Κακοί άνθρωποι: Τα πέντε σημάδια που τους προδίδουν
Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά σημάδια που προδίδουν τις προθέσεις τους, όσο κι αν προσπαθούν να τις κρύψουν -Ποια είναι
Έχετε γνωρίσει ένα νέο άτομο στο φιλικό ή επαγγελματικό σας περιβάλλον και η συμπεριφορά του σας προκαλεί σύγχυση καθώς σας φαίνεται κάπως παράξενη – τη μία έιναι πολύ φιλικός/-ή και την άλλη απρόβλεπτα επικριτικός-ή. Ίσως έχετε να κάνετε με έναν κακό άνθρωπο και απλά δεν το έχετε καταλάβει ακόμα.
Παρά τις απρόβλεπτες αλλαγές της συμπεριφοράς τους, το να είναι κανείς μοχθηρός δεν είναι κλινική διάγνωση – είναι χαρακτηριστικό την προσωπικότητας και όχι σκόπιμα επιλεγμένο.
Η αναγνώριση ενός γνήσια κακού ατόμου μπορεί να είναι περίπλοκη, καθώς οι συμπεριφορές ποικίλλουν πολύ από το ένα άτομο στο άλλο.
Υπάρχουν όμως πέντε χαρακτηριστικά σημάδια που τους προδίδουν, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν.
Τα πέντε σημάδια που δείχνουν ότι έχεις μπροστά σου έναν κακό άνθρωπο
#1 Αγένεια και ασέβεια
Οι μοχθηροί άνθρωποι χαίρονται να υποτιμούν τους άλλους σε κλαθε ευκαιρία, να κάνουν διαρκώς παρατηρήσεις ή απλώς να είναι εντελώς ασεβείς. Για παράδειγμα, αν ζητήσετε από αυτό το κακό άτομο μια απλή χάρη, μπορεί να απαντήσει με μια περιττή επιθετικότητα ή να σας κάνει να νιώσετε ότι ζητάτε τον κόσμο όλο.
#2 Είναι πάντα «θύματα»
Όλοι έχουμε υπάρξει θύματα κάποια στιγμή στη ζωή μας, για κάποιους όμως το να παριστάνουν τα θύματα είναι μια συνεχής κατάσταση. Τουτέστιν, πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εκείνοι.
Οι κακοί άνθρωποι συχνά απεικονίζουν τον εαυτό τους ως το μόνιμο θύμα, ανεξάρτητα από την κατάσταση. Μπορεί να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα ή να προσαρμόζουν τις καταστάσεις έτσι όπως τους βολεύει, ώσυε να φαίνεται ότι εκείνοι είναι που αντιμετωπίζουν πάντα άδικη μεταχείριση, χειραγωγώντας με αυτό τον τρόπο τους άλλους.
#3 Είναι συνεχώς επικριτικοί
Μια συνηθισμένη συμπεριφορά των κακών ανθρώπων είναι το να εστιάζουν σε άνευ ουσίας λεπτομέρειες και να τις κριτικάρουν αρνητικά -για παράδειγμα με την ολοκήρωση ενός πρότζεκτ στη δουλεια- αντί απλώς να αναγνωρίσουν την προσπάθεια που έκανε ο άνθρωπος που έχουν απέναντι τους, για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα.
Έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν με ακρίβεια στις αδυναμίες και τα ελαττώματα, συχνά τονίζοντας τα υπερβολικά. Ουσιαστικά, ξεχωρίζουν κάθε λεπτομέρεια, εστιάζοντας μόνο στα αρνητικά και αγνοώντας τα θετικά.
Αυτή η αμείλικτη κριτική δεν είναι εποικοδομητική ή χρήσιμη. Αντίθετα, έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύει την αυτοπεποίθησή των άλλων και να τους κάνει να νιώθουν ότι είναι καλύτεροι.
#4 Οι κλασικοί χειριστικοί τύποι
Η χειραγώγηση είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά από κακούς ανθρώπους για να ελέγχουν τους άλλους. Θα αλλοιώσουν λέξεις, καταστάσεις, ακόμα και τα συναισθήματά σας για να ταιριάζουν στην ατζέντα τους. Δεν είναι πάντα εύκολο να το εντοπίσεις.
Για παράδειγμα, μπορεί να σας κάνουν ένα κομπλιμέντο ακολουθούμενο από ένα «αλλά», μετατρέποντας αυτό που θα έπρεπε να ήταν θετικό σε αρνητικό. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν παιχνίδια ενοχής ή να παίξουν με τις ανασφάλειές σας για να σας βάλουν στο δρόμο τους.
#5 Υπερβολική καλοσύνη
Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον που είναι υπερβολικά φιλικός, πάντα χαμογελαστός και φαινομενικά ο καλύτερος άνθρωπος στον πλανήτη; Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι πραγματικά καλός. Στην πραγματικότητα, αυτά τα φαινομενικά «ωραία» άτομα μπορεί συχνά να είναι κακοί άνθρωποι μεταμφιεσμένοι. Χρησιμοποιούν τη γοητεία και την ευγένειά τους ως προπέτασμα καπνού για να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις.
Θα σας πλημμυρίσουν με κομπλιμέντα, για να χρησιμοποιήσουν αργότερα αυτές τις ίδιες φιλοφρονήσεις ως όπλα για να σας γκρεμίσουν.
Αυτή είναι μια χειριστική τακτική που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ανεπαρκείς και να μειώσετε την αυτοεκτίμησή σας.
- Τα κοστούμια της ταινίας «Wicked» – Το νέο υλικό των παραμυθιών
- Παναθηναϊκός: Στην τελική ευθεία για Παναιτωλικό – Επέστρεψαν οι διεθνείς εκτός του Πελίστρι
- Νεκρός 30χρονος από ρίψη ρουκέτας στην πόλη Ναχαρίγια του Ισραήλ
- Άντρας κάλεσε την Άμεση Δράση για διάρρηξη στο σπίτι του στο Λας Βέγκας και τον σκότωσε αστυνομικός
- Χρυσοχοΐδης: Η αποθήκη στο Παγκράτι ήταν επισκέψιμη
- Στέφανος Κασσελάκης: Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του στις Σπέτσες