Το νησί των μπούνκερ ετοιμάζεται να γίνει «καταφύγιο» κροίσων – Τα σχέδια της Ιβάνκα Τραμπ στην Αλβανία
Το αλβανικό νησί προετοιμάζεται για ολική μεταμόρφωση από την Ιβάνκα Τραμπ
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το αλβανικό νησί, που κάποτε ήταν στρατιωτική βάση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ετοιμάζεται για ολικό «lifting» αφού ο Τζάρεντ Κούσνερ και η Ιβάνκα Τραμπ αποκάλυψαν τα σχέδια τους για την ανανέωση της άγριας ομορφιάς του.
Η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο σύντροφός της θέλουν να χτίσουν πολυτελείς βίλες στο νησί Σαζάν που για δεκαετίες χρησίμευε ως καταφύγιο με σήραγγες σχεδιασμένες να αντέχουν σε πυρηνική επίθεση.
«Η βάση ήταν η επιτομή της παράνοιας που κυριαρχούσε κατά τη διάρκεια της τεσσάρων δεκαετιών διακυβέρνησης του σταλινικού ισχυρού άνδρα της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» γράφει το AFP.
«Το νησί ήταν διάσπαρτο με 2.840 καταφύγια με βαριά πολυβόλα και άλλα όπλα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ylli Mecaj, πρώην στρατιώτης.
Κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής εποχής, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ζούσαν στο νησί – που είχε κινηματογράφο, σχολείο και νοσοκομείο – το οποίο σχεδιάστηκε να μπορεί να συντηρήσει τους πολίτες για μήνες εάν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα.
Η στρατιωτική βάση καταστράφηκε μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής κυβέρνησης το 1991.
Νησί «φάντασμα»
Η πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος πυροδότησε χρόνια χάους στην Αλβανία, με μια οικονομική κατάρρευση το 1997, που με τη σειρά του πυροδότησε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο που είδε τις στρατιωτικές αποθήκες και τα οπλοστάσια να αδειάζουν, συμπεριλαμβανομένου του Σαζάν.
Προς το παρόν, το νησί είναι γεμάτο με άγριες μουριές και συκιές πάνω στα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, ενώ οι πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι σαν ερειπωμένα κοχύλια.
Μεγάλες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν στο νησί, το οποίο άνοιξε ξανά για το κοινό μόλις το 2015.
Η είδηση κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο ότι η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της επιδίωκαν φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης στο Σαζάν.
Η αλβανική κυβέρνηση επιδίωξε να ενισχύσει την οικονομία μέσω του τουρισμού, προκαλώντας μια οικοδομική έκρηξη σε μεγάλες εκτάσεις της ακτής.
Η ανάπτυξη που υποστηρίζεται από τον Κούσνερ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο σχεδιασμού και χρειάζεται περαιτέρω έγκριση.
Αλλά ο ενθουσιασμός είναι ήδη εμφανής σε ορισμένες πλευρές.
«Ανυπομονούμε να ξεκινήσει αυτό γιατί προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις για την οικονομία της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος της Αυλώνας, Ermal Dredha.
Ο Αυλώνας, στη νοτιοδυτική Αλβανία, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους από την τουριστική έκρηξη της Αλβανίας, με πολυκατοικίες και θέρετρα να γεμίζουν τώρα τις ακτές της που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Η σκηνή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νησί Σαζάν, όπου οι Τραμπ είναι οι πιο πρόσφατοι σε μια μακρά σειρά αλλοδαπών αναζητούν επενδύσεις στην περιοχή.
Ζώνη Τραμπ
Τοποθετημένο στην είσοδο του κόλπου του Αυλώνα σε ένα στρατηγικό σημείο όπου συναντώνται η Αδριατική και το Ιόνιο πέλαγος, το μικροσκοπικό νησί είναι περιζήτητο στο πέρασμα των αιώνων από Βενετούς, Έλληνες, Ιταλούς και Γερμανούς, μεταξύ άλλων.
Αν και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική ζώνη, το νησί έχει δει μόνο μια σταγόνα της τουριστικής έκρηξης της Αλβανίας.
Καθημερινά, καραβάκια φέρνουν τους επισκέπτες να περπατήσουν στα ελικοειδή μονοπάτια του Σαζάν και να θαυμάσουν τον μοναδικό κάτοικο του νησιού, έναν μικρό γκρίζο γάιδαρο.
Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, η Ιβάνκα Τραμπ είπε ότι η απομόνωση του νησιού είναι μια μοναδική πρόκληση.
«Η υλικοτεχνική υποστήριξη ακόμη και για να φτάσουμε τα οικοδομικά υλικά σε ένα νησί δεν είναι εύκολο, αλλά θα το εκτελέσουμε», είπε. «Οι καλύτεροι αρχιτέκτονες και οι καλύτερες επωνυμίες» συμμετείχαν στο έργο.
«Ο Σαζάν δεν είναι πια Σαζάν. Δεν υπάρχουν πια όπλα, κανόνια, αντιαεροπορικά πολυβόλα, πλοία, τα καταφύγια είναι ερειπωμένα», είπε ο Mecaj. «Είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να το εξερευνήσει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις