Ποιος θα φανταζόταν ότι τα αγαπημένα μας memes θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επιρροή στο περιβάλλον. Όπως ανακάλυψαν ερευνητές, η συντριπτική πλειονότητα των δεδομένων που αποθηκεύονται, πρόκειται για «σκοτεινά δεδομένα».

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα memes, τα αστεία και οι ταινίες που λατρεύουμε να μοιραζόμαστε με φίλους και οικογένεια είναι κάπου εκεί έξω και συγκεντρώνονται σε ένα κέντρο δεδομένων, που καταναλώνει ενέργεια.

Μέχρι το 2030, το Εθνικό Δίκτυο προβλέπει ότι τα κέντρα δεδομένων θα αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 6% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, επομένως η αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων δεδομένων είναι σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Ο καθηγητής Ian Hodgkinson από το Πανεπιστήμιο Loughborough μελετά την κλιματική επίδραση των «σκοτεινών δεδομένων» και πώς μπορεί να μειωθεί

«Ξεκίνησα πριν από μερικά χρόνια, προσπαθώντας να κατανοήσω τον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα ψηφιακά δεδομένα», είπε στον Guardian.

«Και στην αρχή μπορεί να είναι μια αρκετά εύκολη ερώτηση για να απαντηθεί, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο περίπλοκη. Αλλά απολύτως, τα δεδομένα έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο».

Δεν είναι τελικά τόσο ακίνδυνα

Ανακάλυψε ότι το 68% των δεδομένων που χρησιμοποιούνται από εταιρείες δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ξανά και εκτιμά ότι τα προσωπικά δεδομένα λένε την ίδια ιστορία.

Ο Hodgkinson είπε: «Αν σκεφτούμε τα άτομα και την κοινωνία ευρύτερα, αυτό που βρήκαμε είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να υποθέτουν ότι τα δεδομένα είναι ουδέτερα από άνθρακα, αλλά κάθε κομμάτι δεδομένων είτε είναι εικόνα, είτε ανάρτηση στο Instagram, ό,τι κι αν είναι, υπάρχει ένα αποτύπωμα άνθρακα συνδεδεμένο σε αυτό.

«Έτσι, όταν αποθηκεύουμε πράγματα στο cloud, σκεφτόμαστε το λευκό χνουδωτό σύννεφο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα κέντρα δεδομένων είναι απίστευτα ζεστά, απίστευτα θορυβώδη, καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας».

Κατανάλωση ενέργειας

Ένα αστείο meme δεν πρόκειται να καταστρέψει τον πλανήτη, φυσικά, αλλά τα εκατομμύρια που είναι αποθηκευμένα, αχρησιμοποίητα, έχουν αντίκτυπο, εξήγησε: «Η μία φωτογραφία δεν πρόκειται να έχει δραστικό αντίκτυπο. Αλλά φυσικά, αν μπείτε στο δικό σας τηλέφωνό σας και δείτε όλες τις παλιές φωτογραφίες που έχετε, σωρευτικά, αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη εντύπωση όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας».

Οι χειριστές cloud και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ένα οικονομικό κίνητρο να εμποδίσουν τους ανθρώπους να διαγράφουν ανεπιθύμητα δεδομένα, καθώς όσο περισσότερα δεδομένα αποθηκεύονται, τόσο περισσότερα πληρώνουν οι άνθρωποι για να χρησιμοποιήσουν τα συστήματά τους.

Ο Hodgkinson είπε: «Πληρώνουμε για αυτήν την αποθήκευση. Τώρα ουσιαστικά, πληρώνετε για κάτι που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά, επειδή δεν γνωρίζετε καν ότι υπάρχει. Και όταν σκεφτόμαστε το σημαντικό κόστος που έχει για οικονομικούς όρους, αλλά και για το περιβάλλον».

«Γνωρίζουμε μέσω προβλέψεων ότι τον επόμενο έως δύο χρόνο, εάν πάρουμε όλη την ανανεώσιμη ενέργεια στον κόσμο , αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να καλύψει την απαιτούμενη ποσότητα ενεργειακών δεδομένων. Οπότε αυτή είναι πολύ τρομακτική σκέψη».