοφανής, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με το Κογκό να αναφέρει περισσότερα από 13.000 ύποπτα κρούσματα και 503 θανάτους από τις αρχές του έτους. Από τις αρχές του 2023 τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 27.000 με περισσότερους από 1.000 θανάτους.

Στα ανατολικά του Κογκό, η Ρουάντα, η Ουγκάντα και η Κένυα, χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν ανέφεραν κρούσματα, έχουν όλες αναφέρει την άφιξη του νέου στελέχους από τα μέσα Ιουλίου.

Την Τετάρτη, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε για δεύτερα φορά προειδοποίηση προς το υγειονομικό προσωπικό για το νέο στέλεχος.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για να εξεταστεί το εάν η επιδημία στο Κογκό συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια δημόσια υγεία, την ανώτατη βαθμίδα συναγερμού, το ίδιο επίπεδο με την περίπτωση της πανδημίας Covid-19.