Σάββατο 10 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Το μετάλλιο κερδήθηκε το…Μάρτιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το μετάλλιο κερδήθηκε το…Μάρτιο

Μετά από 20 χρόνια η πάλη είναι εκ νέου στο ολυμπιακό βάθρο

Το Νταγκεστάν, επισήμως γνωστό ως Δημοκρατία του Νταγκεστάν, είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Το όνομά του έχει περσική-τουρκική καταγωγή και σημαίνει Χώρα των Βουνών.

Ένα από τα…βουνά του Νταγκεστάν ακούει στο όνομα Νταουρέν Κουρουγκλίεβ ο οποίος από το βράδυ της Παρασκευής είναι χάλκινος ολυμπιονίκης χαρίζοντας στην Ελλάδα το 8ο της μετάλλιο στο Παρίσι και στην πάλη το 12ο ολυμπιακό μετάλλιο και πρώτο μετά το – επίσης χάλκινο – του Αρτιόμ Κιουρεγκιάν στην Αθήνα το 2004.

Ένας αγώνας πάλης κρατάει 6 λεπτά και ο νικητής αναδεικνύεται στο τέλος στα σημεία, εκτός εάν υπάρξει νίκη με τεχνική υπεροχή ή πτώση οπότε ο αγώνας τελειώνει νωρίτερα.

Ακριβώς έτσι λειτούργησε η ομοσπονδία πάλης με κινήσεις αστραπή και «έκλεισε» τον Νταουρέν Κουρουγκλίεβ ο οποίος και έφερε το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα μετά από 20 χρόνια στην πάλη.

Το καθοριστικό σημείο όπου κερδήθηκε ο «αγώνας» ήταν πριν λίγους μήνες όταν εκδόθηκε το ελληνικό διαβατήριο του 32χρονου παλαιστή και πρόλαβε να συμμετάσχει στο προολυμπιακό τουρνουά και να πάρει την πρόκριση για το Παρίσι.

Ήδη είχε κατακτήσει διακρίσεις – μεταξύ των οποίων και δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα – για τη χώρα μας, αλλά χωρίς ελληνικό διαβατήριο απλά δεν θα μπορούσε να πάρει μέλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες !

Όταν άρχισε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, πολλοί Ρώσοι αθλητές άρχισαν να ψάχνουν άλλη αθλητική στέγη και ο Κουρουγκλίεβ ήταν περιζήτητος από Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ουζμπεγκιστάν, Βουλγαρία και άλλες πολλές εκ των οποίων έχουν διαδικασία…φάστ τράκ την έκδοση διαβατηρίων για τέτοιες περιπτώσεις.

Όμως ο Νταουρέν, ήθελε μόνο Ελλάδα!

Και εδώ η ομοσπονδία της πάλης κινήθηκε αστραπιαία και αποτελεσματικά.

«Η επιθυμία του ήταν να αγωνιστεί μόνο με την Ελλάδα και μέσω του προπονητή του μας πλησίασε και μας ζήτησε να αγωνιστεί με τα δικά μας χρώματα» λέει στο In o πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της ομοσπονδίας, αρχηγός αποστολής της πάλης στο Παρίσι και παλιά δόξα του αθλήματος Κώστας Θάνος και θυμάται την επιθυμία του Κουρουγκλιεβ.

«Είναι η χώρα που έχει γεννήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την πάλη και μόνο με αυτήν θέλω να αγωνιστώ εφόσον θα φύγω από την πατρίδα μου» ήταν ακριβώς η κουβέντα που μας είπε, αλλά η ιστορία είναι πολύ πιο παλιά και το πως δημιουργήθηκε αυτό το δέσιμο.

Το 2015 είχαμε κάνει ένα διεθνές τουρνουά στην Αρχαία Ολυμπία και είχε έρθει και αγωνίστηκε. Τους είχαμε ξεναγήσει στην αρχαία παλαίστρα, είδε τα πάντα και τρελάθηκε. Στο μυαλό του δεν έφυγε ποτέ αυτή η εικόνα και τέλος του 2022 που ήταν να φύγει από τη Ρωσία ήρθε και μας βρήκε.

Δεν ήταν εύκολη απόφαση και για μας, γιατί έπρεπε να κρατήσουμε τις ισορροπίες, να μην αδικηθούν Έλληνες αθλητές και να έρθει. Η διεθνής ομοσπονδία έδινε το δικαίωμα να αγωνίζεται σε άλλη χώρα χωρίς διαβατήριο της χώρας, αλλά στους Ολυμπιακούς ήταν απαραίτητο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τον Κουρουγκλίεβ

Ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε ήταν ο νυν αναπληρωτής υφυπουργός αθλητισμού κος Βρούτσης, μας ζήτησε όλες τις πληροφορίες, τους κανονισμούς και με την παρέμβαση του και προς την υπουργό εσωτερικών της κας Κεραμέως έγινε η εισήγηση, ο γενικός γραμματέας της ιθαγένειας ο Αγγελος Δημοσθένους βοήθησε επίσης και πήρε το διαβατήριο με την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Σακελλαροπούλου. Και φυσικά και ο πρωθυπουργός ο κος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος και βοήθησε πολύ.

Όταν ήρθε ζυγίσαμε τα πάντα, και εκτός από την αγωνιστική του αξία συνυπολογίσαμε το χαρακτήρα του και όλα. Απλά ήμασταν ειλικρινείς μαζί του.

Του είπαμε ότι ίσως να μην προλάβουμε καθώς για να πάρει διαβατήριο είτε έπρεπε να είναι πολλά χρόνια στην Ελλάδα ή να το πάρει τιμητικά για προσφορά στη χώρα κάτι που έκανε με τα χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια.

Και όμως δεν πτοήθηκε: «Εκτιμώ ότι μου λέτε την αλήθεια, αλλά θέλω να το δοκιμάσω, και να το ρισκάρω. Εάν αγωνιστώ Ολυμπιακούς Αγώνες θέλω μόνο με την Ελλάδα» και έτσι και έγινε και να που μετά από 20 χρόνια ήρθε και πάλι ένα μετάλλιο για την πάλη. Εγώ θα φέρω διακρίσεις και εσείς βοηθήστε με να πάρω το διαβατήριο για να αγωνιστώ μας είπε και έτσι έγινε.

Ήταν τιμή και δική μας που ένας τόσο μεγάλος αθλητής επίλεξε την πατρίδα μας να εκπροσωπήσει.

Σίγουρα νιώθουμε μια δικαίωση οι άνθρωποι στην ομοσπονδία και για την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Ηρθε ένα μετάλλιο που είναι δύσκολο και επίσης είχαμε τρεις προκρίσεις σε σχέση με τη μία στους προηγούμενους αγώνες» λέει ο Κώστας Θάνος και στέκεται και στον Γιώργο Κουγιουμτζίδη αλλά και στη Μαρία Πρεβολαράκη.

«Αρχίζοντας από την κυρία της πάλης, λίγες έχουν τόσα μετάλλια, έντεκα τον αριθμό, και διακρίσεις σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα έχει σαρώσει όλα και σε τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες κάτι της συμβαίνει και δεν τα καταφέρνει και μάλιστα χάνοντας από αντιπάλους όπως είπε η ίδια του χεριού της.

Ο Γιώργος Κουγιουμτζίδης είναι τρομερός αθλητής, μόλις 23 θα τον δούμε και πάλι στις επάλξεις και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν του βγήκε το πρώτο παιχνίδι, και έχασε. Κατέβηκε και κιλά για να είναι στην κατηγορία των Ολυμπιακών και ίσως όλα τον επηρέασαν. Έχει τρομερά προσόντα και είναι εξαιρετικός αθλητής» καταλήγει ο Κώστας Θάνος.

Η ελληνική πάλη είναι και πάλι στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό το μετάλλιο που έχει ημερομηνία κατάκτησης την 9η Αυγούστου 2024 ουσιαστικά κατακτήθηκε αρκετό καιρό πριν όταν ο Κουρουγκλίεβ πήρε στα χέρια του το ελληνικό διαβατήριο, τον περασμένο Μάρτιο.

Sports in

Βιλντόζα: «Υπέγραψα στον Ολυμπιακό γιατί στοχεύει στην κατάκτηση της Euroleague»

Ο Λούκα Βιλντόζα αποκάλυψε τον λόγο που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024