Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ πήρε το ελληνικό διαβατήριο, απέκτησε το δικαίωμα να αγωνιστεί με την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έφτασε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.

Μέχρι να γίνει αυτό, η υπόθεση της ελληνοποίησης του πέρασε από σαράντα κύματα πριν τελικά αποκτήσει αίσιο τέλος.

O καθοριστικός ρόλος στην ελληνοποίηση του Κουρουγκλίεβ

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο Κουρουγκλίεβ άρχισε να αγωνίζεται με τα ελληνικά χρώματα από το 2022, με ενέργειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, με αποτέλεσμα να κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα για τα γαλανόλευκα χρώματα, το 2023 και το 2024.

Ηταν αλλωστε ένας καταξιωμένος παλαιστής με πολλές διακρίσεις και τεράστιες δυνατότητες που πάντα ονειρευόταν ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.
Ωστόσο η διαδικασία της ελληνοποίησης του καθυστερούσε και χρειάστηκε ένα δημοσίευμα του In.gr για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες.

Ηταν στις 18 Ιανουρίου της φετινής χρονιάς, την επόμενη της βράβευσης του από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όταν συναντήσαμε τον γεροδεμένο παλαιστή, μιλήσαμε μαζί του και νιώσαμε την αγωνία του.

«Ελλάδα, επίτρεψε μου να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς και θα δοξάσω τη Σημαία» ήταν η δήλωση του και ο τίτλος του άρθρου που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την έκδοση του διαβατηρίου. Το άρθρο το είδε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης που ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας πάλης για να συζητήσουν το θέμα.

Δεσμεύτηκε ότι θα βρει λύση και τις επόμενες ημέρες συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας ήδη στείλει το σχετικό δημοσίευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το Πρωθυπουργικό Γραφείο έδωσε εντολή να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες και να βγει το διαβατήριο, ώστε να προλάβει να δηλωθεί ο Κουρουγκλίεβ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οπερ και εγένετο με τον ίδιο να εξασφαλίζει την πρόκριση από το Προλυμπιακό τουρνουά της πάλης και να ταξιδεύει για τη γαλλική πρωτεύουσα ως μέλος της Team Hellas, για να ολοκληρώσει την πορεία του με την τρίτη θέση στο βάθρο.

Κι όλα αυτά, χάρη στο άρθρο του In.gr που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της πάλης στην Ελλάδα, με την κατάκτηση του πρώτου μεταλλίου μετά από 20 χρόνια.