Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί μπήκε στο στόχαστρο η Αθηνά Λινού; – Οι καταγγελίες, οι αντιδράσεις και η «αφωνία» Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί μπήκε στο στόχαστρο η Αθηνά Λινού; – Οι καταγγελίες, οι αντιδράσεις και η «αφωνία» Κασσελάκη

Τι απάντησε η Αθηνά Λινού; - Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή τη φορά δεν φταίει ο Πολάκης...

Στο κέντρο έντονων συζητήσεων έχει βρεθεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, με αφορμή το φραστικό επεισόδιο σε επιτροπή της Βουλής, με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Η επίθεση Πολάκη σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη έφερε έντονες αντιδράσεις, ενώ η κυρία Λινού ξέσπασε σε κλάματα και ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του βουλευτή Χανίων, προκαλώντας το θυμό του κ. Πολάκη, ο οποίος, με σειρά αναρτήσεών του, στράφηκε εναντίον της Αθηνάς Λινού, αναφορικά με την κοινωφελή δραστηριότητα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, μέσα από το πρόγραμμα «Διατροφή», που υλοποιεί το Ινστιτούτο «Prolepsis» το οποίο της ανήκει, λαμβάνοντας χρηματοδότηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, ο Πολάκης δεν ήταν η αιτία, αλλά η αφορμή. Και αυτό γιατί είχε ήδη κυκλοφορήσει εκτενές δημοσίευμα για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο και επικαλέστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων και, όπως ήταν αναμενόμενο, το πήγε και… παρακάτω.

Οι καταγγελίες και το ασυμβίβαστο

Το πρόβλημα αφορά στις καταγγελίες για τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Διατροφή» από κρατικούς φορείς, κυρίως Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αν και ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια φέρεται να συνεχίσθηκαν και όταν η Αθηνά Λινού εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο διάστημα που είναι μέλος του κοινοβουλίου από τον Ιούνιο του 2023, το Ινστιτούτο «Prolepsis» φέρεται να έλαβε μόνο το 2024 περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ άλλα τόσα είχε λάβει το 2023.

Όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, το πρόβλημα είναι ότι, βάσει του άρθρου 57, παρ. 1 του Συντάγματος, υπάρχει ασυμβίβαστο για έναν βουλευτή να συμμετέχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις με το Δημόσιο. Να σημειωθεί, βέβαια, πως η Αθηνά Λινού φαίνεται να έχει μεταβιβάσει το Ινστιτούτο στον γιο της, ωστόσο το πρόβλημα για τις συμβάσεις με το Δημόσιο παραμένει, επιμένουν έγκριτοι νομικοί.

Σύμφωνα λοιπόν με το TheFaq, τα τελευταία 8 χρόνια, το Ινσιτούτο της Αθηνάς Λινού έλαβε τις παρακάτω κρατικές επιχορηγήσεις:

– «2016, 150.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Κώστας Μπακογιάννης)

– 2017, 400.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Κώστας Μπακογιάννης), 62.000 Δήμο Βόρειας Κυνουρίας (Παναγιώτης Μαντάς)

– 2018, 75.000 Δήμο Βόρειας Κυνουρίας (Παναγιώτης Μαντάς)

– 2019, 75.000 Δήμο Βόρειας Κυνουρίας (Παναγιώτης Μαντάς) 400.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Κώστας Μπακογιάννης)

– 2020, 400.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φάνης Χ. Σπανός)

– 2021, 600.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φάνης Χ. Σπανός)

– 2022, 1.000.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φάνης Χ. Σπανός)

– 2023, 1.000.000 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φάνης Χ. Σπανός), 220.800 Περιφέρεια Πελοποννήσου (Παναγιώτης Νίκας)

– 2024 900.000 (έως τώρα) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φάνης Χ. Σπανός) – τελευταίο ένταλμα: Ιούλιος 2024

Σύνολο έως τώρα: 5.282.800».

Η απάντηση της Αθηνάς Λινού

«Εδώ και 10 μέρες, έχω επιλέξει να μην απαντήσω σε προσωπικές, συκοφαντικές επιθέσεις που αποσπούν την προσοχή μας από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού», σημείωσε με ανάρτησή της η καθηγήτρια Ιατρικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού.

Και προσέθεσε: «Χαίρομαι, όμως, που οι τελευταίες επιθέσεις μου δίνουν την ευκαιρία να ξανα-παρουσιάσω το πρόγραμμα ‘ΔΙΑΤΡΟΦΗ’, το οποίο ξεκίνησα το 2012 και παρέχει δωρεάν καθημερινά γεύματα, ενώ ταυτόχρονα προάγει την υγιεινή διατροφή σε παιδιά στις πιο ευάλωτες περιοχές της χώρας μας».

Όπως ανέφερε η κυρία Λινού, «μέχρι σήμερα, επί 9 διαφορετικές κυβερνήσεις υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, το πρόγραμμα έχει δώσει 18.700.000 γεύματα σε 198.600 παιδιά, σε 9 περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ειδικότερα, έχουν δοθεί περισσότερα από 2.500.000 δωρεάν γεύματα σε σχολεία σε 40 περιοχές, ακόμα και σε δυσπρόσιτες. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία αυτή η ανάγκη δεν θα υπήρχε, ή αυτό το κενό θα το κάλυπτε η πολιτεία».

«Ας αφήσουμε τις κοκορομαχίες και την εσωστρέφεια»

«Στόχος ζωής μου είναι να εφαρμόσει και η Ελλάδα καθολική σίτιση για όλους τους μαθητές, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε μια αντίστοιχη προσπάθεια το 2017 σε δημοτικά σχολεία της χώρας, αλλά δυστυχώς ο εφιάλτης της πείνας συνεχίζεται. Ακόμα και φέτος, σε ορισμένα σχολεία της χώρας μας, η επισιτιστική ανασφάλεια ξεπερνά το 50%. Γι’ αυτό, και έχω ήδη αναδείξει το θέμα στη Βουλή 5 φορές, με κύρια την ομιλία μου στις 15/12 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της χώρας», υπογράμμισε η κυρία Λινού.

Για να σημειώσει: «Σας καλώ όλους, λοιπόν, να ενωθούμε στην προσπάθεια να πείσουμε τους πολιτικούς, ότι όπως επενδύουμε σε βιβλία, κτήρια, και θρανία, είναι εντελώς απαραίτητο να επενδύσουμε και στην παροχή φαγητού σε όλα τα σχολεία της χώρας, έτσι ώστε να μην πεινάει ούτε ένα παιδί. Επειδή η παιδική πείνα δεν είναι ούτε κομματικό ούτε μικροπολιτικό θέμα».

Η Αθηνά Λινού κατέληγε στην ανάρτησή της, η οποία – να σημειωθεί – εστάλη και ως ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας έτσι τη στήριξη της Κουμουνδούρου στο πρόσωπό της, με ένα χαρακτηριστικό υστερόγραφο:

«Υ.Γ. Περιττεύει να αναφερθεί ότι σε κανένα χώρο εργασίας, δεν θα ήταν επιτρεπτές αυτές οι συμπεριφορές. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να απαιτεί υψηλότερο επίπεδο από τους εκπροσώπους του. Είναι κι αυτός ένας λόγος που πολλές γυναίκες, πολλοί επιστήμονες, και πολλοί ακόμη που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα στη χώρα μας, αποφεύγουν την πολιτική. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις κοκορομαχίες και την εσωστρέφεια, και ας βρούμε όλοι το θάρρος όπου και να βλέπουμε αδικία, να δείχνουμε λίγο παραπάνω ευαισθησία, να λέμε συγγνώμη, και να συνεχίσουμε να πολεμάμε για την ουσιαστική αλλαγή».​

«Δεν απάντησε», λένε οι επικριτές Λινού και επιμένουν

Αφού ο Παύλος Πολάκης και όχι μόνον, επανήλθε τονίζοντας πως είδε μια «μη απάντηση» εκ μέρους της Αθηνάς Λινού, στην υπόθεση παρενέβη και η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε πως «εάν οι καταγγελίες του Πολάκη είναι αληθείς, τότε η Λινού έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα!».

Όπως γράφει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτηή του ο κ. Γεωργιάδης: «Δυστυχώς για τον @skasselakis και την εκπρόσωπο του @bkex, οι καταγγελίες πλέον του @pavpol2222 για την κα Λινού, δεν μπορεί να είναι μόνον προσωπικό τους θέμα όπως ισχυρίστηκε η κα Κεχαγιά προχθές. Ή οι καταγγελίες του κ. Πολάκη είναι αληθείς, άρα η κα Λινού έχει καταχραστεί Δημόσιο χρήμα και προφανώς δεν μπορεί να παραμένει μέλος της ΚΟ του @syriza_gr ή είναι συκοφαντικές και ψευδείς και άρα – όσο και να πονάει αυτό τον Πρόεδρο Στέφανο που τόσο τον αγαπάει – ο Παύλος Πολάκης δεν μπορεί να παραμένει μέλος του Σύριζα».

Η στήριξη Κεχαγιά και η «αφωνία» Κασσελάκη

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, είχε στηρίξει την Αθηνά Λινού, τονίζοντας: «Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε μια αντιπαράθεση δύο στελεχών, μια βουλεύτριας και ενός προβεβλημένου στελέχους και μέχρι πρότινος βουλευτή, εμείς όμως εκτιμούμε το κοινωνικό έργο που προσφέρει η κυρία Λινού».

Προς το παρόν, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης, που ως γνωστόν είναι λαλίστατος, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, έχει επιλέξει τη σιωπή στην «υπόθεση Λινού», στάση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως για λόγους ηθικούς.

Κάποιοι υποστηρίζουν, πάντως, πως τόσο η Αθηνά Λινού όσο και ο σύζυγός της, Δημήτρης Λινός, επίσης πανεπιστημιακός γιατρός, ο οποίος χειροτονήθηκε ιερέας στο τέλος του 2021, έχουν πολύ καλές σχέσεις με εκκλησιαστικούς κύκλους, κάτι που φαίνεται να βαρύνει στις σκέψεις Κασσελάκη…

Ηθικό ζήτημα θέτουν στον Κασσελάκη

Ωστόσο, υπάρχει ένα ξεκάθαρο προηγούμενο με περιπτώσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ως προς το ασυμβίβαστο του άρθρου 57 του Συντάγματος και, συγκεκριμένα, για τους Κωνσταντίνο Μαραβέγια και Ανδρέα Πάτση, τη διαγραφή των οποίων ζητούσε μετ’ επιτάσεως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση Μαραβέγια, τον Οκτώβριο του 2022, 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Αναπάντητα ερωτήματα, ενδείξεις μεροληψίας σχετικά με την ένταξη της επένδυσης συζύγου Βουλευτή της ΝΔ στον Αναπτυξιακό Νόμο και καταστρατήγηση της διάταξης του άρθρου 57 του Συντάγματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει τότε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, από το email του οποίου απεστάλησαν όλα τα σχετικά έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Είχε προηγηθεί η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, τον οποίο και διέγραψε από την Κ.Ο. η ΝΔ, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε λάβει πάνω από ένα εκατομμύριο αμοιβές από τα ΕΛΤΑ, μέσω διαφόρων εταιρειών. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η ΝΔ, δεν συμπεριέλαβε τον κ. Πάτση στα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές του 2023.

Όσοι λοιπόν κατακρίνουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – και εσωκομματικά, παρότι οι αντιδράσεις για τους βουλευτές της ΝΔ υπήρξαν επί προεδρίας Αλέξης Τσίπρα – για τη στάση Κασσελάκη απέναντι στην Αθηνά Λινού, διαμηνύουν αφενός πως «ξενίζει» το γεγονός μία βουλευτής της Αριστεράς να υπογράφει συμβάσεις με το Δημόσιο έναντι εκατομμυρίων και, αφετέρου, πως βάσει των όσων διακηρύττει οι Στέφανος Κασσελάκης, προκύπτει ηθικό ζήτημα με την βουλευτή, που ίσως θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την παράταξη.

Sports in

Ελλάδα – Κροατία 77-63: Δύο στα δύο για την Εθνική στο Eurobasket U16

Η Εθνική ομάδα έκανε το δύο στα δύο στον όμιλο της στο Eurobasket U16 καθώς επικράτησε άνετα με 77-63 της Κροατίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024