Στις διακοπές, που δεν μας «κυνηγά» ο χρόνος, είναι ευκαιρία να ζήσουμε ευχάριστες και διασκεδαστικές στιγμές με τον σκύλο μας.

«Το καλοκαίρι είναι εδώ και, επιτέλους, στις διακοπές μας έχουμε λίγο παραπάνω χρόνο για τον εαυτό μας και το τετράποδο φιλαράκι μας. Ήρθε η ώρα να το αποζημιώσουμε για τις ώρες που μάς περίμενε υπομονετικά να επιστρέψουμε από την εργασία μας. Να του αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο», αναφέρει η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων και διασώστης με σκύλο έρευνας και διάσωσης, Χρυσούλα  Χασάπη.

 Είναι σημαντικό, ο σκύλος να ασχολείται με όσες περισσότερες δραστηριότητες και να περνάμε μαζί του ποιοτικό χρόνο

Πάντοτε, σεβόμαστε τα όρια και τις αντοχές του σκύλου μας

Ας δούμε, λοιπόν, έξι δραστηριότητες που προτείνει η κα Χασάπη, με τις οποίες θα περάσουμε ευχάριστες στιγμές με το κατοικίδιό μας και θα διασκεδάσουμε παρέα.

1. Παιχνίδι με μπαλάκι

Το καλοκαίρι είναι αλληλένδετο με τη θάλασσα και μια μέρα στην παραλία είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό. Τα περισσότερα σκυλάκια λατρεύουν το κολύμπι και τα παιχνίδια στο νερό. Εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα για να κρατήσετε το σκυλάκι σας δροσερό. Πάρτε νερό, πετσέτες, μπαλάκια και ξεκινήστε τις βουτιές. Φροντίστε, όμως, να μην το παρακάνετε.

Εάν το σκυλάκι σας δεν είναι εξοικειωμένο με το νερό, να έχετε υπομονή μαζί του. Ακόμη και εάν επιλέξει ότι τα μακροβούτια δεν είναι το αγαπημένο του σπορ, να το σεβαστείτε.

2. Βόλτες με σανίδα ή κανό

Εάν εσείς και το σκυλάκι σας είστε πιο αθλητικοί τύποι, μπορείτε να δοκιμάσετε πιο εξτρίμ σπόρ. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα ή μια λίμνη πάνω σε μια φουσκωτή σανίδα ή σε κανό.


Θα πρέπει, όμως, να έχετε εξοικειώσει το σκυλάκι σας με αυτά τα αντικείμενα, και να του έχετε μάθει τους κανόνες. Όπως, σε πιο σημείο να στέκεται, ή πότε επιτρέπεται να πηδήσει στο νερό. Και πάλι, θα πρέπει να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στο σκυλάκι για να προσαρμοστεί. Μόλις το μάθει θα είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε παρέα νέα μέρη.

3. Παιχνίδια με το φρίσμπυ

Το φρίσμπυ έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά πολλών σκύλων. Το κυνηγάνε μετά μανίας και τους προσφέρει την απαραίτητη διασκέδαση, αλλά και εκτόνωση.

Διαλέξτε μία παραλία με άπλετο χώρο ή ένα δροσερό σημείο με γκαζόν, και ξεκινήστε τις ρίψεις. Θα περάσετε υπέροχα και, σίγουρα, θα τραβήξετε τα βλέμματα.

4. Πεζοπορία

Εάν δεν είστε θαλασσόλυκοι και δεν προτιμάτε τις παραλίες, μπορείτε να πάτε με το σκυλάκι σας για πεζοπορία.

Υπάρχουν αμέτρητα μονοπάτια στην ελληνική ύπαιθρο και τα βουνά, που μπορείτε να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε «κρυμμένους θησαυρούς». Όπως καταρράκτες, απίθανα τοπία, ή να απολαύσετε μια μαγευτική θέα από ψηλά.

5. Κυναθλήματα

Εάν, πάλι, έχετε επιλέξει να μείνετε σπίτι σας στις διακοπές, εκμεταλλευτείτε τον επιπλέον χρόνο που έχετε. Μπορείτε να γνωρίσετε το αγαπημένο σας κυνάθλημα.

Μπορεί κάπου να έχει πάρει το μάτι σας ένα σπορ που θα θέλετε να δοκιμάστε με το σκυλάκι σας. Η καθημερινότητα, όμως, πολλές φορές, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό το κάτι παραπάνω μαζί του.

Τώρα είναι η ευκαιρία να επισκεφθείτε έναν επαγγελματικό χώρο που ασχολείται με το σπορ που σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Όπως είναι το Agility, το IGP, το Dogdancing, ή το Obedience, και να το δοκιμάσετε παρέα με το φιλαράκι σας.

6. Καλοκαιρινές λιχουδιές

Τι πιο ωραίο, να αφιερώσετε λίγο χρόνο από την ημέρα σας για να φτιάξετε παγωμένες καλοκαιρινές λιχουδιές για το σκυλάκι σας. Βρείτε τη συνταγή που πιστεύετε ότι θα του αρέσει.

Στη διαδικασία της εκτέλεσης της συνταγής να συμμετέχετε όλοι: μικροί και μεγάλοι, δίποδοι και τετράποδοι. Είναι σίγουρο ότι θα τις λατρέψει και θα δροσιστεί. Παράλληλα, θα χαλαρώσετε και οι δύο από τις έντονες καλοκαιρινές δραστηριότητες, όσο απασχολείται με την παγωμένη φρουτένια του λιχουδιά.

Είναι σημαντικό, όπως τονίζει η κα Χασάπη, να ασχολείται το σκυλάκι μας με όσες περισσότερες δραστηριότητες και να περνάμε μαζί του ποιοτικό χρόνο. Έτσι, διασκεδάζουμε μαζί εάν το σκυλάκι δεν είναι εξοικειωμένο με το νερό, και ενισχύουμε τη σχέση μας.

Σεβόμαστε τα όρια και τις αντοχές του σκύλου μας

Καταλήγοντας, η κα Χασάπη λέει: Πάντοτε, όμως, πρέπει -το καλοκαίρι προσέχουμε τις υψηλές θερμοκρασίες- να σεβόμαστε τα όρια και τις αντοχές του σκύλου μας. Να μην τον πιέζουμε να συμμετέχει σε δραστηριότητες που, ενώ εμείς απολαμβάνουμε, εκείνος δεν περνάει και τόσο καλά. Όσο πιο πολύ χρόνο του αφιερώνετε, τόσο πιο εύκολα θα βρείτε κοινές διασκεδαστικές ασχολίες. Που θα σας φέρνουν ακόμα πιο κοντά, θα βοηθήσουν στη σωστή εκτόνωση του σκύλου σας και θα έχετε υπέροχες αναμνήσεις».

Η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων και διασώστης με σκύλο έρευνας και διάσωσης, Χρυσούλα  Χασάπη

● Η κυρία Χρυσούλα Χασάπη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων από τον Enci Ιταλίας και απόφοιτος του A.D.T.C.

Είναι διασώστης με σκύλο έρευνας και διάσωσης.

Δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης σκύλων από το 2010 με συνεχή παρουσία μαζί με τους σκύλους της σε κυνοφιλικές εκδηλώσεις. Όπως, και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημιστικά σποτ, επαγγελματικές φωτογραφίσεις.

Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας agility 2015, ’16, ’17, ’18 και ’19 και Πρωταθλήτρια Agility Ελλάδος 2017 και 2018.

Συμμετέχει ενεργά και έχει κατακτήσει διακρίσεις σε αγώνες agility και εκθέσεις μορφολογίας με τα αγαπημένα της σκυλιά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Είναι μια από τους πρώτους Έλληνες κριτές agility.

Επιδιώκει να αναδείξει την υπέροχη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Καταπιάνεται με δραστηριότητες που προάγουν την κυνοφιλία και προωθούν τη χρήση σκύλων για κοινωφελείς σκοπούς.

Είναι αχώριστη με τα πέντε σκυλάκια της. Τη Νεφέλη (Yorkshire Terrier), τη Muffin (Border Collie), την Bee (Shetlend Sheepdog)», την Tokyo (Belgian Malinois). Και τον Βενιαμίν της αγέλης την Jean (Border Collie) .