Οι γυναίκες με ενδομητρίωση διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν διαγνωστεί με την πάθηση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο, που καλύπτει το εσωτερικό της ενδομήτριας κοιλότητας, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και μερικές φορές προβλήματα γονιμότητας.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να διαφέρουν ευρέως από άτομο σε άτομο, αλλά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνες περιόδους, χρόνιο πυελικό πόνο, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και υπογονιμότητα.

Μερικές γυναίκες μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν συμπτώματα από το έντερο ή την ουροδόχο κύστη, κόπωση ή κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η εν λόγω πάθηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, αλλά η νέα μελέτη διαπιστώνει πώς αυτός ο κίνδυνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους υποτύπους της νόσου.

«Ελπίζω ότι, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές και ιδιαίτερα ειδικούς στον καρκίνο, μπορούμε να εξετάσουμε την ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς και τους ασθενείς τους για να βοηθήσουν στη λήψη ορισμένων δύσκολων αποφάσεων», αναφέρει η Κάρεν Σλίπ, συν-συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος αναπαραγωγικής και περιγεννητικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω της σπανιότητας του καρκίνου των ωοθηκών, η συσχέτιση με την ενδομητρίωση αύξησε μόνο τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου κατά 10 έως 20 ανά 10.000 γυναίκες», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση διέτρεχαν 4,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στη διάρκεια της ζωής τους, σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν διαγνωστεί με την πάθηση. Η αύξηση του κινδύνου ήταν υψηλότερη για τους τοπικούς καρκίνους παρά για τους επιθετικούς.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

«Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών δεν είναι σημαντικός, γιατί απλά δεν έχουμε τα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ισχύει αυτό», επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Οι γυναίκες με ενδομητρίωση δεν πρέπει να ανησυχούν αδικαιολόγητα και να προχωρούν στην αφαίρεση των ωοθηκών τους. Αυτό φέρνει την πρόωρη εμμηνόπαυση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η οστεοπόρωση», τονίζουν.

«Δεν θα συνιστούσαμε, σε αυτό το σημείο, οποιαδήποτε αλλαγή στην κλινική περίθαλψη . Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών εξακολουθεί να είναι η σωματική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο περιορισμός του αλκοόλ», καταλήγουν.

Πηγή: Vita