Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πρόσφυγας πυγμάχος Σίντι Ενγκάμπα επιστρέφει στην Αγγλία με το χάλκινο μετάλλιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πρόσφυγας πυγμάχος Σίντι Ενγκάμπα επιστρέφει στην Αγγλία με το χάλκινο μετάλλιο

Η πυγμάχος Σίντι Ενγκάμπα, η πρώτη Ολυμπιονίκης από την Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ, ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου, αφού αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Παναμέζα Αθίνεα Μπιλόν.

Η Σίντι Ενγκάμπα πανηγύρισε την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ολυμπιακό τουρνουά πυγμαχίας του Παρισιού. Το όνειρό της είναι να αγωνιστεί κάποια μέρα με τα χρώματα της Αγγλίας, της χώρας που την φιλοξενεί από την ηλικία των 11 ετών.

«Κλισέ, αλλά πραγματικότητα! Γράφτηκε Ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς για πρώτη φορά, ένας αθλητής που εκπροσωπεί την ομάδα προσφύγων της ΔΟΕ εξασφάλισε ένα μετάλλιο στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη!», σημειώνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά την πρόκρισή της στα ημιτελικά του γυναικείου τουρνουά πυγμαχίας στην κατηγορία των -75 κιλών (απέκλεισε τη Γαλλίδα, Νταβίνα Μισέλ), η 25χρονη Σίντι Ενγκάμπα ηττήθηκε από την Αθίνεα Μπιλόν (Παναμά), ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Η ίδια είχε κάθε λόγο να αισθάνεται… τρισευτυχισμένη: «Το να είμαι η πρώτη πρόσφυγας που κερδίζει μετάλλιο σημαίνει τα πάντα για μένα. Είμαι άνθρωπος, όπως κάθε άλλος πρόσφυγας και αθλητής στον κόσμο» παραδέχθηκε μετά τον αγώνα.

Σίντι Ενγκάμπα

Η ιστορία της Σίντι Ενγκάμπα

Μία πραγματικά συγκινητική ιστορία είναι αυτή που… συνοδεύει τη Σίντι Ενγκάμπα.

Γεννήθηκε στη Ντουάλα του Καμερούν στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, αλλά αναγκάστηκε σε πολύ μικρή ηλικία να φύγει από την χώρα της με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν μόλις 11 ετών.

Ο αθλητισμός την κέρδισε γρήγορα, έγινε σημαντικό κι αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα της της νεαρής κοπέλας, η οποία αρχικά δοκίμασε την τύχη της στο ποδόσφαιρο, αλλά στη συνέχεια «ερωτεύτηκε» την πυγμαχία.

«Το όνειρό μου είναι να σταθώ στη σκηνή με το μετάλλιό μου και να πω ότι αγωνίστηκα για τη χώρα μου», δήλωσε η Ενγκάμπα. Ακόμα δεν έχει Αγγλική υπηκοότητα

Το 2019, η Σίντι και ο αδελφός της κρατήθηκαν από την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Αγγλίας, αλλά κατάφεραν να γλιτώσουν την απέλαση στο Καμερούν, εξασφαλίζοντας άσυλο.

«Υπήρξαν πολλές φορές που προσπάθησαν να με απελάσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και να με στείλουν πίσω σε μια χώρα που είχα φύγει όταν ήμουν πολύ μικρή και όπου δεν γνωρίζω κανέναν» είχε πει σε συνέντευξή της στο «Sky Sports».

«Μας πήγαν στο Λονδίνο, σε ένα κέντρο κράτησης, και έμεινα εκεί όλη τη νύχτα. Εκείνη τη στιγμή, νόμιζα ότι ήταν το τέλος. Ένιωθα ανήμπορη. Ευτυχώς, μας άφησαν δύο μέρες αργότερα», πρόσθεσε.

Ο λόγος δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της

Αν και ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο γι’ αρκετά χρόνια, όπου έχει ήδη κερδίσει τρία εθνικά πρωταθλήματα, η Σίντι Ενγκάμπα δεν έχει αποκτήσει ακόμη τη βρετανική υπηκοότητα, εξαιτίας γραφειοκρατικών θεμάτων.

Ως εκ τούτου, είναι μία από τους 37 αθλητές που εκπροσωπούν την ομάδα προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η πρώτη που συμμετέχει σε τουρνουά πυγμαχίας. Η ίδια ονειρεύεται κάποια μέρα να μπορέσει να αγωνιστεί για την Αγγλία:

«Αυτό είναι το όνειρό μου… να σταθώ στη σκηνή με το μετάλλιό μου και να πω ότι αγωνίστηκα για τη χώρα μου, ότι κέρδισα ένα μετάλλιο για τη χώρα μου.»

Η Σίντι Ενγκάμπα εξήγησε, στην ίδια συνέντευξη στο «Sky Sports», ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο Καμερούν, διότι είναι ομοφυλόφιλη: «Είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος εκεί. Είναι παράνομο να έχεις οποιοδήποτε τύπο σεξουαλικότητας εκτός από την ετεροφυλοφιλία, γιατί μας σκοτώνουν, μας φυλακίζουν και μας βασανίζουν. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους μου χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.»

Μετά τον αποκλεισμό επί της Καναδέζας Τιμπό (3-2) στη φάση των «16» και της Γαλλίδας Μισέλ στους προημιτελικού (5-0), η Σίντι Νγκάμπα ηττήθηκε από την Αθίνεα Μπιλόν στην τετράδα του τουρνουά με 4-1.

Sports in

Ισραήλ – Ελλάδα 59-78: «Πάρτι» στην πρεμιέρα του Eurobasket U16

Η Εθνική Παίδων ισοπέδωσε το Ισραήλ με 78-59 και ξεκίνησε με το δεξί τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο Eurobasket U16 του Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024