Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αναβρασμός στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου – Δηλώσεις στήριξης Κασσελάκη – Δύσκολα θα μπει στη Βουλή

Αναβρασμός στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου – Δηλώσεις στήριξης Κασσελάκη – Δύσκολα θα μπει στη Βουλή

Η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου, συνοδεύτηκε από τη δήλωσή του ότι παραιτείται υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη - Δύσκολη εξίσωση η είσοδος του προέδρου στη Βουλή, ωστόσο

Η είδηση της παραίτησης του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου, προκάλεσε έντονες διεργασίες και ζυμώσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφενός γιατί ο ίδιος ο βουλευτής δήλωσε ότι παραιτείται υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη και, αφετέρου, γιατί το να καταλάβει έδρα στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος παραμένει μία δύσκολη εξίσωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, ευχαρίστησε πάντως τον κ. Ηλιόπουλο «για το σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο του», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως ο «ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».

Για να καταλάβει βουλευτική έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αρκεί η «υπέρ του» παραίτηση Ηλιόπουλου – η οποία, ωστόσο, ανοίγει το δρόμο – αλλά και να κάνουν στην… άκρη οι πέντε επιλαχόντες που προηγούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Όσο για τον άμεσα ενδιαφερόμενο Στέφανο Κασσελάκη, εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στον Όθωνα Ηλιόπουλο, με ανάρτησή του, τονίζοντας πως «κόσμησε όχι μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον τέως Πρόεδρο για την πραγματική αριστεία που επιθυμούσε να πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο δύσκολος δρόμος του Κασσελάκη προς τη Βουλή

Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές του 2023, κατά σειρά οι εξής:

1. Όθων Ηλιόπουλος, 2. Βαγγέλης Αποστολάκης, 3. Έλενα Ακρίτα – και οι τρεις εξελέγησαν – 4. Πόπη Τσαπανίδου, 5. Μιχάλης Καλογήρου, 6. Τζένη Λειβαδάρου, 7. Αθανάσιος Τσακρής, 8. Ζωρζέτα Λάλη, 9. Στέφανος Κασσελάκης.

Από τους επιλαχόντες λοιπόν και καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένατος στη σειρά, προκειμένου να καταλάβει βουλευτική έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αρκεί η «υπέρ του» παραίτηση Ηλιόπουλου – η οποία, ωστόσο, ανοίγει το δρόμο – αλλά και να κάνουν στην… άκρη οι πέντε που προηγούνται του αρχηγού του κόμματος.

Οι πληροφορίες του in, την ώρα της παραίτησης Ηλιόπουλου (σ.σ. γιατί οι εξελίξεις «τρέχουν», όπως και οι πιέσεις εκατέρωθεν) έλεγαν ότι η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία, σημειώνεται, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, θα καταλάβει τη θέση του παραιτηθέντα βουλευτή.

Όπως αναφέρει και τo Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που απευθύνθηκε στο γραφείο συνεργατών του Προέδρου της Βουλής, την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση, ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. «Εν προκειμένω, θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου».

Δεν θα διευκολύνουν οι «87»

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη κι αν δεν δεχτεί τη βουλευτική έδρα η Πόπη Τσαπανίδου, ο επόμενος στη σειρά, βάσει ψηφοδελτίου, είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου.

Και σύμφωνα με τις πληροφορίες του in, τόσο οι «87» όσο και οι «προεδρικοί» Τσίπρα δεν είναι ούτε πρόθυμοι να δουν τον Στέφανο Κασσελάκη να μπαίνει στη Βουλή, ούτε και να τον… διευκολύνουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Τα εμπόδια στο δρόμου του κ. Κασσελάκη προς το κοινοβούλιο γίνονται, δε, πιο περίπλοκα, δεδομένου ότι ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη ανήκουν πλέον σε άλλες παρατάξεις – στον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη και στη Νέα Αριστερά, αντίστοιχα. Ειδικά, μάλιστα, όταν οι πληροφορίες της «Αυγής» αναφέρουν πως η 8η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωρζέτα Λάλη, δεν παραδίδει την έδρα.

Ωστόσο, η πλευρά Κασσελάκη χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης και το «όπλο» του εκλογικού νόμου, που ορίζει ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρέπει να είναι ένας απόδημος στους τρεις πρώτους – κάτι που υπογραμμίζει, εξάλλου, στην επιστολή παραίτησής του και ο Όθωνας Ηλιόπουλος, όταν αναφέρει πως ευελπιστεί ότι η πράξη της παραίτησής του «δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες» του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, «μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν θέση, με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και δηλώσεις υπέρ της προοπτικής να καταλάβει μία θέση στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος του κόμματος.

Τζάκρη: Να μην αλλοιωθεί η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού Διασποράς

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, με δήλωσή της, επισημαίνει ότι ο Όθωνας Ηλιόπουλος,  «σύμφωνα με την δήλωσή του, παραχωρεί την έδρα του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου, όχι μόνο να ενδυναμωθεί η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δια της συμμετοχής του εκλεγμένου της προέδρου στο Κοινοβούλιο, αλλά και για να μην αλλοιωθεί ένα από τα ουσιώδη σημαινόμενα της εκλογής του, δηλαδή η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Διασποράς στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Το 2023 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλέχτηκε Βουλευτής ο διακεκριμένος Καθηγητής Ιατρικής Όθων Ηλιόπουλος,  σηματοδοτώντας την ουσιαστική ενίσχυση των δεσμών  της δημοκρατικής παράταξης με τον Απόδημο Ελληνισμό», αναφέρει η κυρία Τζάκρη, τονίζοντας πως «ο Καθηγητής Όθων Ηλιόπουλος εισέφερε, όχι μόνο ένα στοχευμένο και ουσιώδες κοινοβουλευτικό έργο, αλλά και ένα ήθος πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα της Ελλάδας».

«Σήμερα περιήλθε σε γνώση μου, ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η παραίτηση του αξιότιμου συναδέλφου, καθώς παραμένει μάχιμος καθηγητής και ερευνητής σε πάρα πολύ σημαντικά και παγκόσμιας εμβέλειας προγράμματα που απαιτούν πολύ από τον χρόνο του εκτός Ελλάδας. Σε μια κρίσιμη συγκυρία, στην οποία καθένας και καθεμία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Αξιωματική Αντιπολίτευση αφιερώνοντας το σύνολο του χρόνου τους, ο Καθηγητής Όθων Ηλιόπουλος έπραξε αυτό που πίστευε χρησιμότερο για την πατρίδα και την επιστήμη», προσθέτει.

Για να υπογραμμίσει: «Αφοσιώνεται στο επιστημονικό του έργο και, σύμφωνα με την δήλωσή του παραχωρεί την έδρα του στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου, όχι μόνο να ενδυναμωθεί η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δια της συμμετοχής του εκλεγμένου της προέδρου στο Κοινοβούλιο, αλλά και για να μην αλλοιωθεί ένα από τα ουσιώδη σημαινόμενα της εκλογής του, δηλαδή η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας για την προσφορά του καθώς και τις θερμότε​ρες ευχές μας για ευόδωση του επιστημονικού του έργου προς όφελος της ανθρωπότητας», σημειώνει καταληκτικά η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασιμάτη: Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή

Πρώτη που έσπευσε να κάνει ανάρτηση υπέρ της ειδόσου Κασσελάκη στη Βουλή ήταν η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, η οποία τόνισε με ανάρτησή της πως «το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανήκει πρωταρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ψηφοφόρους του, που έχουν ήδη εκλέξει πρώτο μεταξύ ίσων τον Στέφανο Κασσελάκη».

«Ο Όθων Ηλιόπουλος ως Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε επάξια τον Απόδημο Ελληνισμό και, έχοντας η ίδια γνώση και εμπειρία στο πεδίο, τον ευχαριστώ και προσωπικά για όσα προσέφερε από αυτή τη θέση. Πλέον, παρουσιάζεται μια μοναδική και πρωτόγνωρη ευκαιρία για την Ελλάδα, τον Ελληνικό Λαό και τον Ελληνισμό της Διασποράς, που διαθέτει αστείρευτες — αλλά ηθελημένα αναξιοποίητες — δυνάμεις για την προώθηση των εθνικών ζητημάτων και τη δυναμική ηγεμονία του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

»Η ευκαιρία αυτή είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, να γίνει ο πρώτος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μελλοντικός Πρωθυπουργός, όντας ο ίδιος Απόδημος Έλληνας και πανάξιο τέκνο του Ελληνισμού της Διασποράς. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανήκει πρωταρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ψηφοφόρους του, που έχουν ήδη εκλέξει Πρώτο μεταξύ ίσων τον Στέφανο Κασσελάκη.

»Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!», καταλήγει χαρακτηριστικά η κυρία Κασιμάτη.

Αυλωνίτης: Η έδρα ανήκει στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη

«Τον Όθωνα Ηλιόπουλο, τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος μας, τον γνώρισα ως συνάδελφο στη Βουλή. Εξαιρετικός βουλευτής, εξέχων επιστήμων, καλός φίλος. Στενοχωρήθηκα που παραιτήθηκε σήμερα από βουλευτής. Εκπροσωπούσε επάξια την ομογένεια. Θεωρώ ως υποχρέωση μου να τον ευχαριστήσω και εγώ για όσα προσέφερε, αλλά και όσα θα συνεχίσει να προσφέρει στο κόμμα μας», σημειώνει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Ο κ. Αυλωνίτης υπογραμμίζει πως «ταυτόχρονα όμως είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία να έχουμε στη Βουλή ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας μας τον πρόεδρο μας , τον Στέφανο Κασσελάκη. Η παρουσία του εκεί είναι αναγκαία για ευνόητους πολιτικούς λόγους. Όσοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος μας, και προηγούνται του πρόεδρου μας, στη σειρά εκλογιμότητας είμαι βέβαιος ότι θα αποδεχθούν την αναγκαιότητα να καταλάβει αυτός τη θέση του βουλευτή Επικρατείας μη αποδεχόμενοι την έδρα, έτσι ώστε να καταλάβει και την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

«Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η βούληση του άξιου συναδέλφου, του μέγιστου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου στην επιστολή παραίτησής του: ‘…παραιτούμαι υπέρ του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη’ αναφέρει και υπερασπιζόμενος τους αγώνες που δώσαμε για μια σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα, δηλώνει την πεποίθησή του ότι η σκέψη του αυτή αντανακλά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να καταλήξει: «Τιμώντας την προσφορά του, την συμπόρευση μαζί μας και την βούλησή το​υ, οφείλουμε να πειθαρχήσουμε θέτοντας το συνολικό συμφέρον πάνω από το εγώ μας. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι οι έδρες αυτές ανήκουν αποκλειστικά στο κόμμα μας. Συνυπογράφω λοιπόν τα όσα υποστηρίζει ο Όθωνας Ηλιόπουλος και θεωρώ ότι η έδρα ανήκει στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη».

Γαβρήλος: Η παρουσία Κασσελάκη θα μας δυναμώσει κοινοβουλευτικά

«Σε ευχαριστούμε Όθωνα για όσα πρόσφερες,με την ιδιότητα του Βουλευτή Επικρατείας, στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην πατρίδα. Πάντα ανήσυχος και παρεμβατικός για τα θέματα της Υγείας και του Απόδημου Ελληνισμού! Βοήθησες σημαντικά το έργο της Κοινοβουλευτικής ομάδας, επιδεικνύοντας αξιοσύνη και ήθος!», τονίζει και ο βουλευτής Αργολίδας, Γιώργος Γαβρήλος.

Και υπογραμμίζει: «Ελπίζουμε ότι η απόφασή σου, να παραδώσεις, λόγω των επιστημονικών υποχρεώσεών σου, τη βουλευτική έδρα, δε θα στερήσει από την ομογένεια μια ισχυρή φωνή που είχε έως σήμερα, αφού δίνεται πλέον η δυνατότητα παρουσίας στο ελληνικό κοινοβούλιο του εκλεγμένου και προερχόμενου από την ομογένεια Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, που θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο την παρουσία μας κοινοβουλευτικά!».

Σαρακιώτης: Πράξη με «διδακτικό» χαρακτήρα

«Η ενέργεια του Όθωνα Ηλιόπουλου να παραιτηθεί της έδρας του, ως βουλευτής Επικρατείας, υπέρ του έτερου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, δηλαδή του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης – Stefanos Kasselakis, όχι μόνο αντανακλά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του κόμματος μας, όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, αλλά συνιστά κορυφαία πράξη πολιτικού θάρρους και ενσυναίσθησης, της επιθυμίας της βάσης μας», σημειώνει και ο βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης.

Στην ανάρτησή του, υπογραμμίζει μάλιστα ότι «αποτελεί επίσης και πράξη με ‘διδακτικό’ χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιήθηκε έχοντας ως γνώμονα την προτεραιότητα της ‘αυθεντικής’ – δια του εκλεγμένου Προέδρου μας – εκπροσώπησης του κόμματος μας στο πεδίο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης».

Π. Παππάς: Αυτονόητη υποχρέωση των επιλαχόντων να διευκολύνουν

«Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου ανοίγει τον δρόμο ώστε ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης να εκπροσωπήσει το κόμμα και στην Βουλή», δηλώνει και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Πέτρος Παππάς.

Διαμηνύει, μάλιστα, πως «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία για όλους τους Έλληνες, θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση των υπολοίπων επιλαχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να διευκολύνουν την παράταξή μας, ώστε να έχει τον πρόεδρο της στα έδρανα του Κοινοβουλίου».

«Η ελληνική ομογένεια, η Δημοκρατική Παράταξη, οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της αλλά και τα εκατομμύρια των απογοητευμένων Ελλήνων, έχουν την ευκαιρία να δυναμώσουν την φωνή τους μέσα από την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην Βουλή. Είναι η ώρα της ευθύνης ώστε να δείξουμε στον κόσμο ότι το κόμμα μας και θέλει και μπορεί!», καταλήγει.​

Μήνυμα Χρηστίδου στους επιλαχόντες

«Οι βουλευτές Επικρατείας δεν εκλέγονται με ψήφο. Οι βουλευτές Επικρατείας επιλέγονται βάσει του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ με λίστα από εκλογική κομματική επιτροπή καθ’ υπόδειξη του αρχηγού του κόμματος», υπογραμμίζει η βουλευτής, Ραλλία Χρηστίδου, προσθέτοντας ότι «ο αρχηγός παραιτήθηκε. Καθ’ υπόδειξη του λαού του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε νομίμως νέος αρχηγός ο Στέφανος Κασσελάκης».

Και διαμηνύει στους έτερους επιλαχόντες πως «οιοσδήποτε λοιπόν σκεφθεί να αξιοποιήσει την παραίτηση του αγαπητού συντρόφου Οθωνα Ηλιοπουλου, που συναισθάνεται την λαϊκή βούληση, προς αλλότριους σκοπούς, ας γνωρίζει ότι θα ξεκινήσει το βουλευτικό του λειτούργημα στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που θα ορκιστεί να υπηρετήσει».

Sports in

Ελλάδα – Κροατία 77-63: Δύο στα δύο για την Εθνική στο Eurobasket U16

Η Εθνική ομάδα έκανε το δύο στα δύο στον όμιλο της στο Eurobasket U16 καθώς επικράτησε άνετα με 77-63 της Κροατίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024