Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χαμάς: Να απελευθερωθεί ο Μπαργούτι θέτει ως όρο για τη συμφωνία – Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Μαντέλα»

Χαμάς: Να απελευθερωθεί ο Μπαργούτι θέτει ως όρο για τη συμφωνία – Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Μαντέλα»

Την απελευθέρωση του πιο δημοφιλούς Παλαιστίνιου ηγέτη και μέλους της Φατάχ, ζητά η Χαμάς από την πρώτη φάση της συμφωνίας

Η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση του ανώτερου ηγέτη της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι και του γενικού γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου, Αχμέντ Σααντάτ στην πρώτη φάση της συμφωνίας, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος στη Haaretz.

Η Χαμάς έχει ζητήσει ξανά την απελευθέρωση του Μπαργούτι και του Σααντάτ στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομήρων, αλλά επαναφέρει το αίτημα με στόχο να υλοποιηθεί στην πρώτη φάση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Χαμάς το ζητάει αυτό για να εξασφαλίσει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και να αποτρέψει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να τορπιλίσει την απελευθέρωσή τους σε μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας.

Οι πηγές εξήγησαν στη Haaretz ότι το αίτημα για την απελευθέρωση των δύο προέρχεται από την επιθυμία να απελευθερωθούν πρώτα οι παλαιότεροι κρατούμενοι.

Για 22 χρόνια φυλακή – Ποιος είναι ο Παλαιστίνιος Μαντέλα

Οι υποστηρικτές του Μαρουάν Μπαργούτι τον αποκαλούν Παλαιστίνιο Μαντέλα. Όπως ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης που φυλακίστηκε από το καθεστώς του απαρτχάιντ για 28 χρόνια, έτσι και ο πολιτικός της Φατάχ βρίσκεται στη φυλακή για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση εν καιρώ πολέμου ο Μπαργούτι είναι ο πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης

Ο Μπαργούτι ήταν εξέχων ηγέτης της πρώτης και της δεύτερης Ιντιφάντα και καταδικάστηκε από ισραηλινό δικαστήριο για πέντε κατηγορίες δολοφονίας το 2004, δύο χρόνια μετά τη φυλάκισή του. Είναι ο δημοφιλέστερος Παλαιστίνιος ηγέτης και μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας ανάμεσα στις παλαιστινιακές ομάδες.

Η φυλάκισή του από το Ισραήλ ήταν από τις πιο προβεβλημένες και η απελευθέρωσή του αποτελούσε εδώ και καιρό βασικό στόχο αρκετών από τις ομάδες που αντιτίθενται στην κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι εμφανίζεται με χειροπέδες σε ισραηλινό δικαστήριο στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της δίκης του για διαδοχικές κατηγορίες δολοφονίας στις 20 Μαΐου 2004 [David Silverman/EPA]

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Μπαργούτι ότι ίδρυσε τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά (της ένοπλης οργάνωσης της Φατάχ) στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και του απήγγειλε κατηγορίες για 26 φόνους και απόπειρες φόνου που αποδίδονται στις Ταξιαρχίες.

Καταδικάστηκε από ισραηλινό δικαστήριο σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη αθροιστικά, συν 40 χρόνια για απόπειρα δολοφονίας και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο πιο δημοφιλής πολιτικός

Ο Μπαργούτι δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του, αρνούμενος να αναγνωρίσει την εξουσία του ισραηλινού δικαστηρίου και λέγοντας μόνο ότι υποστηρίζει την ένοπλη αντίσταση αλλά αντιτίθεται στη στοχοποίηση αμάχων.

Η απουσία του Μπαργούτι από την παλαιστινιακή πολιτική δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τη δημοτικότητά του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση εν καιρώ πολέμου του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας, ο Μπαργούτι είναι ο πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης, καθώς η υποστήριξή του ξεπερνούσε ακόμα και αυτή του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του υποστηριζόμενο από τη Δύση Μαχμούντ Αμπάς, την παραίτηση του οποίου ζητούσε το 90% των ερωτηθέντων.

Εάν ο Μπαργούτι απελευθερωνόταν από τις ισραηλινές φυλακές θα μπορούσε να ηγηθεί των Παλαιστινίων αυτή την κρίσιμη στιγμή και ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις της Χαμάς με τη Φατάχ και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις στην Κίνα όπου τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί ενιαία απάντηση του παλαιστινιακού λαού ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή και έγινε λόγος για κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης.

Ο «πραγματισμός» της Χαμάς

Σύμφωνα με αναλυτές το γεγονός ότι η Χαμάς προβάλει αυτόν τον όρο δείχνει ότι αντιλαμβάνεται ότι η ίδια δεν μπορεί να εμφανιστεί αυτή τη στιγμή ως συνομιλητής της Δύσης και ότι χρειάζεται μια προσωπικότητα που θα καταφέρει να μιλήσει για το παλαιστινιακό ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το Ισραήλ θα αποδεχτεί αυτά τα αιτήματα. Ιδίως τη στιγμή που ενώ οι μεσολαβητές μιλούν για επανέναρξη των συνομιλιών που είχαν καταρρεύσει, το ίδιο απειλεί με εισβολή στον Λίβανο και γενικευμένο πόλεμο με το Ιράν.

Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ

Ο Khaled Elgindy, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο που πάλι συζητιόταν η απελευθέρωση Μπαργούτι ότι το «το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να τον κρατήσει στη φυλακή».

«Είναι η παλιά αποικιοκρατική στρατηγική του διαίρει και βασίλευε… Ο Νετανιάχου θα είναι πολύ πρόθυμος να κρατήσει τη Δυτική Όχθη χωριστά από τη Γάζα και τον Αμπάς, με όλες τις ελλείψεις του, στη θέση του», πρόσθεσε.

«Η απελευθέρωση του Μπαργούτι θα απαιτήσει έναν βαθμό πραγματισμού που φαίνεται να υπερβαίνει το δεξιό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου, ή τον ίδιο τον Νετανιάχου για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Elgindy. «Από ό,τι έχουμε δει, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον πέρα από το να παίζουν με τη βάση τους και τα πιο χαμηλά ένστικτα της βάσης τους».

Must in

Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να απουσίαζε, όμως οι Μπακς έκαναν το χρέος τους και νίκησα τους Γουίζαρντς με 112-101, έχοντας σε εξαιρετική βραδιά τον Μπόμπι Πόρτις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο