Υποβρύχιο Titan: «Το πλήρωμα γνώριζε ότι επρόκειτο να πεθάνουν»
Η αγωγή προέρχεται από την οικογένεια του Γάλλου εξερευνητή Πολ- Ανρί Ναρζολέ που έχασε τη ζωή του μέσα στο υποβρύχιο Titan
Το πλήρωμα που βρισκόταν μέσα στο υποβρύχιο Titan που κατέρρευσε πέρυσι, την ώρα που καταδυόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, γνώριζε ότι θα πέθαινε, υποστηρίζει μία προσφάτως κατατεθείσα αγωγή για άδικο θάνατο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η αγωγή κατατέθηκε από την οικογένεια του Γάλλου εξερευνητή που έχασε τη ζωή του κατά την κατάρρευση, Paul-Henri Nargeolet. Ο γνωστός και ως «κύριος Τιτανικός», είχε συμμετάσχει σε 37 προηγούμενες καταδύσεις στα συντρίμμια.
Σημειώνεται ότι και τα πέντε μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι ήταν ο Βρετανός εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ. Ο Βρετανός Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Ντάουντ και ο γιος του Σουλεμάν, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Oceangate, Στόκτον Ρας.
Τι ζητά η οικογένεια του Γάλλου εξερευνητή από την Oceangate
Η οικογένεια του Ναρτζολέτ κατέθεσε αγωγή για άδικο θάνατο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εναντίον της OceanGate. Είναι η εταιρεία που κατασκεύασε το υποβρύχιο και διηύθυνε το ταξίδι. Έκτοτε έχει σταματήσει τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Η αγωγή κατηγορεί την OceanGate και τον Rush για αμέλεια και ισχυρίζεται ότι πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με τις ατέλειες και τις ελλείψεις του σκάφους αποκρύφθηκαν σκόπιμα από τον Nargeolet.
«Η καταστροφική κατάρρευση που στοίχισε τη ζωή του Nargeolet οφειλόταν άμεσα στην επίμονη απροσεξία, απερισκεψία και αμέλεια» της OceanGate, του Rush και άλλων κατηγορουμένων», αναφέρει η αγωγή, ζητώντας τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια.
«Το πλήρωμα του Titan θα είχε αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε»
Υποστηρίζει επίσης ότι είναι πιθανό να γνώριζαν ότι το υποβρύχιο επρόκειτο να καταρρεύσει. «Αν και η ακριβής αιτία της αποτυχίας μπορεί να μην προσδιοριστεί ποτέ, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πλήρωμα του Titan θα είχε αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε», αναφέρεται στην αγωγή.
«Το περιβόητο «ακουστικό σύστημα ασφαλείας» θα είχε ειδοποιήσει το πλήρωμα. Ότι το κύτος από ανθρακονήματα ραγίζει υπό ακραία πίεση – προτρέποντας τον πιλότο να απελευθερώσει το βάρος και να επιχειρήσει να εγκαταλείψει», υποστηρίζεται. «Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι το πλήρωμα γνώριζε πολύ καλά ότι επρόκειτο να πεθάνει, πριν πεθάνει.»
Καθώς ο μηχανισμός ασφαλείας για την πτώση του βάρους ως απάντηση στο ράγισμα του κύτους δεν λειτούργησε, η αγωγή υποστηρίζει ότι το πλήρωμα «μπορεί κάλλιστα να άκουσε τον θόρυβο από το ράγισμα των ανθρακονήματα να γίνεται όλο και πιο έντονος καθώς το βάρος του νερού πίεζε το κύτος του Τιτάνα.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων, θα συνέχιζαν να κατεβαίνουν, έχοντας πλήρη επίγνωση των μη αναστρέψιμων βλαβών του σκάφους. Βιώνοντας τρόμο και ψυχική οδύνη πριν από την τελική κατάρρευση του Τιτάνα.»
Φόβος και ψεύτικη ελπίδα
Την περασμένη εβδομάδα, ο Rory Golden, ο οποίος επέβαινε στο πλοίο υποστήριξης του υποβρύχιου σκάφους όταν συνέβη η καταστροφή, μίλησε για τον φόβο. Αλλά και την ατμόσφαιρα ψεύτικης ελπίδας κατά τη διάρκεια της καταδικασμένης προσπάθειας διάσωσης.
«Είχαμε αυτή την εικόνα στο μυαλό μας ότι είναι εκεί κάτω. Ξεμένουν από οξυγόνο μέσα στο παγωμένο κρύο. Ότι έχουν τρομάξει», δήλωσε στο BBC News ο Γκόλντεν, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Ναρτζολέτ.
Μετά την καταστροφή, η αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε μια επιτροπή θαλάσσιων ερευνών για το περιστατικό. Ο λόγος ήταν για να εξακριβωθούν τα αίτια του. Μια δημόσια ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.
- Τη νέα χρονιά ας δοκιμάσουμε να βγούμε από την άβυσσο
- Ευρώπη και Ασία ανησυχούν για επιβολή νέων δασμών – Κίνδυνοι για νέες αυξήσεις τιμών
- Γιατί σε έναν κόσμο εντάσεων όλοι ποντάρουν στον χρυσό
- Στα 50 ευρώ το αέριο στην Ευρώπη – Κλείνει η ρωσική στρόφιγγα προς την Ουκρανία
- Η Κύπρος αλλάζει, δημιουργώντας ελπίδα, δηλώνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης
- Κίνα: Στην εποχή της χρήσης αυτόνομων οχημάτων στο Πεκίνο