Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αρχαίος θησαυρός ίσως προοριζόταν για αμοιβές μισθοφόρων της Περσίας

Αρχαίος θησαυρός ίσως προοριζόταν για αμοιβές μισθοφόρων της Περσίας

Χρυσά νομίσματα της Περσικής Αυτοκρατορίας βρέθηκαν θαμμένα κάτω από τιο δάπεδο σε κτήριο του αρχαίου Νοτίου, κοντά στη Σμύρνη.

Η συνεχιζόμενη ανασκαφή μιας αρχαίας ελληνικής πόλης στην Τουρκία έφερε στο φως ένα αγγείο γεμάτο με χρυσά κοσμήματα που έμεναν κρυμμένα εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια.

Τα περσικά χρυσά κοσμήματα, γνωστά ως «δαρεικοί», προορίζονταν πιθανώς για την πληρωμή μισθοφόρων του 5ου π.Χ. αιώνα, αναφέρουν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ένα τέτοιο νόμισμα εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούσε στις αμοιβές ενός στρατιώτη για έναν μήνα.

Στην αρχαία πόλη του Νοτίου, η οποία βρισκόταν 50χλμ νότια της Σμύρνης και καταλήφθηκε από τους Πέρσες τον 6 αιώνα π.Χ, ο θησαυρός βρέθηκε κρυμμένος κάτω από το δάπεδο ενός κτηρίου του 5ου αιώνα π.Χ.

«Κανείς δεν θάβει νομίσματα, και ειδικά πολύτιμα μεταλλικά νομίσματα, χωρίς να σχεδιάζει να τα πάρει πίσω. Οπότε μόνο η χειρότερη κακοτυχία θα μπορούσε να εξηγήσει την διατήρηση ενός τέτοιου θησαυρού» δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρατέ, καθηγητής αρχαίας μεσογειακής τέχνης και αρχαιολογίας.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Νοτίου περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας αρχαίας ελληνικής πόλεις, όπως θέατρο, ναούς και μια αγορά. Η πόλη έμενε ανέγγιχτη μέχρι που η ομάδα του Ρατέ άρχισε τις ανασκαφές πριν από περίπου μια δεκαετία.

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη του Νοτίου συνεχίζονται εδώ και μια δεκαετία (: Notion Archaeological Project, University of Michigan)

Τα νομίσματα χρονολογούνται την εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας και απεικονίζουν τον βασιλιά Δαρείο να τεντώνει το τόξο γονατισμένος. Δεν αναγράφουν ημερομηνία, κάτι που δυσκολεύει το έργο της χρονολόγησης.

«Πολλοί τεράστιοι θησαυροί με δαρεικούς έχουν βρεθεί στο παρελθόν, ορισμένοι από τους οποίους αριθμούσαν χιλιάδες νομίσματα. Δεν είχαν βρεθεί όμως αρχαιολόγους, οπότε διασπάρθηκαν και οι ιστορίες τους χάθηκαν» δήλωσε στο CNN ο Πίτερ βαν Άλφεν της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η εξέταση των δαρεικών του Νοτίου θα μπορούσε να επιτρέψει την χρονολόγηση πολλών άλλων νομισμάτων του είδους, επισήμανε.

Το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης δεν επέστρεψε ποτέ για να ανακτήσει τον θησαυρό, είπε, ίσως είναι ενδεικτικό της έντασης που επικρατούσε σε αυτό το σύνορο ανάμεσα στον ελληνικό πολιτισμό και την Περσική Αυτοκρατορία.

Ένα από τα σενάρια που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην εγκατάλειψη του θησαυρού ήταν το έτος 427 μ.Χ, όταν ο αθηναϊκός στρατός επιτέθηκε και σφαγίασε μια ομάδα μισθοφόρων της Περσίας.

Μια άλλη σύγκρουση ήρθε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. όταν το ναυτικό της Σπάρτης νίκησε τους Αθηναίους και τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ένα άλλο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον βαν Άλφεν, είναι να ανήκε ο θησαυρός σε κάποιον πλούσιο πολίτη που ήλπιζε μια μέρα να γίνει βασιλιάς, όπως ο πάμπλουτος αρχιτέκτονας Πύθιος, ο οποίος σύμφωνα με τον Ηρόδοτο είχε περιουσία 4 εκατομμυρίων δαρεικών.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο