Hermès: Ο κληρονόμος της, ένας κηπουρός και η μυστηριώδης εξαφάνιση 12 δισ. ευρώ
Σε γρίφο για δυαντούς λύτες φαίνεται να έχει εξελιχθεί η κληρονομιά του οίκου Hermès.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η Hermès, ο εμβληματικός γαλλικός οίκος πολυτελών ειδών, έχει γίνει το κέντρο μιας συναρπαστικής και μυστηριώδους υπόθεσης, η οποία συνδυάζει στοιχεία απάτης, κληρονομικών συγκρούσεων και αμύθητων χρημάτων. Ο Nicolas Puech, 81 ετών και απόγονος του ιδρυτή της Hermès, Thierry Hermès, βρίσκεται σε μια περιπέτεια που θα μπορούσε να συγκλονίσει τη βιομηχανία της μόδας και πέρα από αυτήν. Η Hermès έγινε η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία της Γαλλίας τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας την L’Oreal, με την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα προϊόντα της, όπως τα μεταξωτά μαντήλια, τα κοσμήματα και οι τσάντες Birkin, σύμβολο κύρους, είναι αγαπητά σε διασημότητες από τη Βικτόρια Μπέκαμ μέχρι τη Δούκισσα του Εδιμβούργου.
Όσο για τον Puech αποσύρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Hermès το 2014, αλλά διατήρησε το ποσοστό 5,7% των μετοχών της εταιρείας. Αυτή η συμμετοχή του αντιπροσωπεύει μια περιουσία που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αυτή η περιουσία φαίνεται να έχει εξαφανιστεί υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
Η ιστορία αρχίζει με την αναγγελία του Puech ότι σχεδίαζε να υιοθετήσει τον 51χρονο πρώην κηπουρό του, Abderrazzack Jadil Butrak, και να του κληροδοτήσει το ήμισυ της περιουσίας του. Ο Puech είχε συγκινηθεί από τη φροντίδα που έλαβε από τον Butrak κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επιθυμούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στην οικογενειακή του περιουσία.
Ωστόσο, για να το κάνει αυτό, θα έπρεπε να ρευστοποιήσει τις περίπου έξι εκατομμύρια μετοχές του Hermès. Αλλά σε μια παράξενη δικαστική υπόθεση στην Ελβετία τον περασμένο μήνα, ο Puech ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα μιας «γιγαντιαίας απάτης» – δηλαδή ότι ο οικονομικός του σύμβουλος, Eric Freymond, είχε διαχειριστεί κακώς τις υποθέσεις του επί δύο δεκαετίες, πουλώντας το μερίδιό του χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή του. Ο Puech κατέθεσε αγωγές κατά του Freymond, ισχυριζόμενος ότι είχε πέσει θύμα μιας «γιγαντιαίας απάτης».
View this post on Instagram
Η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από το ελβετικό δικαστήριο φαίνεται να προσθέτει περισσότερη αβεβαιότητα στην υπόθεση. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Puech, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για κακή διαχείριση από τον Freymond.
Όταν η Telegraph επικοινώνησε με τους Grégoire Mangeat και Fanny Margairaz, τους νεοδιορισθέντες δικηγόρους του Nicolas Puech με έδρα τη Γενεύη, για να σχολιάσουν, δήλωσαν ότι βρίσκονται στη διαδικασία μελέτης της απόφασης και δεν επιθυμούν να σχολιάσουν σε αυτό το στάδιο.
Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι του Freymond, Yannis Sakkas και Stéphane Grodecki, δήλωσαν στην Telegraph ότι ο πελάτης τους ήταν σοκαρισμένος από την κατηγορία του Puech.
«Ο ίδιος [ο Puech] επιβεβαίωσε πολλές φορές ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης ότι μόνο αυτός χειριζόταν τα ιστορικά αποθέματα της Hermès», είπαν, προσθέτοντας: «Ο πελάτης μας θα εξετάσει τώρα όλες τις νομικές του δυνατότητες για να υπερασπιστεί την τιμή του».
Ο Puech ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο Freymond είχε λάβει όλες τις τραπεζικές του δηλώσεις για τα τελευταία 24 χρόνια. Είπε επίσης ότι το 1998 είχε μεταβιβάσει τις μετοχές της Hermès σε ελβετικές τράπεζες και είχε δώσει στον Freymond υπογεγραμμένες εντολές να επιβλέπει αυτούς τους λογαριασμούς.
Το 2022 ο Puech ακύρωσε αυτές τις εντολές και απέλυσε τον Freymond ώστε να μπορέσει να οργανώσει τα δικά του σχέδια διαδοχής. Στη συνέχεια, ο Puech κατέθεσε τρεις αγωγές κατά του Freymond το 2023, ισχυριζόμενος ότι ο διευθυντής του είχε αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με τις μετοχές.
Ωστόσο, το ελβετικό δικαστήριο έκρινε ότι είχε αφήσει τον Freymond να αποφασίσει τι θα κάνει με τον αυξανόμενο πλούτο του, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είχε ανακαλέσει τη συμφωνία του με τον Freymond ανά πάσα στιγμή. Η «τυφλή εμπιστοσύνη» του στον Freymond δεν αποτελεί για το δικαστήριο, απόδειξη ότι ο τελευταίος είχε ενεργήσει ανέντιμα.
Σε μια ένδειξη ότι η ακριβής κατάσταση των μετοχών παραμένει ασαφής, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Hermès, Axel Dumas, ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα ότι η εταιρεία «δεν έχει τρόπο να τις δει και να τις ελέγξει».
Τι ακριβώς συνέβη με τα υποτιθέμενα χαμένα δισεκατομμύρια του Puech;
Όλα αυτά ενισχύουν την αίσθηση ενός τεράστιου μυστηρίου, που μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί.
«Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα», λέει ο Fabian Teichmann, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής δικηγορικής εταιρείας Teichmann International. «Κατά την άποψή μου, οι μετοχές θα μπορούσαν είτε να έχουν αγοραστεί πίσω από την εταιρεία είτε να έχουν πωληθεί σε κάποιον άλλο».
Στην υπόθεση εμπλέκεται επίσης το Ίδρυμα Ισοκράτης, το οποίο είχε κληθεί να επωφεληθεί από τη φιλανθρωπική δράση του Puech. Η ανακοίνωση του ιδρύματος τον Δεκέμβριο του 2023 ότι διακόπτει τις νέες επιχορηγήσεις δείχνει την αναστάτωση που προκάλεσε η αθέτηση των φιλανθρωπικών σχεδίων του Puech.
Η αβεβαιότητα γύρω από την εξαφάνιση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ εντείνεται από τις αναφορές ότι οι μετοχές ενδέχεται να έχουν πωληθεί σε ανώνυμο αγοραστή ή να έχουν αγοράσει πίσω από την εταιρεία, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο επικεφαλής της Hermès, Axel Dumas, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει τρόπο να ελέγξει την κατάσταση των μετοχών, γεγονός που προσθέτει στο μυστήριο.
Συνολικά, η υπόθεση του Nicolas Puech και η εξαφάνιση της τεράστιας περιουσίας του δημιουργούν μια ιστορία γεμάτη σασπένς και ανατροπές, που συνεχίζει να προκαλεί την περιέργεια και την ανησυχία της κοινής γνώμης και των επενδυτών. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης ενδέχεται να κρύβουν ακόμα περισσότερες εκπλήξεις, καθώς η διερεύνηση της εξαφάνισης αυτής της μυστηριώδους περιουσίας συνεχίζεται.
🚨Le milliardaire français et héritier de la maison Hermès, Nicolas Puech, cherche à adopter son jardinier marocain afin d’en faire l’héritier légitime de sa fortune de 11,5 milliards d’euros.
Célibataire et sans enfant à 80 ans, il a rédigé une lettre en octobre 2022… pic.twitter.com/URim6FmUup
— Patriote et intègre ❤🇨🇩❤ (@JeanineMaganga) December 5, 2023
Η ανάμιξη του …Iσοκράτη
Ο Thiébault Dromard του γαλλικού επιχειρηματικού περιοδικού Challenges ισχυρίζεται ότι είδε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (μη επικυρωμένο) από τον Yannis Sakkas, ο οποίος έγραφε εκ μέρους του Freymond, συμφωνώντας στην πώληση των ανώνυμων μετοχών της Puech σε έναν ανώνυμο αγοραστή και ζητώντας μια τραπεζική κατάθεση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ως απόδειξη του σοβαρού ενδιαφέροντος του αγοραστή. Η πηγή του Dromard, που του έδειξε αυτό το email, είπε ότι πίστευε ότι μια τέτοια πώληση θα ήταν ένας τρόπος να παρακάμψει το ίδρυμα «στο οποίο ο Nicolas Puech είχε κλειστεί».
Πράγματι, ο απομονωμένος Puech, ο οποίος μετακόμισε στην Ελβετία το 1999 δήθεν για φορολογικούς λόγους, είχε, το 2011, υποσχεθεί την περιουσία του στο Ίδρυμα Ισοκράτης.
Το Ίδρυμα Ισοκράτης είναι ένα ανεξάρτητο φιλανθρωπικό ίδρυμα, αφιερωμένο στην προστασία και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου. Ιδρύθηκε το 2011 από τον Nicolas Puech και έκτοτε χρηματοδοτείται από τον ίδιο και παρέχει επιχορηγήσεις για τη στήριξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραματίζουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη και την τόνωση του δημόσιου διαλόγου.
Το Ίδρυμα χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τη δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος και τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που δεσμεύονται να ενισχύσουν τον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας και την παραγωγή ανεξάρτητων ποιοτικών πληροφοριών, καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την υπεύθυνη ψηφιοποίηση και έναν υγιή ψηφιακό δημόσιο χώρο.
H σχέση με τον κηπουρό
Τον Φεβρουάριο του 2023, όμως ο Puech, έκανε αυτό που λέμε στροφή 180 μοιρών, εξηγώντας σε ένα χειρόγραφο σημείωμα ότι σκόπευε «να προβεί σε άλλες κληρονομικές ρυθμίσεις».
Με τον τρόπο αυτό, ο Puech, ο οποίος τώρα κατοικεί στην αλπική περιοχή Orsières και δεν έχει σύζυγο ή παιδιά, πιστεύεται ότι εννοούσε ότι ήθελε να κληροδοτήσει την τεράστια περιουσία του στον πρώην κηπουρό και τεχνίτη του, ο οποίος κατονομάζεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ως Abderrazzack Jadil Butrak. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μαροκινής καταγωγής, με ισπανίδα σύζυγο και δύο παιδιά.
Ο Puech προφανώς συγκινήθηκε από το πόσο καλά τον φρόντισε η οικογένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κινήθηκε για να ξεκινήσει τη νομική διαδικασία της επίσημης υιοθεσίας του 51χρονου. Μια πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα του Dromard ανέφερε ότι αγόρασε μια σειρά από ακίνητα για το ζευγάρι, το οποίο φέρεται να αποκαλεί «παιδιά μου», και ότι ο Freymond ανησύχησε το 2022 όταν ο Puech απαίτησε να κάνει δύο μεταβιβάσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ προς αυτούς.
Αλλά το σχέδιο υιοθεσίας του φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση κακοσχεδιασμένο. «Η υιοθεσία ενός ενήλικα είναι πολύ σπάνια στην Ελβετία», σημειώνει ο Teichmann. «Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια τέτοια υιοθεσία είναι καν δυνατή είναι πολύ περιορισμένες και εξαιρετικά δύσκολες». Ο Puech θα πρέπει να αποδείξει ότι ο υιοθετούμενος χρειάζεται βοήθεια και ότι τον φρόντιζε επί ένα χρόνο ή ότι τον φρόντιζε επί τουλάχιστον ένα χρόνο όσο ήταν ανήλικος – κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να ισχύει.
Ο Teichmann προσθέτει για εκείνον ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι «πολύ χαμηλές».
Όσον αφορά την αθέτηση της μακροχρόνιας φιλανθρωπικής υπόσχεσης του Puech, το Ίδρυμα Ισοκράτης εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση τον Δεκέμβριο του 2023, επισημαίνοντας ότι είναι «νομικά δεσμευμένο» με τον κληρονόμο Hermès μέσω κληρονομικού συμβολαίου που υπέγραψε ενώπιον συμβολαιογράφου τον Σεπτέμβριο του 2011. Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Από νομική άποψη, η μονομερής ακύρωση του κληρονομικού συμβολαίου φαίνεται άκυρη και αβάσιμη». Ωστόσο, το ίδρυμα ανακοίνωσε επίσης πέρυσι ότι διακόπτει προς το παρόν την προσφορά νέων επιχορηγήσεων.
Ο Teichmann συμφωνεί ότι «μια τροποποίηση του κληρονομικού συμβολαίου είναι δυνατή μόνο με τη συγκατάθεση όλων των συμβαλλομένων μερών». Ο ίδιος προσθέτει: «Τα κληρονομικά συμβόλαια σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο είναι πολύ δύσκολο να ανακληθούν».
View this post on Instagram
Το εσωτερικό ρήγμα
Αυτό θα αποτελέσει μεγάλη ανακούφιση για την ευρύτερη οικογένεια του Puech, η οποία έχει πλέον περισσότερα από 100 μέλη και συνολική καθαρή αξία περίπου 121 δισεκατομμυρίων λιρών, καθώς και μια μακρά και βεβαρημένη ιστορία ανάμειξης επιχειρηματικών θεμάτων με προσωπικά. Θα μπορούσε ακόμη και βοηθήσει απαλύνοντας τους φόβους ότι οι μετοχές του θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αντιπάλους της Hermès.
Οι κακές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία. Ο Puech, ως πιο ελέυθερο πνεύμα είχε πάντα μια δύσκολη σχέση με τους προτεστάντες συγγενείς του- ένας ξάδελφος δήλωσε απαξιωτικά ότι «με εξαίρεση την εκτροφή αλόγων, ο Nicolas δεν ανέλαβε ποτέ τίποτα με επιτυχία».
Ωστόσο, ο Puech κληρονόμησε το 4,77% των μετοχών της Hermès με το θάνατο της μητέρας του το 1996, το οποίο αυξήθηκε σε 5,7% το 2004, όταν πέθανε η αδελφή του Odile. Αυτό σήμαινε ότι είχε ισχυρό λόγο όταν ο Bernard Arnault -ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο, LVMH, και μεγάλος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού- έκανε διεκδίκησε την Hermès το 2010. Το γεγονός ότι στον Arnault ανήκουν μερικά από τα κορυφαία εμπορικά σήματα είχε οδηγήσει στο να τον αποκαλούν «ο λύκος με το κασμίρ».
Αντί να ενώσει δυνάμεις με την οικογένειά του ενάντια σε αυτή την προσφορά εξαγοράς, ο Puech μεταβίβασε κρυφά κάποιες μετοχές της Hermès στον Arnault, επιτρέποντάς του να αποκτήσει κρυφά το 23% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ ο Puech φέρεται να αποκόμισε κέρδη ύψους περίπου 53,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο Puech αποκαλύφθηκε και πολλοί από τους συγγενείς του εξακολουθούν να κρατούν κακία, αν και ορισμένοι κατηγορούν αντ’ αυτού τον Freymond, ο οποίος τον βοήθησε στην πώληση.
Το 2014, ο Puech αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το εποπτικό συμβούλιο της Hermès. Ένας εκπρόσωπός του δήλωσε τότε: «Παραιτήθηκε επειδή αισθάνθηκε για χρόνια πολιορκημένος από μέλη της οικογένειάς του, τα οποία του επιτέθηκαν, όχι μόνο όσον αφορά την LVMH».
Μήπως αυτό δείχνει ότι η οικογένεια Hermès προσπαθεί αυτό που κάνουν οι περισσότερες πλούσιες οικογένειες, δηλαδή να επαναφέρει τις ισορροπίες και να περιορίσει τη ζημιά σε περιόδους κρίσης;
Αν ο Puech δεν έχει πλέον την οικονομική ελευθερία που πίστευε, μπορεί να χρειαστεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους συγγενείς του. Αν από την άλλη, οι μετοχές του έχουν επιστρέψει στα χέρια της οικογένειας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα πιο σταθερό μέλλον για τον διάσημο οίκο.
Υπάρχει, ωστόσο, η πιθανότητα οι μετοχές να βρίσκονται ακόμα στην ελεύθερη αγορά ή στα χέρια κάποιου ξένου ιδιώτη αγοραστή. Αν αυτό ισχύει, το μυστήριο γύρω από τα υποτιθέμενα χαμένα δισεκατομμύρια θα μπορούσε να επιφυλάσσει στο μέλλον περισσότερες εκπλήξεις.
Πηγή: Grace
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις