Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ στέλνουν στη Λεμεσό το αμφίβιο πλοίο USS Wasp και μονάδα πεζοναυτών

Εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ στέλνουν στη Λεμεσό το αμφίβιο πλοίο USS Wasp και μονάδα πεζοναυτών

Ποια η αποστολή του για τη Μέση Ανατολή - Αντιδράσεις

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η θέση του νησιού το τοποθετεί στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του Στόλου των ΗΠΑ την Πέμπτη στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται από τις 8/8/2024 για «προγραμματισμένη επίσκεψη» το αμφίβιο πλοίο USS Wasp (LHD 1) των ΗΠΑ με την 24η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (MEU) Ειδικής Επιχειρησιακής Ικανότητας (SOC).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι, το πλοίο και τα μέλη της 24ης Μονάδας θα πραγματοποιήσουν τακτικό λιμενικό έλεγχο και θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση για την ενδυνάμωση των σχέσεων με την κοινότητα.

Ενώ όπως ανέφερε ο πλοίαρχος Christopher Purcell, διοικητής του USS Wasp, «επισκέψεις σε λιμάνια όπως αυτήν ενισχύουν τις σχέσεις μας με τα κράτη-εταίρους και μας δίνουν τη δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε κοινές αξίες και εμπειρίες».

Με την Κύπρο να αποτελεί συχνό προορισμό για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Μεσόγειο.

«Για υποστήριξη αμάχων»

Σε ανάρτηση της στο «Χ» η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Κύπρο, Τζούλι Ντέιβις Φίσερ, αναφέρει ότι το USS Wasp επισκέπτεται την Κύπρο για την υποστήριξη των από καιρό προγραμματισμένων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ συνεχίζουν όλες τις προσπάθειες μαζί με βασικούς εταίρους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και την ετοιμότητα για την υποστήριξη των πολιτών σε κρίση», σημειώνει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το πλοίο να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις που θα σχετίζονται με την ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και για την υποστήριξη αμάχων.

Άσκηση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και ΗΠΑ από τις 6 έως τις 9 Αυγούστου 2024, διεξήχθησαν «εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός του FIR Λευκωσίας» οι οποίες περιελάμβαναν «επεισόδια αεράμυνας με χαμηλές πτήσεις πτητικών μέσων».

Αντιδράσεις

Η παρουσία του αμερικανικού USS Wasp στη Λεμεσό προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από την πλευρά του ΑΚΕΛ, που σε ανακοίνωση του καταγγέλλει άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Κύπρου στην ένταση.

«Στη συνεχιζόμενη επί 300 ημέρες γενοκτονία του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα προστέθηκε η επέκταση των επιθέσεων στο έδαφος του Λιβάνου και του Ιράν, με ορατό τον κίνδυνο ολικής αποσταθεροποίησης της περιοχής, κάτι που θα έχει άμεσες συνέπειες και στην πατρίδα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΚΕΛ.

Και τονίζει ότι «το διεθνές δίκαιο και το συμφέρον της πατρίδας μας επιτάσσουν να μην υπάρχει κανενός είδος άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Κύπρου στις πολεμικές επιχειρήσεις και την ένταση. Να μην υπάρχει κανενός είδους διευκόλυνση σε πλοία που εμπλέκονται ή στηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, όπως το δεξαμενόπλοιο Overseas Santorini που διαπλέει αυτή την περίοδο τη Μεσόγειο μεταφέροντας καύσιμα στον ισραηλινό στρατό».

Καταγγέλλει δε την διεξαγωγή άσκησης με στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα μηνύματα που στέλνει στη συγκεκριμένη κρίσιμη συγκυρία».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως «η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλει σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Ο ωφέλιμος ανθρωπιστικός ρόλος της χώρας μας τυγχάνει αναγνώρισης διεθνώς. Θα αναμέναμε από το ΑΚΕΛ να μην υιοθετεί αβίαστα εσφαλμένες απόψεις που στοχεύουν να βλάψουν τη χώρα μας».

Fake news

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι η Κύπρος στοχοποιείται με fake news περί εμπλοκής της στον πόλεμο. Πιο συγκεκριμένα η Κυπριακή Δημοκρατία στοχοποιήθηκε από λογαριασμό στο Χ, με την ονομασία Megatron ο οποίος μεταδίδει πληροφορίες για εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

https://x.com/Megatron_ron/status/1821834511761514933?t=Y6CHuUsyel5LJvnl7EyWgA&s=08

Επικαλούμενος την ιστοσελίδα του Channel 7 ο λογαριασμός υποστήριξε ότι αντιπροσωπεία ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ έφτασε στην Κύπρο εν μέσω προετοιμασιών για επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανάρτηση, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για να αμυνθεί από οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και την Υεμένη.
Κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ετοιμότητα τα κυπριακά αεροδρόμια

Τα κυπριακά αεροδρόμια όπως επισημαίνουν εδώ και μέρες τα ΜΜΕ της Κύπρου είναι σε ετοιμότητα για να διαχειριστούν αυξημένες ροές επιβατών, από τις εμπόλεμες περιοχές.
Πτήσεις από και προς το Ισραήλ αλλά και από και προς το Λίβανο, εξακολουθούν να γίνοντα καθημερινά, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων εκκένωσης πολιτών από το Λίβανο, από διάφορες χώρες όπως η Γερμανία.

Σε επιφυλακή και οι βρετανικές βάσεις, που επίσης προετοιμάζονται για ενδεχόμενη αποστολή απομάκρυνσης των Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο.
Σύμφωνα με τον Άλφα Κύπρου ανοιχτά του νησιού έχει καταπλεύσει το βρετανικό αντιτορπιλικό Duncan και το αμερικανικό Daring Class, συνοδευόμενα από μοίρα μαχητικών και δύναμη περίπου 2.000 Πεζοναυτών.

Βολιδοσκοπήσεις ξένων διπλωματικών αποστολών και στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή ξένες διπλωματικές αποστολές έχουν αρχίσει να εξετάζουν και το ενδεχόμενο αξιοποίηση ελληνικών λιμανιών στο πλαίσιο ενδεχόμενου εκκένωσης πολιτών τους από το Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες του in βρετανικό κλιμάκιο στα μέσα της εβδομάδας επισκέφθηκε το Λαύριο, ενώ ερωτήματα για ενδεχόμενη συνδρομή των ελληνικών αρχών σε εκκενώσεις πολιτών τους έχουν κάνει στο ΥΠΕΞ διάφορες χώρες με μικρό αριθμό ατόμων στο Λίβανο, όπως η Φινλανδία και η Εσθονία.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν στο in ότι οι ελληνικές Αρχές και οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή για το ενδεχόμενο ανάγκης εκκένωσης πολιτών ή παροχή αρωγής σε τρίτες χώρες εφόσον αυτό αποφασιστεί. Τόνιζαν ωστόσο ότι αυτό γίνεται πάντα στο πλαίσιο όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη ή την ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στην αποστολή της UNIFIL αυτή την περίοδο είναι ενταγμένη η φρεγάτα «Κουντουριώτης».

Sports in

Ισραήλ – Ελλάδα 59-78: «Πάρτι» στην πρεμιέρα του Eurobasket U16

Η Εθνική Παίδων ισοπέδωσε το Ισραήλ με 78-59 και ξεκίνησε με το δεξί τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο Eurobasket U16 του Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024