Σάββατο 10 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κόντρα στις ρατσιστικές επιθέσεις

Βρετανία: Νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κόντρα στις ρατσιστικές επιθέσεις

Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενώ η δικαιοσύνη επέβαλε την πρώτη ποινή φυλάκισης για τα επεισόδια που προηγήθηκαν.

Χιλιάδες Βρετανοί συμμετείχαν το Σάββατο σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έπειτα από δέκα ημέρες ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών βίαιων ταραχών, τις χειρότερες ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 13 χρόνια.

Η βρετανική δικαιοσύνη επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στια ρατσιστικά επεισόδια που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ, καθώς σε μια εβδομάδα απήγγειλε κατηγορίες για 300 αδικήματα, όπως αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που τροφοδοτούν τη βία.

Πάνω από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμήε.

Η θρυαλλίδα των ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών ταραχών ήταν ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου δράστη, ο οποίος παρουσιαζόταν ως μουσουλμάνος μετανάστης.

Την Παρασκευή, δικαστήριο επέβαλε την πρώτη ποινή σε έναν 28χρονο για υποκίνηση φυλετικού μίσους, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών.

Οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις συνεχίζονται σε αρκετές βρετανικές πόλεις από την Τετάρτη.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις ακροδεξιών τις προηγούμενες ημέρες (Reuters)

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις ακροδεξιών τις προηγούμενες ημέρες (Reuters)

Η μεγαλύτερη διαδήλωση του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ, πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου είχαν αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα εκτεταμένα επεισόδια.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Νιούκαστλ (βόρεια Αγγλία), Κάρντιφ (Ουαλία), Γλασκώβη και το Εδιμβούργο (Σκωτία), μεταξύ άλλων.

Ένα τέμενος στο Νιούταουναρντς, ανατολικά του Μπέλφαστ, έγινε ξανά στόχος βανδαλισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την αστυνομία να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την υπόθεση ως ρατσιστικό έγκλημα.

Στο Λονδίνο, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «όχι στον ρατσισμό, όχι στο μίσος». Δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

«Δεν μου αρέσει όταν η ακροδεξιά βγαίνει στους δρόμους εξ’ ονόματός μου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέρεμι Σνέλινγκ, 64 ετών. «Είμαι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και θεωρώ ότι πρόσφυγες είναι ένα καλό πράγμα».

Η βία, που είχε στόχο τεμένη και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ξέσπασε μετά την επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια στις 29 Ιουλίου στην πόλη Σάουθπορτ στη βορειοανατολική Αγγλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / DPA

Sports in

Επιμένουν οι Ιταλοί για Κορέα και ΑΕΚ

Σύμφωνα με δημοσίευμα από την Ιταλία η ΑΕΚ επιμένει για την απόκτηση του Χοακίν Κορέα που δεν θα συνεχίσει στην Ίντερ τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024