Πτωτικές τάσεις κατέγραψε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τις θετικές τάσεις που επικρατούσαν στη Γουόλ Στριτ τουλάχιστον όση ώρα πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση στο ΧΑ. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια είχαν θετικό άνοιγμα στον απόηχο ανακοίνωσης θετικών στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ παρέμεινε σε χαμηλά σχετικά επίπεδα και ανήλθε στα 99,11 εκατ. ευρώ

O γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.382,46 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,85%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.375,27 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν 33 μετοχές, 58 πτωτικά και 29 παρέμειναν σταθερές. Η ελληνική αγορά παραμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας, παρά την προηγούμενη διήμερη ανάκαμψη.

Οι επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό προσπαθούν αυτό το διάστημα να σταθμίσουν τον αντίκτυπο της ενδεχόμενης εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε καθεστώς ύφεσης, ειδικά από τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει καθυστερήσει να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση.

Η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ παρέμεινε σε χαμηλά σχετικά επίπεδα και ανήλθε στα 99,11 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 19.881.548 μετοχές. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 5.761.253 και 3.088.870 μετοχές, αντίστοιχα. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 16 εκατ. ευρώ και η Jumbo με 11,58 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,88%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,22%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,23%), της Elvalhalcor (+1,14%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,95%) και της Eurobank (+0,61%). Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές Jumbo (-5,33%), της Motor Oil (-3,68%), του ΔΑΑ (-2,09%), της Aegean (-1,93%) και της Autohellas (-1,91%).

Μετοχές με μεγαλύτερη άνοδο

Τη μεγαλύτερη άνοδο συνολικά σημείωσαν οι μετοχές Frigoglass +2,91% και Orilina Properties +2,60%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές Τζιρακιάν με -5,90% και Κλωστήρια Ναυπάκτου με -5,76%. Ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά έχει επίσης ότι για τη Δευτέρα 12 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί επίσημες γνωστοποιήσεις όσον αφορά την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Ο δείκτης MSCI Greece Standard Index αποτελείται από 10 μετοχές και ειδικότερα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Metlen και Motor Oil. Σε περίπτωση αλλαγών, αυτές θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου ενώ οι επενδυτές θα μπορούν να αρχίσουν να λαμβάνουν τις θέσεις τους από τις 30 Αυγούστου.

Στις παγκόσμιες αγορές εκτός από τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία στο προσκήνιο παραμένει η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι σειρήνες του πολέμου δεν έχουν σταματήσει να ηχούν στην περιοχή. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι επίσης έντονοι και στο μέτωπο του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία μετά την κήρυξη της επαρχίας του Κουρσκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για τους λόγους αυτούς χθες στην Ευρώπη εξακολούθησε να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα με τις διακυμάνσεις να συνεχίζονται σε πολλούς μεγάλους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μικρή υποχώρηση, ενώ το Χρηματιστήριο στο Παρίσι κινήθηκε επίσης ελαφρά καθοδικά. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης το επενδυτικό κλίμα ήταν λίγο καλύτερο, με τον βασικό δείκτη να καταγράψει μικρά κέρδη. Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο είχε κλείσει με απώλειες της τάξης του 0,7%. Ηταν μια ακόμη συνεδρίαση με έντονες αναταράξεις στην Ιαπωνία η οποία είχε ξεκινήσει την εβδομάδα με κάθετη βουτιά 12% τη Δευτέρα για να πραγματοποιήσει άνοδο 10% την Τρίτη. Εκτοτε αναζητείται σταθερότητα στις αγορές όλης της Ασίας.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»