Συνήθως η επιτυχία των CEO, των διευθύνοντων σύμβουλων επιχειρήσεων, είναι συνώνυμη με την επιτυχία των εταιρειών στις οποίες ηγούνται.  Η αξία ενός CEO κρίνεται από το πόσο «ψηλά» στο χάρτη έχει καταφέρει να τοποθετήσει την εταιρεία του, σε όρους τζίρου, κερδοφορίας, αλλά και βιωσιμότητας, ενωσματώνοντας τα κριτήρια ΕSG. Ένα άλλο κριτήριο όμως είναι και το για πόσο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να παραμείνει στην κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας.

Η μακροημέρευση των CEO όμως δεν κρίνεται πάντα από τις δικές τους επιδόσεις. Oρισμένες επιχειρήσεις «εκτιμούν τη σταθεροτητα, επιδιώκοντας να έχουν μακροβιότερα στελέχη σε ανώτερες διοικητικές και εκτελεστικές θέσεις, ενώ άλλες επιδιώκουν να προσεγγίσουν κάποιον νέο, έξω από την επιχείρηση», σημειώνει το Euronews.

To ευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιεύει τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, για το ποιες χώρες και ποιες πόλεις έχουν τους μακροβιότερους CEO παγκοσμίως. Τη μελέτη διεξήγαγε η υπηρεσία BusinessFinancing.co.uk, εξετάζοντας τα βιογραφικά 100.000 CEO σε όλο τον κόσμο.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό κέντρο τεχνολογίας, βιοεπιστημών και επιχειρηματικότητας, ανταγωνιζόμενη πόλεις όπως η Λισαβόνα

Επτά ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στην πρώτη 20άδα. Αυτό όμως δεν είναι από μόνο του αξιοπερίεργο. Εντύπωση όμως προκαλεί, στη λίστα των πόλεων με τους μακροβιοτερους CEOs, την πρώτη θέση καταλαμβάνει πανηγυρικά η Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη, η πόλη  με τους «μακροβιότερους» CEO

Η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε στην πρώτη θέση, με μέση διάρκεια θητείας ενός CEO 9,5 χρόνια.

«Έχοντας ξεπεράσει την κρίση χρέους της χώρας μετά την παγκόσμια τραπεζική κρίση του 2007 και του 2008, οι ελληνικές πόλεις φαίνεται να ευημερούν. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό κέντρο τεχνολογίας, βιοεπιστημών και επιχειρηματικότητας, ανταγωνιζόμενη πόλεις όπως η Λισαβόνα. Η ελληνική πόλη έχει προσελκύσει τόσο επενδυτές όσο και εταιρείες», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Στις δημοφιλέστερες νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) της Θεσσαλονίκης το Euronews συγκαταλέγει την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου επίπλων Pakketo, την εταιρεία βιώσιμης εξόρυξης EcoResources και την εταιρεία Mysten Labs που ειδικεύεται στην τεχνολογία διαδικτύου Web 3.0. Επίσης κάνει μνεία στους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google, η Amazon και η Microsoft, που έχουν κάνει επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, σε περιφερειακών κέντρων υπηρεσιών cloud και άλλες εγκαταστάσεις.

Η Πορτογαλία δημοφιλής για το «επιχειρείν»

Η Μπράγκα στην Πορτογαλία κατέλαβε την τρίτη θέση, με μέσο όρο θητείας για έναν CEO τα 9,2 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η Μπράγκα έχει αναδειχθεί σε βασικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό κέντρο για τη βόρεια Πορτογαλία, καθώς και για εταιρείες που θέλουν να απομακρυνθούν από την πιο πολυσύχναστη Λισαβόνα.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις (2023Quality of Life in European Cities), το 98% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η Μπράγκα είναι ένα καλό μέρος για να ζει κανείς. Η Μπράγκα προσελκύει επίσης περισσότερο τουρισμό τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μια εύρωστη αγορά ακινήτων.

CEO «μακράς διαρκείας» σε Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία

Στην πέμπτη θέση βρέθηκε το γερμανικό Κέμνιτς, με τους διευθύνοντες συμβούλους να τείνουν να παραμένουν στην ανώτατη θέση για 8,7 χρόνια.

Την έκτη θέση κατέλαβε το Χέρφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους διευθύνοντες συμβούλους να υπηρετούν κατά μέσο όρο 8,6 χρόνια. Άλλες δύο βρετανικές πόλεις, το Σάουθεντ στο ¨Εσσεξ και το Στίρλινγκ στη Σκοτία, κατέλαβαν την  11η και 18η θέση αντίστοιχα, με μέσο όρο θητείας CEO 7,5 έτη και 7,3 έτη.

Η Φλωρεντία της Ιταλίας, βρίσκεται στην τελευταία θέση του Τοπ-20, με μέση διάρκεια θητείας του CEO τα 7,1 έτη.

Εκτός Ευρώπης, σύμφωνα με τη μελέτη, οι χώρες με τους μακροβιότερους διευθύνοντες συμβούλους είναι ο Λίβανος, με μέση θητεία CEO τα 8,5 έτη, το Τουρκμενιστάν, με 7,9 έτη και η Κίνα της οποίας οι διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν μέση θητεία 6,8 έτη.

Επιλέγοντας CEO «από τον τόπο σου»

Οι λεγόμενες «εσωτερικές προσλήψεις», από το υπάρχον δυναμικό μιας εταιρείας, μπορεί να παίξουν κομβικο ρολο στο πόσο επιτυχημένος μπορεί να είναι ένας CEO. Οι εσωτερικοί υποψήφιοι έχουν συνήθως περάσει αρκετά χρόνια σε μια εταιρεία και γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της.

Σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού CEOWORLD, η Γαλλία έχει το υψηλότερο ποσοστό εσωτερικά προαγόμενων διευθύνοντων συμβούλων, με 79%. Ακουλουθούν οι ΗΠΑ με 77%, το Μεξικό με 75%, ο Καναδάς με 73% και η Νότια Αφρική με 70%.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες παρατηρήθηκε επίσης σχετικά υψηλό ποσοστό εσωτερικής προαγωγής CEO ήταν η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Δανία και το Βέλγιο.

Γνωρίζοντας πότε είναι ώρα να φύγετε

Με χρόνια σκληρής δουλειάς και επιτυχίας πίσω τους, οι CEO μπορεί να βρίσκουν δελεαστικό το να παραμείνουν στην ηγεσία μιας εταιρείας για μερικά χρόνια ακόμη. Ωστόσο, το να ξέρει κανείς πότε πρέπει να αποχωρήσει και να έχει σχεδιάσει τη διαδοχή του, είναι στοιχεία επίσης απαραίτητα για την επιτυχία και την ισχυρή κληρονομιά ενός διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Ντέιβιντ Φουμπίνι, πρώην ανώτερος διευθυντής της McKinsey και ανώτερος λέκτορας στο Harvard Business School, δήλωσε στην ιστοσελίδα του κολεγίου: «Οι άνθρωποι αισθάνονται πάντα ότι έχουν ακόμα κάτι παραπάνω να δώσουν. Όμως στην πραγματικότητα, πολύ λίγοι άνθρωποι είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, Έτσι, είναι καλύτερα να βρείτε ένα σημείο καμπής, όπου μπορείτε να φύγετε ενώ βρίσκεστε στην κορυφή, όχι μετά από αυτήν. Οι περισσότεροι άνθρωποι το χάνουν αυτό. Η κληρονομιά σας ενισχύεται με το να φεύγετε όταν οι άλλοι ζητάνε περισσότερα».