Ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ: Τι ακριβώς επεδίωξε ο Ζελέσνκι
Γιατί η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να θυσιάσει τόσα πολλά στρατεύματα σε μια επιχείρηση που αργά ή γρήγορα θα περιοριστεί;
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Στον μεγαλύτερο ίσως συναγερμό από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται η Μόσχα, καθώς τα τελευταία 24ωρα, χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα έχουν διεισδύσει σε βάθος έως και 20 χλμ. εντός της περιφέρειας Κουρσκ. Το αιφνιδιασμός είναι σίγουρος, αλλά ποια είναι η σκοπιμότητα του σε έναν πόλεμο που για πολλούς αναλυτές θεωρείται χαμένος για το Κίεβο;
Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι «μεγάλη» ως γεγονός και αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επιδρομή, τονίζει στο Sky News ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και άμυνας καθηγητής, Μάικλ Κλαρκ, αναφερόμενος στις μάχες που είναι σε εξέλιξη στην περιφέρεια του Κουρσκ.
«Ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης και έμοιαζε με μία από αυτές τις επιθέσεις της λεγεώνας της Ελεύθερης Ρωσίας», λέει, αναφερόμενος σε προηγούμενες εισβολές ομάδων -όχι της Ουκρανίας- κατά του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με το Bloomberg η επίθεση έγινε για να αποκαταστήσει την ισορροπία στη Ρωσία: Το επεισόδιο αποκάλυψε την ευθραυστότητα της ρωσικής άμυνας στα σύνορα ενώ τόνωσε το ηθικό των Ουκρανών, πλήττοντας και την εικόνα του Πούτιν.
Δίχως αμφιβολία αργά ή γρήγορα οι ουκρανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν, μπροστά στον όγκο των ρωσικών δυνάμεων. Ήδη οι δύο άλλες επιθέσεις αντιπερισπασμού που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Αυγούστου στο Tendra Spit, και στις 8 Αυγούστου στη χερσόνησο Kinburn, αντίστοιχα απέτυχαν παταγωδώς με μεγάλες απώλειες για τους Ουκρανούς.
Γιατί, όμως, η Ουκρανία θα ήταν πρόθυμη να θυσιάσει τόσα πολλά στρατεύματα σε μια επιχείρηση που «αργά ή γρήγορα» θα συρρικνωθεί;
Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα πολιτικής, Στήβεν Μπριέν, δύο είναι οι λόγοι.
Πρώτον, η ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το έδαφός της στο Ντονμπάς βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς οι Ρώσοι πραγματοποιούν ανελέητες επιθέσεις σπάζοντας την ουκρανική άμυνα, ακόμη και σε κατοικημένες πόλεις με ψηλά κτίρια από σκυρόδεμα και χάλυβα που είναι ως ισχυρές θέσεις για τα στρατεύματα της Ουκρανίας.
Σε καθημερινή βάση η Ουκρανία χάνει περίπου 1.000 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες) και το ηθικό σε ορισμένες ταξιαρχίες έχει φτάσει σχεδόν στο μηδέν. Οι απώλειες, παρόλο που η Ουκρανία κάνει ό,τι μπορεί για να τις καλύψει, έχουν ξεσηκώσει την κοινωνία.
Επίσης, πολλοί αντιδρούν στα σχέδια του Κιέβου καθώς πιστεύουν ότι οι άπειροι νεοσύλλεκτοι θα αποτελέσουν κρέας για τα κανόνια των Ρώσων. Οι περισσότερες ουκρανικές ταξιαρχίες πρώτης γραμμής είναι πολύ κάτω από την πλήρη σύνθεσή τους και σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαθεί έμπειροι μαχητές.
Δεύτερον, όπως αναφέρει ο Μπριέν, η ηγεσία της Ουκρανίας δέχεται σημαντική πίεση από τη Δύση να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, κάτι που ακόμη και ο Ζελένσκι έχει αναγνωρίσει.
Ο Ζελένσκι γνωρίζει επίσης ότι αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, έχει μεγάλο πρόβλημα. Ο Τραμπ λέει τώρα ότι ακόμη και πριν αναλάβει πραγματικά τα καθήκοντά του, ότι αν κερδίσει θα λύσει το πρόβλημα της Ουκρανίας.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο πολύ περισσότερο, ο Αμερικανός ειδικός εκτιμά ότι η επίθεση στο Κουρσκ είναι ένα στοίχημα για την Ουκρανία να έχει μόχλευση με τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαπραγμάτευση.
Σημαντικό το Κουρσκ για του Ρώσους
Το Κουρσκ είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή για τη Ρωσία.
Εάν η Ουκρανία μπορεί να κρατήσει ρωσικό έδαφος, ίσως για μερικούς μήνες, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως εμπορική κάρτα με τη Ρωσία.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην ουκρανική επίθεση, όπως ο σταθμός αερίου Sudzha, σημειώνει ο Μπριέν. Ο σταθμός, που βρίσκεται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αρκετά χιλιόμετρα από τη ρωσική πόλη Sudzha, διαχειρίζεται όλο το φυσικό αέριο που ρέει από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η κατοχή του θα είναι άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τους Ουκρανούς.
Ένας άλλος πιθανός στόχος είναι ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ. Είναι πολύ πιο βαθιά στην ενδοχώρα, αλλά η προσέγγισή του από τις ουκρανικές δυνάμεις θα αναγκάσει, ενδεχομένως, τους Ρώσους, να δεσμεύσουν δυνάμεις για την προστασία του.
Ο Μπριέν, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η στρατηγική και η τακτική που δείχνει η Ουκρανία στο Κουρσκ αναπτύχθηκαν με το ΝΑΤΟ. Συνηπώς ίσως είναι ένα τεστ για διεξαγωγή άμυνας στην Ευρώπη σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
«Πολλά εξαρτώνται από την ταχύτητα της αντίδρασης των Ρώσων και την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να σκάψουν και να κρατήσουν έδαφος» σημπεραίνει. «Ενώ η επιχείρηση είναι στρατιωτική, το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι πολιτικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Ανατρέπει τη ρωσική βαρετή και συστηματική προσέγγιση στην κατάκτηση εδάφους, αλλά κινδυνεύει με τεράστια αντίδραση και απόλυτη ήττα αν αποτύχει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις