Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνία: Συναγερμός για μεγασεισμό μετά τα 7,1 Ρίχτερ – Θα μπορούσαν να πεθάνουν 200.000 πολίτες

Ιαπωνία: Συναγερμός για μεγασεισμό μετά τα 7,1 Ρίχτερ – Θα μπορούσαν να πεθάνουν 200.000 πολίτες

«Ζητάμε από όλους τους πολίτες να επιβεβαιώνουν την καθημερινή τους ετοιμότητα για σεισμό και να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν αμέσως σε περίπτωση που απαιτηθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά οι Αρχές της Ιαπωνίας εξέδωσαν προειδοποίηση για μεγασεισμό,  μετά τα 7,1 Ρίχτερ που έπληξαν τις νότιες ακτές της χώρας.

Οι σεισμολόγοι πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη και η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε τελικά το βράδυ της Πέμπτης (8/8) προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό, καλώντας τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, αλλά να μην εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η προειδοποίηση δεν σημαίνει ότι επίκειται μεγάλος σεισμός, αλλά ότι η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.

«Ζητάμε από όλους τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά κάθε νέα πληροφορία που εκδίδει η κυβέρνηση, να επιβεβαιώνουν την καθημερινή τους ετοιμότητα για σεισμό και να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν αμέσως σε περίπτωση που απαιτηθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε συνέντευξη Τύπου.

Τρεις τραυματίες από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ

Τρεις άνθρωποι αναφέρθηκαν ως τραυματίες μετά τα 7,1 Ρίχτερ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Yoshimasa Hayashi, αν και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος ή ζημιές στην ύδρευση ή τα συστήματα επικοινωνίας στην περιοχή.

Έτσι, οι περισσότερες από τις ζημιές μέχρι στιγμής είναι σχετικά μικρές σε σχέση με την ένταση του σεισμού. Η αστυνομία στην περιφέρεια Μιγιαζάκι είπε ότι υπήρξαν ορισμένες αναφορές για κατολισθήσεις ενώ μερικά φανάρια σταμάτησαν να λειτουργούν. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι κάποια παράθυρα έσπασαν στο αεροδρόμιο.

Υπενθυμίζεται ότι τσουνάμι έφθασε τις ακτές της περιφέρειας Μιγιαζάκι της νότιας Ιαπωνίας, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ιαπωνίας, έπειτα από τον σεισμό των 7,1 βαθμών που έπληξε την δυτική Ιαπωνία.

Ακόμη, τονίζεται ότι δεν έχουν διαπιστωθεί ανωμαλίες στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Σεντάι της περιφέρειας Καγκοσίμα. Η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά, μετέδωσε το NHK. Η εταιρεία JR Kyushu διέκοψε την λειτουργία των τρένων υψηλής ταχύτητας μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο KYODO.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει 70% έως 80% πιθανότητα να σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 8 ή 9 βαθμών κάπου κατά μήκος της κοιλάδας Νανκάι

Η Ιαπωνία βρίσκεται στον «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, μια γραμμή σεισμικών ρηγμάτων που περικυκλώνουν τον Ωκεανό, και είναι μια από τις πιο επιρρεπείς σε σεισμούς χώρες στον κόσμο.

Προηγούμενοι σεισμοί στην περιοχή έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Αυτοί οι μεγασεισμοί έχουν καταγραφεί μία φορά κάθε 90 έως 200 χρόνια, με τον τελευταίο να συμβαίνει το 1946.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει 70% έως 80% πιθανότητα να σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 8 ή 9 βαθμών κάπου κατά μήκος της κοιλάδας Νανκάι τα επόμενα 30 χρόνια. Σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν από τον σεισμό και το πιθανό επακόλουθο τσουνάμι.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι στα παιχνίδια μας»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα συμπεράσματά του από το φιλικό του Ολυμπιακού με τη Νότιγχαμ αλλά και για τους στόχους της ομάδας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024