Σάββατο 10 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Τα εμβόλια έσωσαν 1,6 εκατ. ζωές»

«Τα εμβόλια έσωσαν 1,6 εκατ. ζωές»

Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την Ευρώπη ανέδειξε τη χρησιμότητα των εμβολιασμών κατά του Covid 19

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Respiratory Medicine και στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) για την Ευρώπη, τα εμβόλια κατά του COVID-19 έσωσαν περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια ζωές στην Ευρώπη μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Η μελέτη αυτή υπολογίζει ότι τα εμβόλια μείωσαν τους θανάτους λόγω της πανδημίας κατά τουλάχιστον 59% στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μείωση των σοβαρών επιπτώσεων της COVID-19.

Η έρευνα «αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των θανάτων από τον Covid στην περιοχή, επί του παρόντος στα 2,2 εκατομμύρια, θα μπορούσε να ήταν 4 εκατομμύρια χωρίς εμβόλια», επισημαίνει ο ΠΟΥ στην Ευρώπη σε σημείωμα του. Οι περισσότεροι από αυτούς που σώθηκαν ήταν 60 ετών και άνω, η ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από το Sars-CoV-2. «Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα – σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης, Margaux Meslé, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ για την Ευρώπη – ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid σώζει ζωές. Τα ευρήματα μας υπενθυμίζουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα εμβόλια στη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κάποια όψη της προπανδημικής ζωής τους σε όλη την περιοχή, τόσο στη δουλειά όσο και στον ελεύθερο χρόνο τους. Χωρίς την τεράστια προσπάθεια εμβολιασμού, θα είχαμε δει πολλές οικογένειες να χάνουν τα πιο ευάλωτα μέλη τους».

Η σημασία του εμβολιασμού

Η μελέτη της ΠΟΥ Ευρώπης διαπίστωσε ότι ο αντι-Covid εμβολιασμός έσωσε τις περισσότερες ζωές στην περίοδο που κυριαρχούσε η παραλλαγή Omicron, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023. Οι χώρες που έχουν εφαρμόσει προγράμματα πρώιμου εμβολιασμού με τα οποία κάλυψαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού – όπως π.χ. Το Βέλγιο, η Δανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο – είδαν τα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των ζωών που σώθηκαν. «Αν και έχουμε βγει τώρα από τη φάση της πανδημίας – συμπεραίνει η Meslé – ο Sars-CoV-2 συνεχίζει να μολύνει και να προκαλεί εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός κατά του Covid εξακολουθεί να είναι σημαντικός για άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων. Καλούμε τα άτομα υψηλού κινδύνου να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ακολουθήσουν τις εθνικές συστάσεις για τα εμβόλια Covid-19 και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον εμβολιασμό, στοχεύοντας παράλληλα στην προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων».

Πενταπλάσια αύξηση των λοιμώξεων σε οκτώ εβδομάδες

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή ανέφεραν αύξηση του αριθμού των θετικών στον Sars-CoV-2, «ένα καλοκαιρινό κύμα Covid». Είναι «μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι, ενώ ο Covid εξαφανίζεται στη μακρινή μνήμη για εκατομμύρια ανθρώπους, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Το ποσοστό των ασθενών με αναπνευστικές ασθένειες που διαπιστώθηκε ότι έχουν Sars-CoV-2 στην πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει αυξηθεί 5 φορές τις τελευταίες 8 εβδομάδες και το ποσοστό των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει επίσης αυξηθεί. Ενώ ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από το χειμερινό κύμα που κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, οι λοιμώξεις από τον Covid στην ευρωπαϊκή περιοχή αυτό το καλοκαίρι εξακολουθούν να προκαλούν νοσηλεία και θανάτους».

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα Covid

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid που αναφέρθηκαν αυτό το καλοκαίρι, αναλύει ο ΠΟΥ στην Ευρώπη, «θα μπορούσε να εξηγηθεί από ταξίδια διακοπών, μαζικές εκδηλώσεις όπως μεγάλα αθλητικά τουρνουά και μουσικά. Η λήψη ενός ενημερωμένου εμβολίου κατά του Covid παραμένει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση τόσο των νοσηλειών όσο και των θανάτων σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως «ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι, άτομα με πολλαπλές προϋπάρχουσες παθήσεις, έγκυες γυναίκες και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που θα μπορούσαν εύκολα να εκτεθούν στον ιό».

Sports in

Επιμένουν οι Ιταλοί για Κορέα και ΑΕΚ

Σύμφωνα με δημοσίευμα από την Ιταλία η ΑΕΚ επιμένει για την απόκτηση του Χοακίν Κορέα που δεν θα συνεχίσει στην Ίντερ τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024