Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εμφανίστηκε με κάπα «Ελευθερία στις γυναίκες του Αφγανιστάν» και αποκλείστηκε

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εμφανίστηκε με κάπα «Ελευθερία στις γυναίκες του Αφγανιστάν» και αποκλείστηκε

Οι πολιτικές δηλώσεις απαγορεύονται στον αγωνιστικό χώρο και στις εξέδρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρόσφυγας Manizha Talash, ή «b-girl Talash», αποκλείστηκε από τον πρώτο Ολυμπιακό διαγωνισμό του breaking την Παρασκευή, αφού φόρεσε μια κάπα που έγραφε «Ελευθερία στις γυναίκες του Αφγανιστάν».

Η 21χρονη, έχει καταγωγή από το Αφγανιστάν και εκπροσωπούσε την Ολυμπιακή Ομάδας Προσφύγων. Ωστόσο έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι πολιτικές δηλώσεις απαγορεύονται στον αγωνιστικό χώρο και στις εξέδρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Όταν εξασκώ αυτό το άθλημα, είμαι ήρεμη, είμαι συγκεντρωμένη και σκέφτομαι μόνο αυτό, όχι τα προβλήματά μου»

Η Διεθνής Χοροαθλητική Ομοσπονδία, το διοικητικό όργανο του breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέδωσε δήλωση στη συνέχεια στην οποία ανέφερε ότι «αποκλείστηκε επειδή έδειξε ένα πολιτικό σύνθημα στην ενδυμασία της κατά τη διάρκεια των προκριματικών».

Η κάπα που φορούσε η Manizha Talash στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ποια είναι η Manizha Talash

Η Manizha Talash ζήτησε άσυλο στην Ισπανία αφού διέφυγε από την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην πατρίδα της το 2021.

«Είμαι εδώ γιατί θέλω να φτάσω το όνειρό μου. Όχι επειδή φοβάμαι», είπε στο Associated Press πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Ισπανία, όπου της χορηγήθηκε άσυλο.

Είχε μια «πολύ δύσκολη ζωή» μεγαλώνοντας στο Αφγανιστάν, το οποίο είχε φτωχό ιστορικό όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις γυναίκες και τα κορίτσια ακόμη και πριν αναλάβουν οι Ταλιμπάν.

«Όταν εξασκώ αυτό το άθλημα, είμαι ήρεμη, είμαι συγκεντρωμένη και σκέφτομαι μόνο αυτό, όχι τα προβλήματά μου», λέει μιλώντας στο Time.

Παρόλα αυτά, μια αυστηρή, συντηρητική κοινωνία που σε μεγάλο βαθμό αποδοκίμαζε τόσο τον χορό όσο και τα γυναικεία αθλήματα, δεν επρόκειτο να αγκαλιάσει πλήρως μια γυναίκα που κάνει breaking.

Μερικά μέλη της ευρύτερης οικογένειάς της αποδοκίμασαν τον χορό της. Λέει ότι δέχθηκε ακόμη και θανατικές απειλές. Κάποιος μάλιστα της είπε ότι ήλπιζε πως θα τη σκότωναν οι Ταλιμπάν.

Η απόφαση να εγκαταλείψει την χώρα της

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη για την Talash όταν η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 2021 και η υπόλοιπη ομάδα break dance της χώρας, έπρεπε να κάνουν μία πολύ δύσκολη επιλογή.

Θα μπορούσαν είτε να ζήσουν υπό την καταπίεση των Ταλιμπάν και να εγκαταλείψουν το break dance, είτε να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, συνεχίζοντας τον χορό τους, είτε να αφήσουν τις οικογένειές τους, επιλέγοντας να εγκαταλείψουν την χώρα και να ακολουθήσουν το πάθος τους.

«Αν θέλετε να κάνετε κάτι για να πετύχετε τα όνειρά σας ή αν θέλετε να πείτε στους ανθρώπους ποιοι είστε, από πού έρχεστε και τι θέλετε να κάνετε, τότε πάμε», είπε η Talash στα μέλη της ομάδας χορού. «Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να φύγουμε», συμπλήρωσε. Και τους έπεισε.

Έτσι, τρεις ημέρες μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν, η Talash και ο μικρότερος αδελφός της, ο οποίος ήταν μόλις 12 ετών τότε, μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλα μέλη της ομάδας χορού, αποφεύγοντας στρατιώτες Ταλιμπάν με όπλα και μαστίγια, και διέσχισαν τα βουνά, με κατεύθυνση προς το Πακιστάν.

Εκεί έζησε παράνομα χωρίς διαβατήριο για περίπου ένα χρόνο, φοβούμενη να βγει από το σπίτι όπου έμενε, λειτουργώντας ως υποκατάστατη μητέρα για τον αδελφό της. Εκείνη την περίοδο, συνέχισε να δέχεται απειλές μέσω του διαδικτύου.

Sports in

Ελλάδα – Κροατία 77-63: Δύο στα δύο για την Εθνική στο Eurobasket U16

Η Εθνική ομάδα έκανε το δύο στα δύο στον όμιλο της στο Eurobasket U16 καθώς επικράτησε άνετα με 77-63 της Κροατίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024