Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία για τον  νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

Διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία για τον νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

Η Βουλγαρία αντιγράφει τη Ρωσία του Πούτιν, ψηφίζοντας νόμο κατά της «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας», απαγορεύοντας κάθε συζήτηση για τις έμφυλες και σεξουαλικές ταυτότητες στα σχολεία

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας για να καταγγείλουν μια αμφιλεγόμενη νομική τροπολογία που εγκρίθηκε την προηγούμενη ημέρα, και απαγορεύει τη συζήτηση για τα ΛΟΑΤΚΙ+  και τις λεγόμενες «μη παραδοσιακές σεξουαλικές επιλογές» στα σχολεία.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλες ομάδες δικαιωμάτων που ζητούν την απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας, η οποία απαγορεύει αυτό που οι υποστηρικτές της  αποκαλούν «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ+ στα σχολεία».

  Απαγορεύεται η «προώθηση, εκλαΐκευση και υποστήριξη ιδεών και απόψεων που σχετίζονται με μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό»

Κραδαίνοντας τη σημαία του ουράνιου τόξου, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Η Βουλγαρία δεν είναι Ρωσία» και «Σιωπή σημαίνει θάνατος».  Οι διαδηλωτές αναφέρονται στην πολιτική του Κρεμλίνου κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία αντιμετωπίζει απαγορεύσεις, διώξεις και καταστολή.  Η συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε υπό την ισχυρη παρουσία της αστυνομίας. Δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια

Κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ το Φιλορωσικό κόμμα

Όπως μεταδίδει το Associated Press, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την τροποποίηση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας της χώρας, την οποία εισηγήθηκε το φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane και, παραδόξως, υποστηρίχθηκε από ορισμένα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Η τροπολογία εγκρίθηκε 159 ψήφους υπέρ, στο κοινοβούλιο τω 249 εδρών.

Η τροπολογία απαγορεύει την «προώθηση, εκλαΐκευση και υποστήριξη ιδεών και απόψεων που σχετίζονται με μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου διαφορετική από τη βιολογική» στα σχολεία.

«Bλέπουμε τη Βουλγαρία να υιοθετεί τακτικές από το εγχειρίδιο της Ρωσίας κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Σε ξεχωριστή ψηφοφορία την Τετάρτη, οι νομοθέτες ενέκριναν επίσης νόμο που ορίζει τον «μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό» ως έναν προσανατολισμό που «διαφέρει από τις γενικά αποδεκτές και καθιερωμένες στη βουλγαρική νομική παράδοση έννοιες της συναισθηματικής, ρομαντικής, σεξουαλικής ή ερωτικής έλξης μεταξύ ατόμων του αντίθετου φύλου».

Τακτικές… «από το εγχειρίδιο της Ρωσίας»

Η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει επικριθεί για την παραβίαση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και έχει κληθεί να εγγυηθεί την αναγνώριση και την προστασία της. Η Βουλγαρία έχει επίσης αρνηθεί να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, λόγω της ευρέως διαδεδομένης πεποίθησης ότι αυτό σημαίνει την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ευρωπαϊκές ομάδες δικαιωμάτων, όπως η οργάνωση Forbidden Colours με έδρα το Βέλγιο, καταδίκασαν τη νομοθεσία ως επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ιδίως των παιδιών.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό να βλέπουμε τη Βουλγαρία να υιοθετεί τακτικές από το εγχειρίδιο της Ρωσίας κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιες ενέργειες δεν είναι μόνο οπισθοδρομικές, αλλά έρχονται επίσης σε άμεση αντίθεση με τις αξίες της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης, που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε το Forbidden Colours σε δήλωσή στον ιστότοπό του.

Παρόμοια νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ έχει ψηφιστεί και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ουγγαρία, η Βοσνία, η Μολδαβία και η Τουρκία.

Sports in

Ισραήλ – Ελλάδα 59-78: «Πάρτι» στην πρεμιέρα του Eurobasket U16

Η Εθνική Παίδων ισοπέδωσε το Ισραήλ με 78-59 και ξεκίνησε με το δεξί τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο Eurobasket U16 του Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024