Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Τέλος εποχής για τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τέλος εποχής για τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή - ΔΟΕ μπαίνει σε νέα τροχιά. Ο πρόεδρός της Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία και θα αποχωρήσει το 2025.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ),  Τόμας Μπαχ,  σχεδιάζει να εγκαταλείψει το αξίωμά του το επομένο έτος. Όπως ξεκαθάρισε σήμερα στα άλλα μέλη της ΔΟΕ, σε συνεδρίαση στο Παρίσι, δεν σκοπεύει να επιδιωξει την παραμονή του στην προεδρία του θεσμού για μια τρίτη θητεία.  Όπως μεταδίδει το  Αssociated Press ο Τόμας Μπαχ είπε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες  θα είναι πιο ωφελημένοι από μια αλλαγή στην ηγεσία». Ο πρόεδρος της ΔΟΕ εμμένει στην απόφασή του  να αποχωρήσει, παρά τις εκκλήσεις των μελών να παραμείνει στη θέση του.

Ο Μπαχ ηγείται της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από τον Σεπτέμβριο του 2013 και η 12ετής προεδρία του επρόκειτο να λήξει το επόμενο έτος. Το χρονικό όριο της θητείας εισήχθη ως μέρος των μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς που ψηφίστηκαν πριν 25 χρόνια, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι.

Οι μεταρρυθμίσεις στη ΔΟΕ μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας στην ιστορία των Ολυμπιακων Αγώνων, στο οποίο εμπλέκονταν δεκάδες μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.  Όπως αποκαλύφθηκε, είχαν δεχθεί «δωράκια» συνολικής αξίας 400.000 δολαρίων, σε μορφή πολυτελών ταξιδιών και υποτροφιών για τα παιδιά τους, για να ψηφίσουν το Σολτ Λέικ ως την πόλη που θα φιλοξενούσε τη χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002.

Οι αποκαλύψεις άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου, φέρνοντας στο φως προγενέστερες υποθέσεις διαφθοράς και εξαγοράς ψήφων, με δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων.

Ως μέσο κάθαρσης αποβλήθηκαν 10 μέλη της ΔΟΕ, επιβλήθηκαν ποινές σε άλλα τόσα και απαγορεύτηκαν όλα τα πληρωμένα ταξίδια στις πόλεις που διεκδικούσαν το χρίσμα των Ολυμπιακών. Επίσης μειώθηκε το όριο ηλικίας για τα μέλη της ΔΟΕ στα 70 από τα 80 έτη, και τέθηκε όριο θητείας για τους αξιωματούχους  αρχικά στα 8 έτη, με δυνατότητα ανανέωσης ως τα 12.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έβαλε τέρμα στις εικασίες 

Από τον περασμένο Οκτώβριο υπήρχαν εικασίες ότι ο Μπαχ θα μπορούσε να παραμείνει στο τιμόνι της ΔΟΕ, αφού τα μέλη της του ζήτησαν να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των κανόνων του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη που θα τερμάτιζαν την ηγεσία του.

Ο 70χρονος Μπαχ έβαλε τέλος σε αυτές τις εικασίες το Σάββατο στο Παρίσι, λέγοντας ότι η ΔΟΕ χρειάζεται έναν νέο ηγέτη. Όπως μεταδίδει το AP είπε ότι ο νέος ηγέτης θα μπορούσε να κατευθύνει το Ολυμπιακό κίνημα σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ψηφιακός, ενώ παράλληλα εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις.

Τόμας Μπαχ: Οι νέοι καιροί απαιτούν νέους ηγέτες

Ο Γερμανός δικηγόρος, ο οποίος υπηρετεί ως πρόεδρος  της ΔΟΕ από το 2013, αποκάλυψε ότι του ζητήθηκε να συνεχίσει, αλλά τόνισε ότι δεν θα επιχειρήσει να παρατείνει την θητεία του και να αλλάξει τον Ολυμπιακό Καταστατικο χάρτη Χάρτη που περιορίζει τον πρόεδρο στα 12 χρόνια θητείας.

«Οι νέοι καιροί απαιτούν νέους ηγέτες», δήλωσε ο Μπαχ στα μέλη της ΔΟΕ στο Παρίσι, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, κάνοντας παύσεις για να συγκρατήσει τα δάκρυά του. «Εγώ, με την ηλικία μου, δεν είμαι ο καλύτερος καπετάνιος. Ξέρω ότι με αυτή την απόφαση απογοητεύω πολλούς από εσάς», είπε.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ θα εκλεγεί τον Μάρτιο του 2025 στη σύνοδο στην αρχαία Ολυμπία. Κανένα μέλος δεν έχει ακόμα εκφράσει ανοιχτά επιθυμία για να διαδεχθεί τον Μπαχ.

Sports in

Ελλάδα – Κροατία 77-63: Δύο στα δύο για την Εθνική στο Eurobasket U16

Η Εθνική ομάδα έκανε το δύο στα δύο στον όμιλο της στο Eurobasket U16 καθώς επικράτησε άνετα με 77-63 της Κροατίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024