ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ καλούν από κοινού το Ισραήλ και τη Χαμάς να καθίσουν στις 15 Αυγούστου στο τραπέζι των συνομιλιών, με στόχο να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενόσω το Ιράν κάνει επίδειξη ισχύος παρουσιάζοντας νέους βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Χαμάς, μέχρι στιγμής, δεν έχει απαντήσει στις νέες πιέσεις για εκεχειρία, όμως αραβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι θέτει ως όρο την αποφυλάκιση του ηγετικού στελέχους της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι, από τις ισραηλινές φυλακές.

Την ίδια ώρα, Ιρανοί αξιωματούχοι αυξάνουν τις απειλές για αντίποινα στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

Η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη αναφέρθηκε την Παρασκευή (9/8) στο ενδεχόμενο αναβολής της αναμενόμενης επίθεσης κατά του Ισραήλ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του Ιράν προτείνει κάποια χτυπήματα σε βάσεις της Μοσάντ σε χώρες γειτονικές του Ισραήλ

Όπως δήλωσε, «η απάντησή μας θα είναι έγκαιρη και με τρόπο που δεν θα βλάψει τη δυνατότητα μιας κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, «προτεραιότητά μας είναι η κατάπαυση του πυρός… Οποιαδήποτε συμφωνία αποδεχτεί η Χαμάς θα αναγνωριστεί και από εμάς. Το ισραηλινό καθεστώς έχει παραβιάσει την εθνική μας ασφάλεια και αυτονομία μέσω της τελευταίας τρομοκρατικής του ενέργειας και έχουμε το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας – ένα ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα είναι χρονικά καθορισμένη και θα πραγματοποιηθεί με τρόπο που δεν θα βλάψει την πιθανή κατάπαυση του πυρός».

Μπρα ντε φερ Ιρανού προέδρου και Χαμενεΐ για τα αντίποινα στο Ισραήλ

Πάντως, συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του Ιράν και τον θρησκευτικό ηγέτη Χαμενεΐ για τον τρόπο που θα χτυπήσουν το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph, o προσφάτως εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν φαίνεται πως προσανατολίζεται και τάσσεται υπέρ μιας επιχείρησης που δεν θα είναι πιο αναβαθμισμένη από αυτή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Αυτό που προτείνει ο πρόεδρος του Ιράν είναι κάποια χτυπήματα σε βάσεις της Μοσάντ σε χώρες γειτονικές του Ισραήλ και να ενισχυθεί με εξοπλισμό η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ώστε να είναι αντιμέτωπο το Τελ Αβίβ με δύο μέτωπα ανοιχτά.

Αντίθετα, ο θρησκευτικός ηγέτης προσανατολίζεται σε μια αναβαθμισμένη επίθεση σε βάρος του Ισραήλ, συμπλέοντας και αποδεχόμενος την πρόταση των Φρουρών της Επανάστασης.