Η Κύπρος και η Αίγυπτος βρίσκονται σε στενό συντονισμό, με κοινό συμφέρον να αποτραπεί ο κίνδυνος περεταίρω ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους με θέμε τις περιφερειακής εξελίξεις.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενό συντονισμό, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Κύπρο  Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα την επιτακτική ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης και ολοκλήρωσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, και απελευθέρωσης των ομήρων και κρατουμένων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τη δεινή κατάσταση στη Γάζα, εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε τον σημαντικό και συνεχή διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου Αλ Σίσι για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ετοιμότητα της Κύπρου να εφαρμόσει τον αξιόπιστο ρόλο της ως ανθρωπιστικός κόμβος σε περιόδους ανάγκης, πάντα σύμφωνα με την αρχή της πολιτικής της να αποτελεί μέρος της λύσης και με στόχο την προώθηση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας.

Η Κύπρος στο μάτι του κυκλώνα

Ανησυχίες και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκαλεί  έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο με παρουσία αμερικάνικων πολεμικών πλοίων.

Χθες Πέμπτη, κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού το USS Wasp, ένα αμφίβιο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

«Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους μαζί με βασικούς εταίρους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και για να είναι προετοιμασμένες να υποστηρίξουν τους πολίτες σε κρίση», έγραψε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ σε ανάρτησή της στο Χ.

Eν τω μεταξύ το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ, υψώνει τους τόνους, ζητώντας από την κυβέρνηση «να αναλογιστεί τους κινδύνους που δημιουργούνται για την χώρα και τον λαό μας από τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί μας, στα πλαίσια των πολεμικών σχεδιασμών κι επιχειρήσεών τους».

Ψευδείς Ειδήσεις

Η κυβέρνηση απάντησε με σκληρό ύφος, κάνοντας λόγο για διασπορά fake news.

«Οι υβριδικές ενέργειες παραπληροφόρησης και διάδοσης ψευδών ειδήσεων δεν επιτρέπεται να αφεθούν να παραπλανήσουν», έγραψε σε παρέμβασή του στο X ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Λευκωσία Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας με έμφαση ότι η Κύπρος «δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή σε οποιαδήποτε σύγκρουση».

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η διευκόλυνση των εκκενώσεων αμάχων είναι αυτό που κάνουμε, υπογράμμισε ο κ. Λετυμπιώτης, για να προσθέσει πως όσοι εναντιώνονται σε τέτοιες ενέργειες είναι ενάντια και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.