Ο ολυμπιονίκης skateboarder Nyjah Huston αν και έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αποδείχτηκε τελικά ότι δεν ήταν και τόσο… χάλκινος.

Ο Αμερικανός ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου στις 29 Ιουλίου, αλλά  10 ημέρες αργότερα δημοσίευσε ένα Instagram story που δείχνει ότι το μετάλλιο είναι θαμπό και σκουριασμένο.

«Εντάξει, λοιπόν, αυτά τα Ολυμπιακά μετάλλια φαίνονται υπέροχα όταν είναι ολοκαίνουργια, αλλά αφού το άφησα επάνω μου για λίγο και στη συνέχεια άφησα τους φίλους μου να το φορέσουν το Σαββατοκύριακο, προφανώς δεν είναι τόσο υψηλής ποιότητας όσο νομίζετε», ανέφερε.

«Εννοώ, κοίτα αυτό το πράγμα. Φαίνεται τραχύ. Ακόμα και το μπροστινό μέρος. Έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει λίγο. Οπότε ναι, δεν ξέρω, Ολυμπιακά μετάλλια, ίσως πρέπει να ανεβάσετε λίγο την ποιότητα».

Σε ένα άλλο ποστ, ο ίδιος σχολίασε χαρακτηριστικά πως το μετάλλιο είναι «σαν να έχει επιστρέψει από τον πόλεμο».

Η κατάσταση του μεταλλίου του Huston

Τα μετάλλια του Παρισιού 2024 περιέχουν ένα κομμάτι του Πύργου του Άιφελ ως ένδειξη της διοργανώτριας πόλης, αλλά η ακριβής σύνθεση των μεταλλίων ποικίλλει μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα χρυσά μετάλλια είναι στην πραγματικότητα κυρίως ασημένια με χρυσή επίστρωση. Τα χάλκινα μετάλλια είναι συνήθως ένα μείγμα από χαλκό, ψευδάργυρο και κασσίτερο.

Ο χαλκός συνδυάζεται με το οξυγόνο του αέρα αν είναι απροστάτευτος, σχηματίζοντας μια θαμπή πατίνα, η οποία θα εξηγούσε τη ζημιά στο μετάλλιο του Huston. Το πόσο γρήγορα υποβαθμίζεται ο χαλκός εξαρτάται από την αναλογία των μετάλλων στο κράμα, αν και τα φθηνότερα μέταλλα συχνά επιταχύνουν τη διαδικασία.

«Όπως κάθε κανονικό κράμα, η έκθεση στην υγρασία θα οδηγήσει σε φθορά. Αλλά η ύπαρξη ενός κράματος με φτηνά μέταλλα θα λειτουργήσει ως καταλύτης στη διαδικασία», δήλωσε ο Neeraj Gupta, γλύπτης, στην Indian Express.

Εκπρόσωπος του Παρίσι 2024 δήλωσε στο Time ότι οι αθλητές θα λάβουν αντικαταστάσεις για τυχόν κατεστραμμένα μετάλλια.

«Το Παρίσι 2024 είναι ενήμερο για μια αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν αθλητή του οποίου το μετάλλιο παρουσιάζει φθορές λίγες ημέρες μετά την απονομή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Το Παρίσι 2024 συνεργάζεται στενά με το Monnaie de Paris, το ίδρυμα που είναι επιφορτισμένο με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των μεταλλίων, και μαζί με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του εν λόγω αθλητή, προκειμένου να εκτιμήσει το μετάλλιο για να κατανοήσει τις συνθήκες και την αιτία της ζημιάς».

Ο Huston, ένας από τους πιο παρασημοφορημένους skateboarders όλων των εποχών, δεν έχει μεγάλη εμπειρία σε χάλκινα μετάλλια: συνήθως κερδίζει χρυσά. Ο 29χρονος είναι έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο skateboarding και έχει κερδίσει 12 χρυσά στα Summer X Games.