Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του Τζο Μπάιντεν στο CBS News, για την επόμενη μέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, σε περίπτωση που ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από την Κάμαλα Χάρις.

«Εάν χάσει ο Τραμπ, δεν είμαι καθόλου σίγουρος» ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, δήλωσε ο Μπάιντεν και παρότι τόνισε πως… «δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά», επέμεινε πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος «το εννοεί όταν όταν λέει πράγματα όπως ‘αν χάσουμε, θα γίνει λουτρό αίματος’».

Οι Ρεπουμπλικάνοι διευκολύνουν την αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων: Η εκλογική επιτροπή της Τζόρτζια ενέκρινε ένα νέο πρότυπο, βάσει του οποίο η πιστοποίηση των αποτελεσμάτων μπορεί να καθυστερήσει μέχρι να διεξαχθεί μια «εύλογη έρευνα» για τη νομιμότητά τους

Το σχόλιο για το «λουτρό αίματος», για το οποίο μίλησε ο Μπάιντεν, έγινε σε μια συγκέντρωση του Τραμπ φέτος και φάνηκε να αναφέρεται στη θεωρητική οικονομική ζημία από τη μη επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο, το τελευταίο μέρος του σχολίου του Τζο Μπάιντεν, σχετικά με το πώς ο Τραμπ είναι πιθανό να πλαισιώσει οποιαδήποτε απώλεια ως συνάρτηση της παρανομίας, είναι αναμφισβήτητα επίκαιρο.

Αυτό έκανε και το 2020, εξάλλου, και τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθούν να λένε στους δημοσκόπους ότι θεωρούν πως η νίκη του Μπάιντεν εκείνη τη χρονιά ήταν κατά κάποιο τρόπο παράνομη.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζουν πως υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο Μπάιντεν δεν κέρδισε, οι οποίες – παρά τα τέσσερα χρόνια πυρετώδους αναζήτησης – απλά δεν υπάρχουν.

Καμία διασφάλιση ότι οι οπαδοί του Τραμπ θα αποδεχτούν νέα ήττα

Δεν είναι σαφές αν υπάρχει κάποιος τρόπος να διασφαλιστεί πως οι υποστηρικτές του Τραμπ θα αποδεχθούν μια ήττα αυτή τη φορά.

Αυτό είναι μόνον ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα από ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα. Η απόφαση του Μπάιντεν να αποχωρήσει υπέρ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις έχει αναδιαμορφώσει δραματικά την κούρσα.

Το Cook Political Report, το οποίο αξιολογεί την κατάσταση του παιχνιδιού στις πολιτείες που ταλατεύονται, μετέφερε τρεις για τις οποίες θεωρούσε ότι έτειναν προς τον Τραμπ, πίσω στην κατηγορία των αναμετρήσεων. Ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Frank Luntz δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι πιστεύει πως η Κάμαλα Χάρις θα κέρδιζε αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, ενώ η πρόβλεψη του αναλυτή Nate Silver δίνει τώρα στη Χάρις προβάδισμα δύο μονάδων.

Καμία από αυτές τις φωνές δεν είναι πιο ισχυρή, πάντως, από εκείνη του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Marist διεξήγαγε μια δημοσκόπηση για το NPR και το PBS NewsHour, στην οποία ρώτησε τους πολίτες πόση εμπιστοσύνη έχουν στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης. Μόνο το 38% των Αμερικανών απάντησε ότι έχει μεγάλη ή ικανοποιητική εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, μόνο το ένα τρίτο είπε το ίδιο.

Σε συνέντευξή της στο NewsNation, μία από τις συμπροέδρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ρωτήθηκε αν θα αποδεχόταν τα αποτελέσματα των εκλογών. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω», απάντησε, «αν δεν κερδίσει νόμιμα και δίκαια, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Αυτή, φυσικά, ήταν η Λάρα… Τραμπ, η νύφη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων! Αυτό το «ρεφρέν» για το πώς θα γίνει σεβαστή μια νόμιμη/νομιμοφανής νίκη ήταν το σύνθημα και πριν από το 2020 – και τότε ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του απέρριψαν τα αποτελέσματα ως παράνομα και αθέμιτα.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Η δημοσκόπηση του Pew Research Center, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους πίστευαν πως οι εκλογές θα διεξαχθούν «δίκαια και με ακρίβεια».

Πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, που διεξήχθη για λογαριασμό του Economist, διαπίστωσε ότι 8 στους 10 υποστηρικτές του Τραμπ πιστεύουν ότι θα νικήσει την Χάρις στις εκλογές. Σε περίπτωση επικράτησης της Χάρις, σημειώνεται, είναι πιο πιθανό αυτοί οι υποστηρικτές του Τραμπ να αποδεχθούν την ήττα ή να θεωρήσουν ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και ακριβείς;

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την YouGov για το SNF Agora Institute του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, διαπίστωσε ότι περίπου το 30% των Ρεπουμπλικανών, που θεωρούν ότι οι εκλογές του 2020 ήταν «κλεμμένες», αναμένουν σημαντική πολιτική βία μετά τις κάλπες του Νοεμβρίου. Η εν λόγω δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί Αμερικανοί ανησυχούν για την παραπληροφόρηση, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως κανένας δεν ανησυχεί περισσότερο από εκείνους που απορρίπτουν τα αποτελέσματα του 2020.

»Οι Ρεπουμπλικάνοι που πιστεύουν ότι ο Τραμπ κέρδισε το 2020 ανησυχούν περισσότερο για την παραπληροφόρηση από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα», σημειώνει η Hannah Robbins του Τζον Χόπκινς, προσθέτοντας ότι «πιστεύουν πως τα ‘φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης’ είναι υπεύθυνα».

Το «κόλπο» των Ρεπουμπλικάνων για να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα

Στον απόηχο του 2020, υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εμπιστοσύνης στα εκλογικά αποτελέσματα. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία περιέγραφαν λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους οι ισχυρισμοί περί νοθείας ήταν άκυροι, με μικρό αποτέλεσμα.

Οι υπεύθυνοι εκλογών κατέβαλαν προσπάθειες να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους σχετικά με τις δικλείδες που υπάρχουν για να διασφαλιστεί ότι η απάτη δεν είναι ουσιαστική. Ένας από αυτούς, ο γραμματέας της κομητείας Maricopa, στην Αριζόνα, Stephen Richer, έφτασε στο σημείο να απαντήσει προσωπικά σε ψευδείς ισχυρισμούς για υποτιθέμενα ζητήματα στην περιοχή του.

Ο Richer είναι εκλεγμένος, αλλά έχασε τις προκριματικές εκλογές τον περασμένο μήνα από έναν Ρεπουμπλικάνο, ο οποίος είχε υποστηρίξει μια νομοθεσία με επίκεντρο ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικών ατασθαλιών.

Σε άλλα μέρη, οι Ρεπουμπλικάνοι διευκολύνουν την αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, η εκλογική επιτροπή της Τζόρτζια ενέκρινε την Τετάρτη ένα νέο πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο η πιστοποίηση των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι να διεξαχθεί μια «εύλογη έρευνα» για τη νομιμότητά τους – ένα ενδιάμεσο βήμα που εισήχθη, όχι λόγω των ανεξέλεγκτων, σημαντικών παρατυπιών, αλλά για να καταστεί ευκολότερο να… υπονοηθεί η ύπαρξη τέτοιων παρατυπιών!

Είναι πολύ πιθανό ο Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε το ερώτημα αυτό είναι άνευ αντικειμένου, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι επίσης πιθανό – πιο πιθανό από ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα – να χάσει.

Οι πιθανότητες να μπορέσει ο Τραμπ να καταλάβει την εξουσία σε περίπτωση μιας τέτοιας ήττας είναι χαμηλές. Αλλά, όπως είδε ολόκληρος ο πλανήτης τον Ιανουάριο του 2021, με την επίθεση στο Καπιτώλιο, αυτή δεν είναι η μόνη πιθανή αρνητική συνέπεια του να πιστεύουν οι υποστηρικτές του, χωρίς αποδείξεις, ότι τους «έκλεψαν» τις εκλογές.