Καθώς πλησιάζει η έναρξη της καλοκαιρινής σου άδειας, εσύ προσπαθείς να κλείσεις και τις εκκρεμότητες που αφορούν στις διακοπές σου. Οργανώνεις τις τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού, μαζεύεις ρούχα και εξοπλισμό, προετοιμάζεις τις αποσκευές. Ωστόσο, μήπως έχεις ξεχάσεις κάτι;

Ναι, οι διακοπές είναι η τέλεια ευκαιρία για να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σημαντικό να σκεφτείς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ταξιδιών σου και πώς μπορείς να το μειώσεις. Κι όμως, με λίγη προετοιμασία και με κάποιες έξυπνες επιλογές, μπορείς να απολαύσεις τις διακοπές σου, χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις μερικές πρακτικές συμβουλές που αξίζει να εντάξεις στο πλάνο των διακοπών σου, ώστε να τις κάνεις βιώσιμες, χωρίς να στερηθείς τις όμορφες στιγμές για τις οποίες ανυπομονούσες όλο τον χειμώνα.

Κάνοντας κάθε μετακίνηση σου πιο βιώσιμη

Όταν σχεδιάζεις τις διακοπές σου, προτίμησε μέσα μεταφοράς που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην προκειμένη, το καράβι είναι μια εξαιρετική επιλογή, ειδικά όταν ταξιδεύεις σε νησιά, καθώς εκπέμπει λιγότερους ρύπους σε σχέση με το αεροπλάνο ή το αυτοκίνητο. Αν το ταξίδι με αεροπλάνο είναι αναπόφευκτο, προσπάθησε να κλείσεις απευθείας πτήσεις, οι οποίες είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά. Μόλις φτάσεις στον προορισμό σου, χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενοικίασε ένα ποδήλατο ή απλώς περπάτησε. Αυτές οι επιλογές όχι μόνο θα μειώσουν το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα αλλά θα σου επιτρέψουν να γνωρίσεις τον τόπο που επισκέπτεσαι με έναν πιο αυθεντικό και άμεσο τρόπο.

Περιόρισε με έξυπνο τρόπο τη χρήση πλαστικών στις διακοπές σου

Τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του περιβάλλοντος. Ακριβώς για αυτό, στις διακοπές φρόντισε να εξοπλιστείς με επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα όπως θερμός, καλαμάκια, τσάντες αγορών και δοχεία φαγητού. Αντί να αγοράζεις πλαστικά μπουκάλια νερού, γέμιζε το δικό σου μπουκάλι, απόφυγε τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα και προτίμησε τα επαναχρησιμοποιούμενα, έχε μαζί σου μία tote bag για να μην αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις πλαστικές σακούλες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτές οι μικρές αλλαγές θα μειώσουν σημαντικά το οικολογικό αποτύπωμα των διακοπών σου, ενώ θα βοηθήσουν στη διατήρηση της καθαριότητας των παραλιών και των φυσικών τοπίων.

Επιλέγοντας ένα κατάλυμα που ακολουθεί μία eco friendly φιλοσοφία

Είναι αλήθεια πως η επιλογή του κατάλληλου καταλύματος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο πόσο eco-friendly θα είναι οι διακοπές σου. Ακριβώς για αυτό, αν δεν έχεις εξασφαλίσει ήδη τη διαμονή σου σε κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, προτίμησε κάποιο που ακολουθεί πράσινες πρακτικές και ενισχύει την προσπάθειά σου για πιο βιώσιμες διακοπές. Υπάρχουν πλατφόρμες που παρέχουν αναλυτικά πληροφορίες για βιώσιμα καταλύματα, οπότε κάνε την έρευνά σου πριν κλείσεις το δωμάτιο σου. Έτσι, όχι μόνο θα απολαύσεις άνετες και ξεκούραστες διακοπές, αλλά θα υποστηρίξεις και επιχειρήσεις που «συμμαχούν» για την προστασία του πλανήτη.

Στήριξε την τοπική κοινωνία, γνωρίζοντας καλύτερα τον προορισμό

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα είναι να στηρίξεις την τοπική οικονομία του προορισμού που επέλεξες. Συνεπώς, ψώνισε από τοπικές αγορές, αγόρασε προϊόντα που παράγονται από παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή την οποία έχεις επισκεφθεί. Προτίμησε τα τοπικά εστιατόρια και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αντί για τις μεγάλες αλυσίδες. Με αυτόν τον τρόπο, θα συμμετέχεις στη μείωση των μεταφορών των προϊόντων, υποστηρίζοντας την τοπική κοινότητα. Επιπλέον, η αγορά τοπικών προϊόντων σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα τον πολιτισμό και την κουλτούρα μίας περιοχής.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι όπου κι αν πηγαίνεις, να σέβεσαι το φυσικό περιβάλλον. Μην αφήνεις ίχνη πίσω σου, μην χρησιμοποιείς χημικά και υλικά που μπορούν να επιβαρύνουν το οικοσύστημα της περιοχής που έχεις επισκεφθεί.. Αν επισκέπτεσαι φυσικά πάρκα ή προστατευόμενες περιοχές, ακολούθησε τα μονοπάτια και σεβάσου την άγρια ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάς στη διατήρηση των φυσικών τοπίων για τις μελλοντικές γενιές.