Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μπλοκ της Τουρκίας σε ισραηλινές επενδύσεις στα κατεχόμενα για λόγους «ασφαλείας»

Μπλοκ της Τουρκίας σε ισραηλινές επενδύσεις στα κατεχόμενα για λόγους «ασφαλείας»

Πώς επηρεάζει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή τις ισραηλινές επενδύσεις στα κατεχόμενα

Δεν είναι πολύς καιρός που τουρκοκύπριοι αντιδρούσαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στην «επέλαση» των ισραηλινών κεφαλαίων στην αγορά real estate.

Δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο σημείωναν ήδη από το 2023 ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν γίνει μειονότητα στα κατεχόμενα, κάτι που έχει γίνει ακόμα πιο έντονο το τελευταίο διάστημα.

Πέρα από εκτάσεις στο Τρίκωμο όπου χτίζονται ολόκληρες πόλεις, από ισραηλινούς, ρώσους και ιρανούς, ισραηλινοί επιχειρηματίες είχαν προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις, όπως η διαχείριση μαρίνων στα κατεχόμενα. Με την επιχειρηματική δραστηριότητα των ισραηλινών να είναι τόσο έντονη στο ψευδοκράτος, ώστε να φτάνει να γίνεται παρέμβαση στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ζητώντας μέτρα, για την ανάσχεση της από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Με παρέμβαση της Άγκυρας

Ωστόσο ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και η διπλωματική σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ εμφανίζεται να τροφοδοτεί δημοσιεύματα για αποχώρηση των ισραηλινών από συγκεκριμένες επενδύσεις, με παρέμβαση της Άγκυρας. Κάτι που ωστόσο το αν πραγματικά θα ισχύσει μένει να αποδειχθεί σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με την εθνικιστικής γραμμής τουρκική εφημερίδα Turkiye οι ισραηλινοί φέρονται να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από την κατεχόμενη Κύπρο, κατόπιν πιέσεων από την Τουρκία.

Σε άρθρο του Γιλμάζ Μπιλγκέν (όπως μεταδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εφημερίδα Φιλελεύθερος) σημειώνεται πως μετά από «νομικές διευθετήσεις» που έγιναν σχετικά με την κατοχή ακινήτων από αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, η Trust Group αποσύρθηκε από τη διαχείριση της παράνομης μαρίνας Karpaz Gate στην κατεχόμενη Γιαλούσα.

Υποστηρίζεται ότι η Trust Group ανήκει στον καθοδηγούμενο από την «ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών MOSSAD Σιωνιστή David Lewis».

Όπως επισημαίνεται η παράνομη μαρίνα μισθώθηκε για πρώτη φορά στον Κύπριο Ασίλ Ναδίρ το 2002 για 49 χρόνια. Ο Ναδίρ έκανε την επιχειρηματία Σιντικά Αταλάι συνέταιρο στη μαρίνα, την οποία νοίκιασε επί αστείου ποσού. Το 2005, το δίδυμο μεταβίβασε στο Trust Group την έκταση των 430 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της μαρίνας.

Η μίσθωση

Οι Ναδίρ και Αταλάι ενοίκιασαν στον Σιωνιστή Lewis έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων την περιοχή, την οποία είχαν νοικιάσει για 49 χρόνια μέσω του «PORT BARBAROS» έναντι συμβολικού τιμήματος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, ο όμιλος Trust Group του Lewis έπρεπε να κατασκευάσει μια μαρίνα, δύο ξενοδοχεία, δύο παραθεριστικά χωριά, εμπορικά κέντρα και κοινωνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Ο Lewis δεν ικανοποιήθηκε από τη σύμβαση, δεν την εφάρμοσε και ζήτησε από τη λεγόμενη κυβέρνηση να παρατείνει την περίοδο εκμίσθωσης στα 99 χρόνια και επιπλέον να του χορηγήσει άδεια καζίνο.

Θέμα ασφαλείας

Σύμφωνα με άρθρο της Türkiye, στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, τουρκικές πηγές ασφαλείας στα κατεχόμενα δεν ενέκριναν τη μεταφορά της μαρίνας και της περιοχής του οικισμού. Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στην κατεχόμενη Κύπρο που μίλησε στην εφημερίδα για το θέμα δήλωσε ότι η «μεταβίβαση της Καρπασίας σε ξένη εταιρεία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια».

Επίσης ανέφερε ότι «η μαρίνα έχει στρατηγική σημασία καθώς βλέπει προς την Αλεξανδρέττα και στον κόλπο της Αττάλειας και αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την τουρκική στρατιωτική βάση που κατασκευάζεται στη γειτονική περιοχή παράλληλα με την αυξανόμενη ελληνική απειλή».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι στα παιχνίδια μας»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα συμπεράσματά του από το φιλικό του Ολυμπιακού με τη Νότιγχαμ αλλά και για τους στόχους της ομάδας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024